Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Про контроль за трансфертним ціноутворенням

14 жовтня 2016 р., 18:43

Актуальні моменти

Порядок складання Звіту про контрольовані операції визначено наказом Міністерства фінансів України від 18.01.2016 № 8 «Про затвердження форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції» (далі – Порядок). Звіт про контрольовані операції містить відомості про особу, яка бере участь у контрольованій операції, та детальну інформацію про здійснені протягом звітного року контрольовані операції.

Так, у графі 4 основної частини Звіту «Загальні відомості про контрольовані операції» зазначається вартісний показник загальної суми контрольованих операцій платника податків з кожним контрагентом протягом звітного періоду за даними бухгалтерського обліку платника. Водночас у додатку до Звіту, який заповнюється окремо щодо кожної особи, яка бере участь у контрольованій операції, у графі 20 зазначається загальна вартість контрольованої операції (за вирахуванням непрямих податків) у гривнях, за якою відповідна операція відображена у бухгалтерському обліку платника.

Відповідно до пункту 2 розділу IV Порядку загальний вартісний показник усіх контрольованих операцій, зазначених у додатку (підсумок графи 20), має збігатися з вартісним показником, зазначеним у графі 4 Загальних відомостей про контрольовані операції основної частини Звіту у рядку відповідної особи.

Згідно з абзацом третім пункту 120.3 статті 120 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) невключення до Звіту про контрольовані операції інформації про всі здійснені протягом звітного періоду контрольовані операції відповідно до вимог пункту 39.4 цього Кодексу тягне за собою накладення штрафу у розмірі 1 відсотка суми контрольованих операцій, не задекларованих у поданому Звіті про контрольовані операції, але не більше 300 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, за всі незадекларовані контрольовані операції.

Сплата таких фінансових санкцій (штрафів) не звільняє платника податку від обов’язку подання Звіту про контрольовані операції та/або документації з трансфертного ціноутворення. У разі виявлення у ході здійснення моніторингу контрольованих операцій фактів невключення до такого Звіту інформації про всі здійснені протягом звітного періоду контрольовані операції застосовуються штрафні санкції.

Таким чином, у разі якщо у поданому платником податку Звіті про контрольовані операції не співпадає загальна вартість контрольованої операції у розрізі окремого контрагента, зазначена у основній частині з загальною вартістю, зазначеною у додатку, або у разі, якщо загальну вартість контрольованої операції зазначено по окремому контрагенту лише в додатку або лише в основній частині звіту, такі помилки є виключно порушенням порядку складання Звіту про контрольовані операції та не призводять до застосування штрафної санкції згідно з абзацом третім пункту 120.3 статті 120 Кодексу.

Водночас у разі, якщо платником податку виявлено, що у раніше поданому Звіті інформація надана не в повному обсязі, містить помилки або недоліки, такий платник має право відповідно до пункту 3 розділу 1 Порядку подати Звіт з позначкою «уточнюючий» у разі його подання після 01 травня року, що настає за звітним.

Детальна інформація викладена у листі ДФС України від 11.10.2016 № 33190/7/99-99-15-02-01-17.

ДФС у Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp