Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Важкохворим закарпатцям надаватимуть матеріальну допомогу

2 грудня 2016 р., 16:30

Обласні депутати

Залишилося проголосувати депутатському корпусу облради та ввести в дію спрощену процедуру отримання допомоги, передбачену програмою «Турбота».

Напередодні другого пленарного засідання 5-ої сесії облради, яке відбудеться 7 грудня, у депутатському залі засідала президія. Головуючий – виконуючий повноваження голови облради Йосип Борто зазначив, що на сесію винесено понад 70 питань, шістдесят з яких розроблені облдержадміністрацією. Позаяк чергове пленарне засідання припадає на День місцевого самоврядування, то планується його провести до 2-х годин. Відповідно значну кількість питань доведеться перенести на третє пленарне засідання, яке планується на 22 грудня, через необхідність прийняття обласного бюджету до 25 грудня п.р.

Йосип Йосипович також зауважив, що переважна більшість питань розглядалися на засіданнях профільних постійних комісій. Крім того, до деяких проектів рішень надійшли зауваження та пропозиції, які передбачають необхідність прийняття рішення щодо їх врахування та відповідної зміни проектів рішень, взятих за основу.

У свою чергу Петро Ільницький запропонував розглянути у першу чергу 18 питань, включенні до порядку денного 5-ої сесії та не розглянуті під час І-го пленарного засідання (13.10.2016). Крім того, Петро Михайлович наголосив на тому, що на сайті облради разом з проектами рішень не подаються додаткові матеріали, які б допомогли депутатам вникнути в суть винесених на їх розгляд питань.

Коли мова зайшла про внесення змін і доповнень до Програми «Турбота», яка направлена на посилення соціального захисту громадян на найближчі три роки, то у залі розпочалася жвава дискусія. Йосип Борто запропонував вводити нове положення Програми з січня 2017 року з урахуванням прийнятих змін, що мінімізують бюрократичну тяганину з документами. Адже від 22 вересня п.р. громадяни, які потребують фінансової допомоги на лікування, мають звертатися виключно до депутатів облради, а не керівництва ОДА.

А Василь Скрип запропонував заслухати очільницю департаменту соцзахисту Ганну Морозюк і з’ясувати, скільки коштів залишилося на кінець року по програмі «Турбота» і чому після пленарного засідання в серпні місяці жоден хворий не отримав допомогу. Ганна Степанівна зазначила, що цьогоріч на програму «Турбота» було заплановано виділити понад 9 млн.грн. Соціальне відомство отримало 89 пакетів, з яких 84 забезпечено виплату на суму 6,2 млн.грн. Залишилося 5 заяв на 150 тис.грн і 1 заява – на 14 тис.дол. За її словами, залишок на кінець року складає 2,5 млн.грн. Щодо зволікання у наданні допомоги важкохворим, то Ганна Морозюк зазначила, що списки надійшли до соцзахисту лише 4 листопада п.р. Адже кожну заяву розглядає щонайменше 3 комісії, а це дуже тривалий процес. На це Василь Скрип запропонував провести службове розстеження.

Аби дискусія не зайшла в глухий кут, Йосип Борто озвучив наступне: ці 2,5 млн грн розподілять між усіма 64 депутатами облради. Це виходить майже по 40 тис.грн. на кожного. Відтак, крайовий парламентар сам ставить резолюцію на заявах громадян, які потребують кошти на лікування. Для цього потрібно, аби всі депутати надали свої контакти в апарат облради, аби без бюрократичної тяганини люди оперативно отримували допомогу.

Голова бюджетної комісії Василь Кошеля запропонував, аби після резолюції депутата облради профільні комісії не розглядали заяви громадян. Його підтримав Йосип Борто, зазначивши, що треба зняти чиновницький бар’єр, аби краяни швидше та вчасно отримували кошти на лікування. «Люди мають звертатися безпосередньо до депутата від свого округу, тримати з ним контакт, бачити, що він робить для них», - сказав Й.Борто.

У свою чергу Ганна Морозюк нагадала депутатам, що відтепер вони прийматимуть увесь пакет документів, уважно перевірятимуть його, перш ніж ставити резолюцію. Крім того, департаменту соцзахисту ОДА мають надати копії підписів усіх депутатів, аби вони були впевнені у поставлених резолюціях на заявах громадян.

{g}

Тож, присутні визначилися: винести на розгляд депутатського корпусу внесення зміни у діюче положення Програми «Турбота», відмінивши розгляд заяв громадян трьома комісіями та спростивши подачу документів заявниками. Тепер перелік документів буде значно скорочений, але контроль за використанням коштів залишається. Втім, на думку Мирослава Білецького і це потрібно прибрати, хай кожен депутат приймає рішення чи надавати допомогу, і в якій сумі, і несе за це персональну відповідальність.

Тепер важкохворому потрібно написати заяву, надати ксерокопії паспорту та ідентифікаційного коду, довідку про банківські реквізити. Також було зазначено, що заяви прийматимуться до 22 грудня п.р., бо далі наступають новорічні та різдвяні свята, або вже з наступного року.

Дійшовши згоди в цьому питанні, президія визначилася з переліком наступних питань, яких зачитав Йосип Борто. Вони заздалегідь оприлюднені на сайті облради.

Насамкінець заступник голови облради Петро Грицик повідомив присутніх, що під час другого пленарного засідання озвучить звернення до Президента, глави уряду та ВРУ про продовження мораторію на вивіз кругляку. Зараз проект звернення готується.

Нагадаємо, що у середу, 7 грудня, відбудеться друге пленарне засідання 5-ої сесії облради. Початок о 10 год.
Прес-служба Закарпатської облради

Схожі новини

Як виконувалася регіональна програма з впровадження молодіжної, сімейної, демографічної та ґендерної політики?
У Мукачеві хочуть затвердити програму профілактики злочинності
Між владою Закарпаття та інститутами громадського суспільства – партнерські стосунки
Необхідно забезпечити комплексне виконання координаційною групою Антитерористичного центру при УСБУ на Закарпатті
Реалізація транскордонної Програми сприятиме залученню іноземних інвестицій до 10 мільйонів гривень
Як виконувалась регіональна програма з розвитку земельних відносин
Програма спільних дій Закарпаття з Пряшівським краєм зміцнить фундамент добросусідства
Розглянуть зміни до програми, яка направлена на підтримку фізичного та психологічного стану майже півтисячі дітей
Розробили новий порядок надання одноразової матеріальної допомоги закарпатцям
На розгляд та затвердження закарпатських депутатів вноситься Антикорупційна програма

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp