Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Що штовхає закарпатських угорців та й самих українців до тісніших стосунків з Угорщиною?

9 червня 2014 р., 10:24

Багато угорців беруть паспорти сусідньої держави, хоча подвійне громадянство в Україні заборонене.

Берегове – Українське. Закарпаття – це не Донбас. Але пробудження угорців, що живуть в регіоні, свідчить – етнічна напруга є не лише проблемою неспокійного сходу України. Також це демонструє, що Росія не єдиний сусід, який хоче отримати зиск від нинішнього послаблення України. То що ж стоїть за вимогами Будапешта та етнічних угорців Закарпаття, які включають навіть питання автономії, які Київ відкидає?

Іноземним лідером, який підливає олію в етнічне полум'я України у випадку Закарпаття, є не російський президент Путін, а Віктор Орбан – прем`єр-міністр члена ЄС Угорщини. «Україна не може бути ані стабільною, ані демократичною, якщо вона не дасть своїм меншинам – включно з угорцями – того, що їм належить», – нещодавно сказав Орбан.

Закарпаття, яке межує зі Словаччиною, Румунією та Угорщиною, це не Донбас, де проросійські сепаратисти намагаються створити свої «республіки». І Орбан – незважаючи на критику його націоналізму та авторитарних тенденцій – не спровокує такого неспокою, як Путін на сході України. Орбан наполягає, що є прихильником територіальної цілісності України.

Але серед угорської меншини, як пояснює працівник Закарпатської обласної держадміністрації Ласло Брензович, є невдоволення сильною централізацією влади в Україні.

«Це право нашого народу самому вирішувати свої питання. За нас самих. Нині у нас така система: все, справді, централізовано. І усі питання вирішуються центральною владою у Києві», – каже Брензович.

«Київ призначає необраного голову облдержадміністрації і вони все вирішують на користь Києва – навіть малі проблеми. Це не демократія і не самоврядування», – додає він.

Втрачена імперія

Після Першої світової війни та розпаду Австро-Угорщини Будапешт втратив понад дві третини своєї території. Нині це частина Словаччини, Румунії та Хорватії. Закарпаття в міжвоєнний період було частиною Чехословаччини, а в 1945-му році – після Другої світової війни – стало частиною Радянської України у складі СРСР.

Крайня права угорська партія Йоббік, яка на парламентських виборах у квітні отримала 20 відсотків, закликає до повернення втрачених теренів Угорщині. Минулого місяця 37 неурядових організацій Угорщини закликали до визнання угорської громади Закарпаття «державотворчою, автохтонною» меншиною України.

Нині одним з невдоволень угорців Закарпаття є мовна ситуація. Закон про мови, ухвалений два роки тому, дозволяє меншинам, які становлять понад 10 відсотків, мати офіційну регіональну мову, яку можна використовувати в державних установах та громадських місцях. Майже 200 тисяч угорців Закарпаття мають понад сотню шкіл з угорською мовою викладання.

За бажанням угорців Закарпаття зблизитись з Будапештом стоїть економічна складова?

Проте більш нагальною проблемою є все ж таки не мова, а економіка, як пояснюють мешканці закарпатського містечка Берегове з населенням 24 тисячі, що розташоване поруч з угорським кордоном.

«Наразі ми не маємо проблем. Ми маємо угорські театри, угорські університети», – каже Шандор Ференц.

«Але нам потрібні також угорські зарплати та пенсії», – додає Каталін Чеге.

Середня зарплата угорців Закарпаття становить 110 доларів на місяць – це набагато менше середньої зарплати сусідньої Угорщини. З усіх сусідів Угорщини, які мають значні угорські меншини, лише Україна, а також Сербія, не є членами Євросоюзу. І ця реалія спонукає угорців Закарпаття шукати тісніших економічних зв'язків з Угорщиною. Багато угорців беруть паспорти Угорщини, хоча подвійне громадянство в Україні заборонене.

Петер Балач, який обіймав посаду міністра закордонних справ Угорщини в 2009-2010 роках, погоджується з прем’єром Орбаном щодо потреби захисту прав етнічних угорців Закарпаття. Проте він критикує час, який вибрав глава угорського уряду для своїх заяв.

«Додати до цієї великої проблеми питання дуже малої угорської меншини на заході країни – не є мудрим політичним кроком, на мою думку. Це привносить порівняно незначне питання угорської меншини в Україні до надзвичайно важкої та складної проблеми дуже великої російської меншини на сході країни», – каже Балач.

Офіційній Київ вустами першого заступника міністра закордонних справ Наталії Галібаренко також каже, що заяви Віктора Орбана нині грають на руку Росії.

Між тим в Берегово на Закарпатті вхід на місцевий стадіон оздоблює велика арка, на якій великими літерами написано українською «Дружба» і угорською «Baratsag». Трава на футбольному майданчику нескошена і стадіон зовсім порожній. До найближчого ж міста в сусідній Угорщині їхати лише десять хвилин автівкою.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp