Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

13-річний закарпатець став найкращим шахістом року

1 грудня 2016 р., 10:00

Виховання підростаючої молоді – пріоритетний напрям у діяльності федерації шахів Закарпатської області.

Результати цієї роботи за останні роки можна побачити, як кажуть, неозброєним оком.

Кількість дитячих турнірів становить ледь не третину всіх заходів спортивного календаря. Такі масові шкільні змагання, як «Мукачівське літо», «Біла тура», «Кубок Падіюну», «Різдвяне Мукачево», Меморіал Тиграна Петросяна та інші, давно вже стали візитівкою закарпатської шахівниці. За підтримки обласної федерації й управління молоді та спорту найперспективніші діти регулярно виїжджають на всеукраїнські й навіть міжнародні турніри.

На цьому тлі найпрестижніше виглядає мукачівська юнь, яка під наглядом досвідчених тренерів місцевої дитячо-юнацької шахової школи все впевненіше підкоряє обласні шахові вершини, складаючи достойну конкуренцію найсильнішим спортсменам краю. Непогано поставлена робота з молоддю в Ужгороді, Берегові, Виноградові та Рахові. Юні представники цих районів – постійні учасники престижних обласних змагань.

Деякі з найперспективніших юних закарпатців уже встигли чудово зарекомендувати себе й у всеукраїнських змаганнях. Підтвердженням цьому стала подія, яка нещодавно відбулася в столиці нашої держави.

У 2013 році за ініціативи відомого економіста й менеджера Олени Бойцун був заснований фонд «Дитячі шахи». Колишня дніпрянка є діючим міжнародним майстром із шахів серед жінок. Кілька років тому вона успішно закінчила Оксфордський університет, повернулася в Україну, де зробила успішну економічну кар’єру. А оскільки любов до шахової гри залишилася в серці Олени, вона вирішила разом із кількома друзями-однодумцями заснувати фонд із метою підтримки талановитих дітей із різних куточків України. Цікаво, що обов’язковою умовою отримання премії, яка, до речі, становить 10000 гривень, є не тільки високі результати в шахових турнірах, а й успішне навчання в школі.

Нещодавно спеціальне журі підбивало підсумки 2015 року й вирішило присудити головну премію найкращого юного шахіста року нашому земляку – 13-річному свалявцю Ярославу Щербаку.

Рішення засновників фонду не є випадковим, адже юний шахіст уже кілька років поспіль вважається нашою спортивною надією. Перші шахові кроки йому допомагав зробити батько, справжній ентузіаст давньої гри Ігор Щербак. А згодом здібний хлопчина почав займатися в Мукачівській дитячо-юнацькій шаховій школі. Саме там під керівництвом свого першого тренера Аттіли Кріштофорі Ярослав і розпочав стрімке сходження на шахові вершини. Спочатку посідав провідні місця в обласних дитячих змаганнях, а згодом вийшов і на всеукраїнську арену. Торік юний закарпатець став срібним призером чемпіонату України серед хлопців до 12 років, був учасником чемпіонату світу й Європи. Протягом своєї недовгої шахової кар’єри вже встиг виграти кілька сильних дитячих турнірів як в Україні, так і за кордоном. Останнім часом до занять із Ярославом долучився досвідчений тренер із Миколаєва Андрій Рахмангулов. Юнак вчиться на відмінно в рідній Свалявській ЗОШ №1, особливо полюбляє математику, англійську, захоплюється класичною літературою.

Попри зовсім юний вік, Ярослав регулярно бере участь і в престижних обласних турнірах серед дорослих. Звичайно, посідати призові місця в конкуренції з майстрами та кандидатами йому ще зарано. Втім час летить надзвичайно стрімко, й цілком можливо, що вже за три – чотири роки прізвище Щербак ми зможемо побачити на верхніх щаблях найпрестижніших турнірів як на Закарпатті, так і за його межами.

Аркадій ВОРОВИЧ, газета "Новини Закарпаття"


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp