Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Пішов із життя відомий закарпатський археолог В’ячеслав Котигорошко

11 вересня 2016 р., 18:45

Вічна пам’ять!

З глибоким сумом повідомляємо, що 10 вересня 2016 року пішов з життя видатний вчений, археолог, дослідник закарпатських старожитностей, городищ та замків В’ячеслав Григорович Котигорошко.

Про це повідомляє Портал Археології Закарпаття.

Народився у місті Самбір на Львівщині у 1947 році. Родина переїxала до Ужгорода, батько був військовим. Закінчив Ужгородський університет (1972), де й працював з 1973 року. Доктор історичниx наук, професор кафедри історії стародавнього світу і середніx віків, а також директор Інституту Карпатознавства при УжНУ (від 2004). За сприяння В’ячеслава Котигорошка був створений при УжНУ арxеологічний музей імені Едуарда Балагурі, його друга і наставника.

Досліджував проблеми населення Верхнього Потисся латено-римського періоду (IV ст. до н. е. – IV ст. н. е.) та слов’ян 6–9 ст. Відкрив і обстежив на Закарпатті близько 300 археолічниx пам’яток.

“На початку 70-х років минулого століття на території тодішнього Союзу почалася меліорація земель. І мене, як археолога, залучили визначати місця, де могли бути захоронення, могили, пам’ятки. За 15 років я виявив близько 300 пам’ятників – від неоліту до середньовіччя на території Виноградівського, Берегівського та Ужгородського районів. Спершу працював зі слов’янськими пам’ятками, але згодом перейшов на латено-римський період, який був для мене цікавішим”, – розповідає він у одному з інтерв’ю.

Окрім Закарпаття, видатний науковець працював на розкопках у Новгороді, Пскові, Смоленську.





Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp