Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді нагородили переможців конкурсу "Срібний мольберт" (ФОТО)

25 жовтня 2016 р., 11:20

Митці отримали по заслугам.

У суботу.

{g}

У суботу 22 жовтня в Ужгороді пролунав завершальний акорд головної події мистецької осені Закарпаття – Всеукраїнського студентського конкурсу з живопису «Срібний мольберт». Підвести підсумки чотирьох днів конкурсу і визначити переможців трьох номінаційних етапів зібрались у холі Закарпатської облдержадміністрації члени журі та оргкомітету, представники медіа та навчальних закладів, численні поціновувачі мистецтва і власне студенти-конкурсанти.

Із самого ранку 135 конкурсних робіт, на яких ще не встигли висохнути фарби, вишикувались периметром мармурового холу в очікуванні оцінок і вердикту авторитетного журі. Усі його 13 членів, серед яких 2 академіки, 2 професори, 4 Народних і 2 Заслужених художники України, 3 лауреати Національної Шевченківської премії понад годину аналізували доробок конкурсантів, активно дискутували і зрештою визначили перше відбіркове коло по 8-10 претендентів на перемогу у кожній номінації – «Міський пейзаж», «Пейзаж» і «Портрет». Далі відбулося таємне голосування, в ході якого остаточно визначились переможці.

Відкриваючи урочисту частину заходу, голова оргкомітету «Срібного мольберту» Роберт Бровді висловив вдячність членам журі, а також усім, хто приймав участь і сприяв проведенню конкурсу. За його словами, ««Срібний мольберт» – це тільки початок масштабного культурного проекту, який виношувався протягом багатьох років і тепер нарешті розпочав реалізовуватись. Сьогодні, провівши цей яскравий конкурс, ми ставимо за мету зробити в Закарпатті змагання молодих студентів-митців з усієї країни щорічними. І це буде перший крок концепції, яку ми з однодумцями розробили і втілюватимемо у майбутньому».

Взявши слово для вітання конкурсантів та учасників церемонії, ректор Закарпатської академії мистецтв Іван Небесник відзначив, що «окрім змагальності, основний успіх цього конкурсу в тому, що ви познайомились з Закарпаттям, Ужгородом та один з одним. Ми раді тому, що ви у нас були і сподіваємось приємно згадуватимете конкурс і час проведений у нашому краї».

Приємним сюрпризом для організаторів та журі конкурсу, став виступ студента «Львівської політехніки» Володимира Цапука, який висловив консолідоване враження конкурсантів про «Срібний мольберт». «Від імені усіх учасників хочу щиро подякувати організаторам. Тому що ми насправді були приємно здивовані, тим як нас приймали. Ми знали, що Ужгород дуже гостинне місто. Але щоб так нас зустрічали як поважних художників, хоча ми звичайні студенти! Нам створили найкращі умови, забезпечили готель, транспортування до конкурсних локацій, постійний супровід, вирішення всіх побутових моментів. Нам нічого не заважало і ніщо нас не відволікало від творчості, адже організатори подбали про все! А останній конкурсний етап, коли була ця жива класична музика, ця неповторна атмосфера! Ми дуже вдячні вам за цей конкурс», – завершив свій виступ студент зі Львова.

Після вступних вітальних промов відбулося вручення пам’ятних відзнак і цінних подарунків. Зокрема, кожен з учасників отримав спеціальні конкурсні дипломи та сертифікати, а також каталоги робіт фундатора Закарпатської школи живопису Адальберта Ерделі і Заслуженого художника України Антона Шепи. Пам’ятні дипломи від організаторів конкурсу отримали також усі члени журі.

І нарешті дійшла черга до кульмінаційної церемонії – нагородження переможців конкурсу. Насамперед, за рішенням оргкомітету спеціальними заохочувальними преміями відзначено роботи трьох конкурсантів: Шербань Аліни (Черкаський державний технологічний університет), Радомської Ярини (Українська академія друкарства м. Львів) та Марченко Ольги (Херсонський національний технічний університет).

На підставі підрахунку результатів таємного голосування членів журі, переможцями Всеукраїнського студентського конкурсу з живопису «Срібний мольберт» стали:

У номінації «Міський пейзаж»
Перше місце – Годван Тарас (Закарпатська академія мистецтв, м. Ужгород)

Друге місце – Ісаєва Валерія (Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури, м. Київ)

Третє місце – Господинчик Максим (Закарпатська академія мистецтв, м. Ужгород)


У номінації «Пейзаж»

Перше місце – Зевако Марина (Полтавський національний технічний університет ім. Ю.Кондратюка)


Друге місце – Годван Тарас (Закарпатська академія мистецтв, м. Ужгород)





Третє місце – Бєлєй Богдан (Полтавський національний технічний університет ім. Ю.Кондратюка)





У номінації «Портрет»





Перше місце – Годван Тарас (Закарпатська академія мистецтв, м. Ужгород)





Друге місце – Зевако Марина (Полтавський національний технічний університет ім. Ю.Кондратюка)





Третє місце – Господинчик Максим (Закарпатська академія мистецтв, м. Ужгород)

Під аплодисменти публіки, переможці «Срібного мольберта» отримали номінаційні статуетки, грошові премії, а також спеціальні нагородні дипломи Національної академії мистецтв України. Вітали переможців і вручали їм нагороди академіки Андрій Чебикін і Олександр Федорук, художники Анатолій Криволап, Борис Кузьма і Петро Гулин, ректор Закарпатської академії мистецтв Іван Небесник, народний депутат України Валерій Лунченко, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс.

Звертаючись до присутніх, народний депутат України і співзасновник Фундації розвитку закарпатського мистецтва Валерій Лунченко відзначив, що у зв’язку з пленарним парламентським тижнем «на превеликий жаль, не мав можливості бути тут разом з вами, але уважно спостерігав за всіма подіями, які відбувались у моєму рідному Закарпатті. І та концентрація позитивної інформації про конкурс, яка була присутня і в соціальних мережах, і в ЗМІ свідчить про те, що «Срібний мольберт» виявився потрібним і успішним». «Сьогодні я оглянув усі конкурсні роботи і хочу сказати, що наша країна має великий творчий потенціал і велике майбутнє. Я вірю в молодь, яка сьогодні тут присутня і яка є нашим майбутнім. Переконаний, що попереду у нас з вами ще багато цікавих заходів і великих справ», – наголосив Валерій Лунченко.

Після закінчення нагородної церемонії, усі учасники свята мали змогу першими оглянути всю експозицію конкурсних робіт і зробити фото на пам'ять з конкурсантами-переможцями.

Таким чином, завершився перший і найбільш представницький всеукраїнський студентський конкурс з живопису «Срібний мольберт», учасників якого гостинно зустрів і приймав адміністративний центр Срібної землі – місто Ужгород. Організатори конкурсу висловлюють щиру вдячність усім студентам-учасникам, їх творчим наставникам та навчальним закладам, а також сподіваються, що п’ять днів золотої закарпатської осені подарували конкурсантам новий досвід і знання, приємні емоції та незабутні враження.














Прес-центр оргкомітету конкурсу «Срібний мольберт»

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp