Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ужгородський спортсмен виборов світове визнання (ВІДЕО)

20 жовтня 2016 р., 17:22

Став Чемпіоном світу з шидокан-карате

І знову... знай наших.

Шидокан-карате в Україні тільки починає свій розвиток, міжнародна федерація має своє представництво у нашому краї, є бійці у Києві. Ужгородець Микола Братасюк є одним із тих, хто розвиває цей вид бойових мистецтв на Закарпатті. А також приносить Україні високі результати на всесвітньому рівні.

Микола БРАТАСЮК, чемпіон світу з шидокан-карате

Колись хотів займатися футболом, але уже ходив на карате. А займатися двома різними видами спорту – означає не добитися результату в жодному. Саме шидокан-карате займаюся останні два роки, до того серйозно був у кіокушин-карате з 8 років. Потім у мене була перерва у спорті, а після приєднався до Михайла Годинця, який перейшов у цю федерацію, почали працювати разом. Після повернення у спорт виступив на відкритому Кубку Закарпаття з кіокушин-карате, де посів друге місце. А потім уже був Чемпіонат світу.

Миколу Братасюка бойові мистецтва супроводжують з дитинства, так виховував бійцівський характер. Однак, прикра поразка та ряд травм на 8 років виключили хлопця зі спорту. Повертатися було непросто, та азарт і воля до перемогти взяли верх.

Микола БРАТАСЮК, чемпіон світу з шидокан-карате

Найтяжче на тому Чемпіонаті Закарпаття було знову відчути татамі. Тому що останні мої змагання до перерви закінчилися нокаутом, мене нокаутували. Вийти після великої перерви знову на татам, уже перед своїми учнями уже було морально тяжко.

Чемпіонат світу із шидокан-карате для ужгородця став новим кроком у спортивній кар’єрі. Микола виступав у найлегшій ваговій категорії – до 65 кілограм. Тут хлопцеві вдалося стати найкращим у світі! Каже: віддавати перемогу не збирався, а під час бою – не до титулів: тут або ти, або тебе.

Микола БРАТАСЮК, чемпіон світу з шидокан-карате

Чемпіонат світу проходив у Будапешті, приїхали бійці із 25 країн, високого рівня змагання, багато спортсменів є професіоналами, які цим заробляють собі на життя. Готувалися ми півроку – інтенсивної підготовки, виснажливі тренування дали свій результат. Найважчий суперник – був у фінальному бою, він японець. Тримає чемпіонський пояс із кікбоксингу, є Чемпіоном світу. Але мені вдалося показати достойний бій.

Микола займається не тільки власною спортивною кар’єрою, а й виховує і молоде покоління бійців. Сам хлопець має два тренування на день, а ще веде 4 групи: є спортсмени від 4-річного віку. Найстаршому ж учневі – 41!

Микола БРАТАСЮК, чемпіон світу з шидокан-карате

Діти забирають багато сил, але також коли бачиш їх результати, то тішишся. Коли дитина приходить нічого не вміючи, далі починає показувати результати на змаганнях і семінарах , на зборах бачиш як дитина росте і розвивається – це дуже приємно. Розумієш, що не дарма витрачаєш час, виконуєш свою роботу так як має бути.

Наразі Всеукраїнської федерації шидокан-карате немає, закарпатці мають намір її створити. Для цього потрібно залучити до участі інші регіони. На жаль, підтримки від держави мінімум, а там, де вона могла б бути, заважає бюрократія. Аби брати участь у міжнародних змаганнях, розраховувати доводиться на власні сили та допомогу небайдужих людей.

Микола БРАТАСЮК, чемпіон світу з шидокан-карате

Спорт в Україні у більшості тримається на тому, що люди фанатично ним займаються, віддають всіх себе, повністю присвячують себе спорту. За рахунок цього спорт у нашій країні ще рухається. Рівень професійного спорту в Україні показали результати останньої Олімпіади . Тобто, там, де є підтримка і фінансування – є результат.

Головним же в успішних виступах спортсмена Микола вважає не тільки регулярні тренування, а й постійну бойову зайнятість, участь у семінарах, спарингах та турнірах.

Микола БРАТАСЮК, чемпіон світу з шидокан-карате

Якщо просто тренуватися, мотивація розвитку пропадає, запалу може вистачити максимум на півроку. Потрібно постійно брати участь у змаганнях, розвиватися, тоді це мотивує. Важливий сильний дух, не завжди навіть фізична підготовка грає ключову роль, важливим є настрой. Так, бувають випадкові нокаути, це спорт – удача грає свою роль. Хороша підготовка і настрой дають результат.

Колись Микола Братасюк думав, що бути чемпіоном світу – це вершина. Однак це тільки перший крок на шляху до Олімпу. Ужгородець зізнається: найважливіше: на світових стартах він захищає честь України.

Микола БРАТАСЮК, чемпіон світу з шидокан-карате

Звичайно хочеться надалі показувати результати на світовому рівні, почав виступати також по кікбоксингу (хоча все життя займався карате), надалі хочу показувати себе в обох видах, і поступово виходити на змішані єдиноборства, на ММЕ і надалі на професійний рівень.

Регулярні тренування, виховання молодих бійців, спортивні змагання, семінари та табори. Наразі саме цим наповнене життя Миколи Братасюка. Хлопцеві хотілося би мати трошки більше часу на себе. Однак, зараз боєць сконцетрований: уже наприкінці весни-на початку літа 2017-го доведеться захищати титул золотого призера на Чемпіонаті світу в Греції.

Ужінформ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp