Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Льодова арена таки буде в Ужгороді

10 вересня 2016 р., 12:01

Вже є ескізний проект



Минуло вже два роки, як в Ужгороді заговорили про будівництво сучасної льодової арени. Будувати збиралися на території стадіону «Авангард». Проте довгий час будівництво все ніяк не могли розпочати. Спочатку був конфлікт з Федерацією футболу, потім – кадрова чехарда в ДЮСШ, на балансі якого знаходиться земельна ділянка. Проте нещодавно з’явилися хороші новини. Нарешті проект почали втілювати у життя.

Як розповів голова Федерації хокею Закарпаття та один з основних інвесторів проекту Василь Ябрик, за допомогою керівництва області справа зрушила з місця. «Інвестори нарешті підписали інвестиційні угоди з представниками влади – з головою облради Михайлом Рівісом, начальником управління молоді та спорту Закарпатської ОДА Віталієм Ерфаном та новим керівником ДЮСШ – Степаном Молнаром. Як ви знаєте, майже рік в обласній дитячо-юнацькій спортивній школі не було директора. Був в.о., а у такому статусі керівник не міг юридично підписати інвестиційну угоду. Тому як тільки затвердили директора ДЮСШ, ми підписали всі необхідні папери. Також, особливу увагу хотілось би висловити керівнику нашої області – Генадію Генадійовичу Москалю, який вніс особистий великий внесок у цю справу і посприяв інвесторам щодо реалізації даного проекту.

Ці угоди дають гарантію інвесторам, що земельну ділянку, яка належить місту, і перебуває в користуванні обласного ДЮСШ, компанія-інвестор «Ice Land», згідно умов договору, зможе без перешкод забудувати. І таким чином розмістити на ній спортивний об’єкт із сучасною інфраструктурою згідно генплану міста. Інвестори згідно угоди передадуть у власність ДЮСШ декілька приміщень, та виділять у певні дні спецгодини для учнів спортивної школи, аби вони мали змогу займатись безкоштовно на льоді. Юридичних перешкод немає, тому інвестор може приступати до реалізації проекту», – запевнив В. Ябрик.

За його словами, вже є розроблений сам ескізний проект арени. Його виготовила чеська фірма «OSA Projekt». У цих спеціалістів є великий досвід будівництва подібних спортивних споруд з льодовою складовою в Словаччині, Чехії та інших країнах Європи. Тепер слово за українською проектувальною компанією, яка має виготовити архітектурно-конструктивний проект згідно вимог українського законодавства. І на підставі цього обраний у майбутньому генпідрядник буде будувати цей спортивний комплекс. За домовленістю з чеською фірмою увесь час проектування та будівництва вони будуть співпрацювати з інвестором, виконуючи роль консультантів, задля забезпечення основних вимог інвестора. А саме – багатофункціональна спортивна арена має бути сучасного типу, відповідати європейським нормам, бути енергоефективною та самоокупною.

Раніше уже був представлений жителям краю ескізний проект арени, але, на жаль, інвестори були змушені забракувати його з причин застарілості та невідповідності основним вимогам. Цілком можливо, що вже весною почнеться будівництво.

Новий ескіз арени буде представлений на протязі місяця. Відомо одне – це буде масштабна арена площею близько 10 тисяч кв. м., яка матиме 5 поверхів, куди буде входити ковзанка, спа та реабілітація, ресторан-їдальня, спортивний готель, дитячий центр. Для турнірів та змагань передбачено 10 роздягальнь, 2 з яких відповідають найвибагливішим професійним командам, які також можуть проводити на території комплексу свої збори, адже інфраструктура цьому повністю відповідатиме. Що стосується льодового майданчику, то це буде олімпійського стандарту каток – 30м на 60 метрів.

«Будемо будувати етапами, – зізнався В. Ябрик, – але це ще не остаточне рішення. Не виключаємо й одночасне будівництво усього комплексу, все буде залежати від того, як вдасться залучити решту інвесторів, для яких основним показником є рентабельність власного капіталу. Тільки після прорахунку бізнес-плану, ми зможемо відповісти іншим інвесторам на це запитання. Сам бізнес-план плануємо представити до кінця цього року. Згідно проектних розрахунків, це буде кращий подібний об’єкт на Західній Україні».

До речі, якщо проаналізувати історію того ж хокею на Закарпатті, то можна зрозуміти, що якраз стандартної критої ковзанки не вистачало аби ця гра розвивалася у нас не гірше від сусідньої Словаччини.

Адже навіть за відсутності хорошого льоду ужгородська команда грала в чемпіонаті СРСР (1946 рік), а потренувавшись на катку, вдвічі меншому за стандартний (мова йде про Падіюн), ужгородські хлопці змогли здивувати всю Європу: хлопці були кращими за словацькі команди. Важко уявити, яких висот ужгородські хокеїсти та фігуристи зможуть досягнути за умов тренування на великому якісному катку олімпійського зразка.


Денис Фазекаш
Закарпаття Спортивне

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp