Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Роботи закарпатських художників експонують у сучасній галереї (Фото)

12 вересня 2016 р., 08:28

У Кошицях

10 вересня у місті Кошиці (Словаччина) відбулася масштабна презентація доробку образотворців Закарпаття. У галереї міського арт-комплексу "Kulturpark" експоновано понад 70 творів від більш, як 30 авторів, котрі належать до кількох творчих генерацій, представляють різні види, жанри, стилі образотворчості, входять до різних мистецьких об'єднань – Національної спілки художників України, Спілки професійних художників Закарпаття і Товариства угорських митців Закарпаття ім.І.Ревеса.

На відкриття виставки завітали консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Ласло Віда, начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації Вікторія Фролова та заступник начальника Ілдико Молнар, директор Закарпатського обласного художнього музею ім.Й.Бокшая Франциск Ерфан, голова Закарпатської обласної організації НСХУ Борис Кузьма та чимало відомих художників краю. 

Тепло зустріли закарпатську делегацію представники самоврядування, дипломатичних відомств та творчої інтелігенції міста Кошиці. 

Виставка є завершенням проекту "Зріз сучасного мистецтва Закарпаття", що стартував на початку року за сприяння Генконсульства Угорщини в Ужгороді. Як зазначив консул Ласло Віда, перша презентація в рамках проекту відбулась у Мішкольці в День угорської культури, на святкування якого з власними заходами завітала і делегація зі Словаччини. Власне, тоді ж виникла ідея представити пересувну виставку закарпатських митців і в Кошицях. 

Досі, крім уже згаданого Мішкольца, експозиція побувала ще в трьох угорських містах – Дебрецені, Будапешті й Ерді. 

"Такі обмінні культурні заходи є дуже важливими, адже, за винятком особистих зв'язків між окремими митцями, якихось більш масових і резонансних заходів для ознайомлення найближчих сусідів із сучасним мистецтвом одне одного – майже не відбувається і над цим маємо спільно працювати. Так, у відповідь на презентацію творчості закарпатських митців, уже в наступному році ми плануємо представити доробки групи художників-графіків із Мішкольца та митців-постмодерністів із міста Ерд в Ужгороді, Мукачеві, а також у Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях", – поділився консул. 

У свою чергу, директор Закарпатського обласного музею ім.Й.Бокшая Франциск Ерфан розповів, що зі "Зрізом сучасного мистецтва Закарпаття" вже виявили бажання познайомитись і у Львові та Чернівцях. Крім того, 15 вересня у Центральному будинку художника НСХУ в Києві відбудеться відкриття ювілейної виставки Закарпатської обласної організації НСХУ. 

Виставка ж у Кошицях продовжиться до 25 вересня. На згадку про презентацію організатори, учасники та відвідувачі виставки одержали спеціально виданий до події каталог "Коріння і крона. Зріз сучасного мистецтва Закарпаття". 

{g}

Управління культури Закарпатської ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp