Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатський лікар розповів, як урятуватися від грипу (ВІДЕО)

29 вересня 2016 р., 20:24

Сезон застуд стартував – ужгородці масово скаржаться на нежить, біль у горлі тощо.

Але зараз ще час, коли можна підготувати свій організм і легше перенести недуги. Про все це журналісти закарпаття.нет говорили з лікарем-інфекціоністом Віктором Петровим.


Пане Вікторе, зазвичай ще до початку сезону застуд ВООЗ прогнозує, які віруси циркулюватимуть взимку. Чого нам чекати цьогоріч? Чи варто готуватися до нових і небезпечних штамів?

Цього року змін суттєвих не буде, однак додається один вірус, який раніше не циркулював на нашій території. Ми пам’ятаємо, що минулого року нам казали про пандемічний грип А, який у нас із 2009-го року циркулює і буде циркулювати далі. Другий вірус, що цього року циркулюватиме, – це наш сезонний H2N3 і один із грипів В. Однак найбільше зараз людей заражаються так званим риносентиціальним вірусом. Пацієнти, які зверталися до мене останнім часом з сильною нежиттю, ознаками гаймориту – хворіли саме цим вірусом. Притаманним для цього вірусу є те, що температура різко не підіймається.

Вірус, про який кажете, небезпечний для здоров’я?

Будь-який вірус небезпечний для здоров’я. Питання лише в тому, як поводити себе під час хвороби. Якщо вчасно звернутися до лікаря і виконувати всі його вказівки – все має минутися без ускладнень. Я наголошую на тому, що якщо у людини висока температура, яка перевищує показник 38 градусів, є нездужання та дискомфорт, ломота в тілі, яка не дозволяє піднятися з ліжка – потрібно викликати лікаря додому, а не йти до поліклініки і сидіти в черзі. Хоча я, звісно, не заперечую того, що при застуді можна обійтися й без лікаря, але треба бути дуже обережним.

Лікарі часто рекомендують до зими зробити щеплення саме від грипу. Наскільки доцільно його робити?

Так, я рекомендую своїм пацієнтам робити щеплення. Зазвичай десь у жовтні з’являється вакцина. Вся вакцина від грипу у нас імпортного виробництва, тому що в Україні подібну вакцину не виробляють, однак ця вакцина дуже дієва. Людина, яка зробила собі щеплення від грипу, матиме захист від різних вірусів грипу. Але наголошую – саме грипу, не нежиті чи чогось подібного. При купівлі вакцини завжди потрібно звертати увагу на термін придатності та на склад. Аби зробити ін’єкцію, потрібно звернутися до лікаря, у кабінет щеплень. Вакцина зазвичай робиться без особливих проблем і переважно не викликає ніяких ускладнень.

Чи є ще час загартуватися? Що робити, аби менше хворіти взимку?

Усе дуже просто. Не варто вірити в біологічно-активні добавки, я їх називаю «фуфломіцини». Звісно, найбільш дієвий спосіб – це вакцинація. На другому місці – загальний режим. Він передбачає уникання контакту з хворими людьми. Аби не захворіти, дуже важливо добре харчуватися та відпочивати. Будь-які перевантаження, перевтома сприяють захворюванню. Також, звісно, потрібно вживати фрукти – це, можна сказати, така собі неспецифічна профілактика. Для того, аби не хворіти – потрібно слідкувати за своїм здоров’ям, і не тільки зимою, а завжди.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp