Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

До уваги любителів велосипедних подорожей

7 червня 2014 р., 18:30

Що зробити, аби сповна отримати задоволення від мандрівки на велосипеді?

Серед решти видів туризму велотурне набувають дедалі більшої популярності. Мандрівки на велосипеді дозволяють за короткий час оглянути безліч туристичних закапелків, гарно відпочити і при цьому залишатися у хорошій спортивній формі. Про те, які закарпатські маршрути є найзатребуванішими серед велотуристів, розповідає веломандрівник із 20-річним стажем Микола Логін з Хустщини.

За кордоном велосипедний рух переріс у такий собі модний тренд. Що б ви сказали про Закарпаття, наскільки тут прижилася мода на велосипеди?

— Бажаючих урізноманітнити свій вікенд мандрівкою на велосипеді стає дедалі більше. Напевно, справа в тому, що здійснити велосипедне турне по Закарпаттю стало простіше. Туристу більше не потрібно хвилюватися про те, щоб встигнути доїхати до найближчого містечка до заходу сонця та оселитися в готелі. Місця для ночівлі нині надають практично в кожному селі. Окрім того, в останні роки значно зросла кількість веломайстерень. Є безліч інтернет-форумів, на яких туристи діляться інформацією один з одним про найцікавіші маршрути, місця для ночівлі й подібні речі. Тому якщо раптом з вашим транспортом щось трапиться, зможете полагодити його практично у кожному населеному пункті. Окрім того, від мандрівки на ровері ви отримаєте те, чого ніколи не відчуєте від подорожі на авто. Велосипед набагато мобільніший вид транспорту, з ним ви можете мандрувати практично будь-де – гірськими стежинами, лісовими дорогами, їздити там, куди автівці ніколи не дістатися. Напевно, саме це приваблює мене найбільше у таких подорожах.

Ви вже кілька років організовуєте велозмагання та поїздки околицями Хустщини. Як виникла ідея взятися за щось подібне?

— В якийсь час туристичні поїздки та турне на велосипедах з друзями переросли у місцевий велоклуб – громадську організацію. За час існування ми встигли облаштувати невеликий велопарк на Замковій горі. І вже 6—7 років поспіль проводимо місцеві змагання серед дорослих та дітей з крос-кантрі та швидкісного спуску. Серед наймолодших учасників були навіть 3-річні спортсмени.

Окрім того, туристичні вилазки на велосипеді ми організовуємо практично щовихідних. Це нетривалі поїздки околицями Хустщини або ж сусідніми районами. До таких мандрівок долучаються не лише постійні учасники велоклубу, але й інші жителі міста, гості Хуста, які хочуть урізноманітнити відпочинок на вихідних і знайшли інформацію про заїзди на нашій сторінці «Вконтакті». Приєднатися до велотурів ми запрошуємо навіть тих, у кого нема власного транспорту, – адже велосипед можна взяти в оренду.

У підсумку можу сказати, що мені завжди подобалося працювати з велосипедами, розбирати їх, ремонтувати, подорожувати на них… Тому, напевно, так і склалося, що більша частина мого життя пов’язана з велоспортом.

Що варто брати з собою у велосипедні мандрівки?

— Особисто я не беру майже нічого, не люблю обтяжувати подорожі зайвими речами та провіантом. Адже у велопохід ми вирушаємо задля того, аби отримати нові враження, а не влаштовувати звані обіди. Серед найнеобхідніших речей: комплект гайкових ключів, портативна помпа, запасна камера для колеса, вода.

Наскільки комфортним видом туризму є веломандрівки?

— Нинішні велосипеди не порівняєш із моделями 20—30-річної давнини. З’явилися підвіски, амортизаційні вилки, завдяки яким транспорт не так трясе, є можливість контролювати швидкість через систему передач, плюс легка рама. Ці засоби дають можливість вирушати на велосипеді у далеку подорож.

Які маршрути порекомендували б особисто ви?

— Найпоширеніший, ним користуються майже всі туристи з інших областей, починається з Волівця. Звідти мандрівники їдуть на Міжгір’я, потім — Хуст, Виноградів, Берегово, Мукачево, Ужгород. Цей маршрут включає і мандрівки гірськими хребтами та полонинами, поїздку на Синевир, огляд наших замків, місцевих музеїв, можливість проїхатися вздовж русел Тиси, Ріки. Часто велосипедисти навідуються до водоспаду Шипіт (з села Лавочного через Бескид до с.Гукливе і Волівця). Є ше маршрут «старими перевалами» — з Солотвина до Білої Церкви, Верхнього Водяного, потім до перевалу Чучок, перевалу Кобила, Рахівського перевалу. Зрештою, на закарпатських форумах можна знайти будь-який маршрут, який би припав вам до душі.

Як правильно організувати велотурне?

— Коли вирушаєте у подорож, не варто ставити за ціль проїхати якомога більше кілометрів. Бо людина із середнім рівнем здоров’я і спортивної підготовки може проїхати близько 80 км на добу, натомість початківцям вистачить і 40 км, а дехто не витримає і 20 км. Тому, якщо запланували велотур Закарпаттям, розраховуйте сили на тиждень, а свій час так, аби була можливість і перепочити по дорозі, і помилуватися краєвидами, і відвідати визначні місця. Крім того, якщо плануєте тривалу поїздку через маловідомі вам терени (особливо, якщо це гори), беріть з собою досвідченого мандрівника.

Які у вас плани на найближчий час?


— Невеликі велопоїздки на вихідних ми проводимо постійно. Серед грандіозніших планів участь у змаганнях з крос-кантрі та даун-гілу на горі Пилипець та в Буковелі. Але, можливо, виникнуть й інші ідеї, побачимо.

Як змінив велоспорт вас особисто?


— Їзда на велосипеді покращує здоров’я, загальне самопочуття в рази. Я це дуже добре відчуваю на собі. Активний відпочинок дає великий заряд для інших сфер життя, щоденних справ, покращує імунну, серцево-судинну систему. Тому це той напрямок туризму, який просто необхідно розвивати.

Христина ГОРВАТ. м.Хуст.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp