Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

До уваги ужгородців: як оминути гепатит А

30 вересня 2016 р., 20:31

Кілька порад

Які можуть врятувати.

Вірус може передаватися через «брудні руки» при тісному спілкуванні від людини до людини (особливо серед дітей у дошкільних закладах, шкільних колективах), забруднену вірусом воду, їжу, що не пройшла достатню термічну обробку, ягоди, фрукти та овочі, вимиті в забрудненій вірусом воді. Коли хворий стає заразним? Хворий починає виділяти вірус у зовнішнє середовище з фекаліями через 2-3 тижні після інфікування. Пік вірусовиділення відмічається за 7-12 днів до появи перших клінічних проявів. Після появи жовтяниці виділення вірусу гепатиту А з фекаліями різко знижується і хворий не становить особливої небезпеки для оточуючих. Що потрібно знати, щоб попередити інфікування вірусом гепатиту А? Обов’язково мити руки з милом після кожного відвідування туалету та перед кожним прийомом їжі. Особливо важливо привити такі гігієнічні навички дітям, які є найбільш сприйнятливими до інфекції. Необхідно прослідкувати щоб у дитини в школі завжди були вологі серветки для очищення рук та індивідуальна ємність для питної води. Рекомендовано пити воду гарантованої якості: бутильовану або кип’ячену. Вживати тільки добре вимиті овочі та фрукти. Проте, найбільш реальним засобом профілактики вірусного гепатиту А є вакцинація дорослих та дітей, що може забезпечити імунологічний захист на 20 років. Що робити, якщо хтось із сім'ї захворів на гострий вірусний гепатит А? При появі перших ознак захворювання – обов’язково звернутися до лікаря. У приміщеннях, де перебували хворі, необхідно провести вологе прибирання із застосуванням дезінфікуючих розчинів. Найголовніше – обов’язково пройти обстеження на виявлення маркерів вірусного гепатиту А у крові! 

Особливо це актуально при виникненні захворювання у школі або в садочку, де перебуває ваша дитина, бо тільки так можна виявити хворого до появи жовтяниці. Це дозволить захистити Вас та вашу родину від гепатиту А та зупинить його подальше поширення. За даними ВООЗ у світі щорічно реєструється до 10 млн. випадків захворювань на вірусний гепатит А, який має повсюдне та нерівномірне поширення. Закарпатська область є ендемічною територією по захворюваності на вірусний гепатит «А». В нашому регіоні захворюваності на гострий гепатит А притаманна осінньо - зимова сезонність з початком підйому у серпні-вересні. Що ж потрібно знати про гострий вірусний гепатит А? Вірусний гепатит 

А – гостре інфекційне захворювання вірусної етіології, яке передається фекально-оральним механізмом, що характеризується переважним ураженням печінки, пожовтінням шкірних покривів та інтоксикацією організму. Як можна заразитися вірусом гепатиту А? Джерелом захворювання є хвора людина, найчастіше із безсимптомними, безжовтяничними та атиповими формами гепатиту «А», які переважно зустрічаються у дітей. Інкубаційний період триває від 15 до 50 днів, в середньому 25-35 днів. Вірус може передаватися через «брудні руки» при тісному спілкуванні від людини до людини (особливо серед дітей у дошкільних закладах, шкільних колективах), забруднену вірусом воду, їжу, що не пройшла достатню термічну обробку, ягоди, фрукти та овочі, вимиті в забрудненій вірусом воді. Коли хворий стає заразним? Хворий починає виділяти вірус у зовнішнє середовище з фекаліями через 2-3 тижні після інфікування. Пік вірусовиділення відмічається за 7-12 днів до появи перших клінічних проявів. 

Після появи жовтяниці виділення вірусу гепатиту А з фекаліями різко знижується і хворий не становить особливої небезпеки для оточуючих. Що потрібно знати, щоб попередити інфікування вірусом гепатиту А? Обов’язково мити руки з милом після кожного відвідування туалету та перед кожним прийомом їжі. 

Особливо важливо привити такі гігієнічні навички дітям, які є найбільш сприйнятливими до інфекції. Необхідно прослідкувати щоб у дитини в школі завжди були вологі серветки для очищення рук та індивідуальна ємність для питної води. Рекомендовано пити воду гарантованої якості: бутильовану або кип’ячену. Вживати тільки добре вимиті овочі та фрукти. Проте, найбільш реальним засобом профілактики вірусного гепатиту А є вакцинація дорослих та дітей, що може забезпечити імунологічний захист на 20 років. Що робити, якщо хтось із сім'ї захворів на гострий вірусний гепатит А? При появі перших ознак захворювання – обов’язково звернутися до лікаря. У приміщеннях, де перебували хворі, необхідно провести вологе прибирання із застосуванням дезінфікуючих розчинів. Найголовніше – обов’язково пройти обстеження на виявлення маркерів вірусного гепатиту А у крові! Особливо це актуально при виникненні захворювання у школі або в садочку, де перебуває ваша дитина, бо тільки так можна виявити хворого до появи жовтяниці. Це дозволить захистити Вас та вашу родину від гепатиту А та зупинить його подальше поширення.
Ужгородський прес-клуб

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp