Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті стартує кампанія "Не продавай себе"

3 червня 2014 р., 13:00

Як не потрапити у рабство і що робити, якщо вже попався "на гачок"? Цього навчатимуть закарпатців. Необхідність навчання зумовлена транзитною особливістю нашого краю.

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, присвячене старту на Закарпатті інформаційно-освітнього проекту «Не продавай себе!». 

Якою є нині ситуація з різними видами торгівлі людьми в Україні та на Закарпатті, які заходи будуть відбуватися в нашій та інших областях у рамках проекту, детальніше розказали Інна Сабадош, голова ЗГЖО «Веста» та Ірина Бреза, голова Ужгородського прес-клубу. 

«Проект, який підтримується Фондом сприяння демократії Посольства США в Україні, і передбачає здійснення масштабної інформаційно-освітньої кампанії, буде здійснюватися ЗГЖО «Веста» у партнерстві з Ужгородським прес-клубом, - розповіла Інна Сабадош. - Мета кампанії – попередити поширення такого явища, як торгівля людьми через подолання у населення стереотипів, які не вбачають у цьому загрози для себе та своїх рідних. Заходи поширюватимуться як на Закарпатті, так і в областях західної України». 

За словами Інни Сабадош, оскільки Закарпаття є прикордонною, транзитною областю, люди завжди виїжджали у різні країни, інші області. І тому дуже важливим є подання правильної інформації про те, як не потрапити у неприємні ситуації на чужині. 

«Часто були випадки, що молоді люди 16-17 років виїжджали підзаробити на подальше навчання, і потрапляли у трудову експлуатацію. Зазначу, що «торгівля людьми» прирівнюється до дуже важких злочинів, - каже Інна Сабадош. - Постраждалі можуть отримати статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, що передбачає фінансову допомогу від держави та комплекс допомоги: чи то психологічну, медичну допомогу чи тимчасове розміщення. Тільки 6 осіб на Закарпатті за минулий рік отримали такий статус, є порушені кримінальні справи». 

За оцінками Представництва МОМ в Україні, понад 120 тисяч українців постраждали від різних форм торгівлі людьми за кордоном з 1991 по 2011 рр. За даними дослідження Державного комітету статистики України 1,2 млн. осіб у віці 15-70 років впродовж останніх двох з половиною років (2010 – 2012 рр.) працювали чи шукали роботу за кордоном, а, значить, наражалися на ризик бути поневоленими. 

Ірина Бреза детальніше зупинилася на заходах, які здійснюватимуться у рамках проекту. Це створення соціальних відеороликів, які презентуватимуться у всіх західних прес-клубах України, і спеціальні групи для молодих людей у соцмережах, де б у доступній формі подавались загрози, які несе торгівля людьми та методи попередження, ілюструвалися приклади тощо. У планах також створення тематичних телепрограм, поширення по містечках та селах області флаєрів, флеш-моби на найпопулярніших загальноміських акціях тощо. 

«Для кожної вікової групи - свій інформаційний продукт, - каже Ірина Бреза. – Ми хочемо показати цю складну тему доступніше: як візуально, так і вербально. Адже з чим насамперед асоціюється ремні «торгівля людьми?» 

З рабством, буквальним продажем людей, сексуальною експлуатацією. А насправді – це і трудова експлуатація (що актуально для західних областей), і продаж дітей і ще багато неприємних речей, які у сучасному світі буквально на кожному кроці». 

Ще одне завдання проекту - вплинути на тих громадян, які з осудом та зверхністю ставляться до жертв торгівлі людьми та змінити їхнє сприйняття цього негативного суспільного явища. Як зауважила Інна Сабадош, на сьогодні ЗГЖО «Веста» входить у всеукраїнську коаліцію з протидії торгівлі людьми, яка об’єднує організації, що здійснюють комплексну допомогу постраждалим. «Тому у нас йде постійний обмін інформацією, - каже керівник організації. - Правильно подана інформація обов’язково дасть результат, щоб люди задумалися, коли вони роблять вибір у своєму житті, щоб цей вибір був зважений і перевірений». Проект реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp