Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді презентували дослідження

28 листопада 2016 р., 17:50

«Ті, що пережили пекло: свідчення жертв про місця незаконних ув’язнень на Донбасі»

28 листопада 2016 року в місті Ужгород в малому залі Закарпатської ОДА, Українська Гельсінська спілка з прав людини у співпраці з Головним територіальним управлінням юстиції у Закарпатській області презентували підсумки моніторингового дослідження «Ті, що пережили пекло: свідчення жертв про місця незаконних ув’язнень на Донбасі».



Видання є підсумком моніторингового дослідження, яке проводилося Правозахисною Коаліцією громадських організацій та ініціатив «Справедливість заради миру на Донбасі» у тісній співпраці з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та мало на меті документування фактів серйозних порушень прав людини, пов’язаних із незаконним позбавленням волі в зоні збройного конфлікту на сході України.

Дослідження грунтується на свідченнях тих, хто був незаконно затриманий в місцях несвободи в Донецькій та Луганській областях незаконними збройними формуваннями, матеріалах, зібраних у ході моніторингових візитів до місць несвободи на звільнених територіях, а також на інформації, отриманій від органів державної влади та з відкритих джерел.

Організатори заходу після перегляду однойменного документального фільму «Ті що пережили пекло» запросили що слова учасника бойових дій.

«Перший раз ми їли десь на шостий чи п’ятий день. Пізніше у Сніжному нас поселили у гараж місцевого відділку міліції. Там було ув’язнено до 55 чоловік. Через травму ноги мене не змушували працювати, хоча інші хлопці були долучені до примусових робіт. В загальному за 21 день я схуд на 12 кілограм», – ділиться спогадами про умови незаконного утримання, Микола Марчишак, голова ГО «Побратими України»

«Документуючи постраждалих осіб ми зіштовхнулись з тим, що СБУ у 2014-2015 роках допитували людей тільки на тему наявності зброї в руках терористів. Жодної кримінальної справи по факу незаконного утримання не було зареєстровано. Центру Документування відомо, що в заручниках перебувало від 3-х тисяч цивільних і військових осіб. УГСПЛ налагоджуючи співпрацю з військовою прокуратурою, обмінюючись інформацією додала до спільного списку ще понад 200 опитаних осіб», – зазначив Олексій Біда, координатор Центру Документування Української Гельсінської спілки з прав людини.

Іван Алмаші, голова регіонального відділення секретаріату урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини при Головному територіальному управлінні юстиції у Закарпатській області, влучно наголосив на проблемі ратифікації Україною Римського статуту, приведення до міжнародних стандартів деяких статей Конституції та Кримінального Кодексу України.

Борис Кондратюк, координатор Української Гельсінської спілки з прав людини в місті Ужгород, нагадав про ратифіковані Україною та Росією Женевські конвенції. Однак по при це, окремі райони Луганської та Донецької областей перетворилися на «сіру зону», де механізм захисту прав людини втрачає свою силу.

На основі зібраної інформації автори звіту пропонують комплекс заходів, спрямованих на припинення виявлених порушень прав людини на непідконтрольних українському уряду територіях, привернення уваги міжнародної громадськості до описаних проблем та на притягнення до відповідальності осіб, винних у вказаних порушеннях.

Мережа громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини здійснює свою діяльність за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD), програма «Права людини понад усе» (Human Rights First).
Прес-служба ГО «Закарпатська громада»

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp