Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Мета російської пропаганди – посіяти на Закарпатті зневіру і параною

17 вересня 2016 р., 10:33

Наразі кремлівська пропаганда перейшла до нового етапу гібридної війни.

Едвард Лукас та Пітер Померанцев як автори дослідження “Winning the Information War: Techniques and Counter-Strategies in Russian Propaganda,” ( написаного за підтримки Ініціативи з інформаційних воєн Центру аналізу європейської політики (CEPA)) вивели загальну аксіому сутності російської пропаганди: - кремлівська пропаганда змальовує українцям Україну як провальну країну – вражену корупцією, безладом, еміграцією та бідністю. - час від часу розлоге медійне представництво Кремля діє узгоджено з місцевими активістами, або безпосередньо їх фінансує. - деякі місцеві активісти самостійно ідентифікують себе з кремлівськими тезами і дають цим поглядам (начебто) незалежну платформу у своїх власних країнах.» 


За доводом авторів, сучасні російські методи ведення інформаційної війни не займаються грубою рекламою Кремля. Натомість, вони відкалібровані на те, щоб вносити сумніви, збивати з пантелику та відволікати. 

Перш за все Росія прагне підірвати підтримку суспільством євроатлантичних цінностей. Вона експлуатує етнічні, лінгвістичні, регіональні, соціальні та історичні напруги, просуває антисемітські тези, збільшує їхнє проникнення і створює їм фальшивий образ легітимності. Як наслідок, інформаційна війна посилює геополітичні, економічні та ідеологічні протистояння у регіонах. Це робиться навмисно, адже Росія вважає, що вона має право на «сіру зону» вздовж її кордонів, територію, де суверенітет інших націй обмежений, і де російські політики та російські компанії мають привілейований економічний та політичний статус. Однозначно Кремль, вбачає загрозу у існуванні демократій та відкритих суспільств, бо вони можуть «заразити» Росію цими ідеями. 

Основоположні цінності демократії, такі як «права людини» та «верховенство права» розцінюються як умисна омана, наївність чи маячня. Маючи на меті підрив правил багатостороннього безпекового ладу у Європі, який вважається росіянами несправедливим та нежиттєздатним, Росія продемонструвала свою рішучість використовувати для цього і військову силу. Але збройні сили не є єдиною зброєю Росії. Російські пропагандистські зусилля в Європі становлять важливу частину її гібридного підходу до застосування сили. 

Пропагандистська діяльність Росії в інформаційному просторі є ретельно узгодженою, цілеспрямованою, щедро фінансованою та професійно виконаною. В цілому, використання Росією інформаційної війни направлене не на переконання чи доведення, а спрямоване щоб підірвати та дискредитувати. Замість того, щоб закликати аудиторію до певних дій, вона її відволікає, викликає пасивність і параною. У самій Росії цей підхід називають «інформаційно-психологічна війна». 

Її тактика спрямована на дезорганізацію та деморалізацію опонента. В європейському просторі російська дезінформація поширюється як відкрито – через іномовне телебачення та міжнародну агенцію новин «Sputnik International» – так і приховано, з використанням номінально незалежних журналістів, експертів та коментаторів (багато з яких не мають легітимності чи статусу будь-де), так само як інтернет-тролів (платних пропагандистів). Російська пропаганда у Західній Європі вдало розігрує тему зобов’язань перед «співвітчизниками» на колишніх радянських територіях – термін, який не має чіткого визначення і включає як людей з основною російською мовою так і росіян за етнічним походженням. Вона фальшиво стверджує, що ці верстви населення страждають від дискримінації чи прямого переслідування через свою етнічну, громадянську або мовну належність, навішуючи на опонентів ярлики «русофобів». 

Терміни «антиросійський» та «русофобський» стали частиною офіційного стилю мови в Росії. Як приклад МЗС Росії засудило демонтаж пам’ятників в Україні й описало це як «варварський русофобський акт». 

Російська пропаганда перейшла до нового етапу гібридної війни – "дружнього" 

Наразі кремлівська пропаганда перейшла до нового етапу гібридної війни. Сьогодні вони використовують Україну як "експериментальний майданчик" для вивчення можливості впливу на психіку громадян України. 

Говорячи про різку зміну риторики пропаганди у Росії та домінування в ній теми «російсько-української дружби», експерт агентства Bohush Communications Денис Богуш пояснив: 

"Це не означає, що російська пропаганда послабила хватку. У Кремлі змінилося керівництво людей, які займалися Україною. Мені здається, з'явилися сили, які почали відпрацьовувати ту частину гібридної війни, яка пов'язана з російсько-української дружбою". 

З цією метою запущена низка інтернет-проектів, мета яких - "визначити межі ненависті і можливості перепрограмування свідомості українців". Головний наголос робиться на "напівватників" - громадян України, які не постраждали від російської агресії, які не стикалися з жертвами неоголошеної війни і які, як і раніше, симпатизують Росії. Серед них спецслужби Росії мають намір виявляти людей, готових вийти на мітинги - "не проти "хунти", а «за російсько-українську дружбу». На думку Богуша, експеримент, успішно проведений на росіянах, сьогодні переноситься на територію України. 

"Сьогодні, коли у нас у країні безлад, у Кремлі думають, як цим скористатися. Завдяки своїм агентам вони вже змогли загальмувати безліч реформ у країні. А тепер вони думають над тим, що можна зробити з нашою свідомістю". 
Водночас він наголосив: «на відміну від більшості росіян, що сприймають будь-який телевізійний меседж як правду - "як собаки Павлова", - "у нас виникла нова ідентичність, українська нація настільки згуртувалася, що навіть Одеса, цей острівець "російського світу", дуже швидко зрозумів, що Росія - це війна». 

Чого слід очікувати закарпатцям і як подолати російську пропаганду? 

Незважаючи на те що наш край є найвіддаленішим від передової протистояння з російським агресором і тут найменше відчуваються відголоски війни, Закарпаття було і залишається в орбіті російських інтересів. Хоч на даний час ситуація і нормалізувалась, невдовзі наш край може заполонити інформаційний привід, що стане сірником до багаття що знищить нашу домівку. 

Останнім часом спостерігається активізація закордонних вояжів представників проросійських русинських організацій, окремі представники яких входять в так званий «уряд Підкарпатської Русі у вигнанні». Технологія створення «уряду у вигнанні» це традиційний метод підривної стратегії зсередини, та заснований на видимості створення нібито справжньої і законної влади народу, яка з якихось причин не може працювати на своїй батьківщині. В епізоді з «Підкарпатською Руссю» було сформовано ілюзію, що «легітимний уряд республіки» переслідувався владою України, тому він змушений був виїхати і влаштуватися на території Росії. Проект «уряду у вигнанні» став політичним інструментом і може бути реалізований з метою розвитку ситуації в потрібному напрямку. У цьому випадку, безумовно враховуються інтереси країни, яка «переховує» уряд у вигнанні. 

Не виключено, що діяльність уряду у вигнанні контролюється розвідувальними органами, структурами публічної дипломатії, фондами та спеціальними службами країни розташування офісу. З моменту свого створення, діяльність неформального уряду «Підкарпатської Русі» стала зосереджуватися на пропагандистської ниві. Офіційні повідомлення «підкарпатського уряду» носять виключно кремлівську риторику. Фактично, русинський «уряд у вигнанні» виконує функцію «рупора Кремля», який об'єднав регіони проросійських конфліктів - Придністров'я, Південної Осетії, Абхазії, Крим, окупований Донбас. 

При цьому, діяльність «уряду Підкарпатської Русі» має яскраво виражені особливості: 
• періодична публікація думок українських русинів в призмі Кремля і з прив'язкою до резонансних подій; • розміщення повідомлень і публікацій на інформаційних ресурсах Росії; 
• актуалізація подій в карпатському регіоні України через думка нібито ущемлених прав корінного населення - русинів; 
• зв'язування історичного етносу українських русинів з Росією, що створює передумови для риторики про єдині історичні корені. 

Отримуючи достатню фінансову підтримку останніми постійно піднімаються питання начебто недотримання Україною прав національно-культурної меншини русинів. Цілі наукові інститути на території Росії направлені, при цьому, на «вивчення» русинської ідентичності та доведення їх ідентичності та спорідненості з російськими народностями. У інформаційний простір постійно здійснюється «вкид» інформації отриманої від нібито лідерів русинських організацій краю, які з урахуванням «переслідувань українською владою» повинні переховуватись на території іноземних країн. 

При цьому, активну розкрутку інформаційних матеріалів та їх подальше поширення і надання «кваліфікованих» коментарів з питань життя, побуту, самоідентичності закарпатських національних меншин та їх етнічної відмінності від решти населення України, здебільшого, надають користувачі з російською пропискою. Таким чином, Кремль намагається розбалансувати ситуацію в Закарпатті через використання етнічного приводу - русинської народності в регіоні. За більш ніж двадцять років Москва посилено формує думку про спільне історичне коріння русинів Західної України і Росії. З цією метою в населених пунктах Закарпаття створені проросійські громадські організації та рухи, які отримують грантову допомогу від Кремля, а представники сформовано уряду «республіки Підкарпатська Русь», використовуються Кремлем в ролі пропагандистського рупору. 

Очевидною, метою підтримки пропагандистської діяльності такого «уряду у вигнанні» є ведення підривної ідеологічної роботи, спрямованої на русинську аудиторію Закарпаття. Прогнозується, що даний «уряд у вигнанні» може бути використано Росією як політична технологія для створення конфліктної ситуації в регіоні з подальшим введенням «миротворчих сил» РФ. Подібні сценарії розвитку, Росією були запроваджені під час здійснення гібридної війни на території Грузії та України і виходять з Військової доктрини та Стратегії національної безпеки РФ. 

Єдиною реальною можливістю спротиву Російській пропаганді є розуміння сутності проведення інформаційної війни проти України та всебічний аналіз висвітлених в ЗМІ матеріалів, співставлення поданих інформаційних приводів з фактами та з'ясування реальної мети подачі інформації.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp