Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатські крайові парламентарі просять колег ВРУ прийняти надважливий законопроект

5 грудня 2016 р., 10:00

Так працювали

У ході другого пленарного засідання п’ятої сесії обласної ради депутати Закарпатської обласної ради VII скликання планують звернутися до Верховної Ради України та Кабміну підтримати законопроект від 17.06.2016 № 4844 «Про Єдину державну систему моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги».

Відповідний текст звернення заздалегідь оприлюднено на сайті облради. В ньому йдеться: «Відсутність послідовності щодо реалізації державної політики зі стабілізації та ефективного розвитку економіки в Україні призвели до відсутності реального енергетичного балансу в державі.

На сьогоднішній день не створено системи моніторингу показників енергетичного балансу України, системи моніторингу за ефективним використанням паливно-енергетичних ресурсів.

У законодавстві України відсутнє юридичне визначення терміну «енергетичний баланс» країни, що дозволяє різні тлумачення його форми та змісту. Саме тому енергетичний баланс розраховується Державною службою статистики України за інформаціями статистичної звітності, базуючись на статистичних відомостях та спостереженнях, а не за процесом їх отримання та верифікації. Така інформація не може бути використана для оперативного аналізу стану справ у галузях економіки та слугувати підґрунтям для прийняття виважених оперативних та стратегічних рішень.

Відсутність же об’єктивної інформації щодо розрахунків за спожиті паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги не дає можливості визначити основні структурні та цінові диспропорції на ринках енергоресурсів і суміжних послуг та отримати реальне відображення стану справ у галузях економіки.

Для усунення дисбалансу енергетичних, фінансових та інформаційних потоків у енергетичному секторі та житлово-комунальному господарстві необхідний перехід до Єдиної державної системи моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги. Ця система включає багато аспектів вирішення проблем енергоефективності та енергозбереження, зокрема – розробку та запровадження комплексу уніфікованих організаційних, технічних, комунікаційних, інформаційних, програмних засобів і методів формування всіх видів енергетичних балансів.

Враховуючи нагальну потребу держави в єдиному державному інструменті з організації формування енергобалансів, з метою стратегічного планування і прогнозування економічних процесів у країні, просимо підтримати проект Закону України № 4844 від 17.06.2016 «Про Єдину державну систему моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги» в першому читанні та розглянути його в другому читанні за скороченою процедурою з метою прийняття в цілому такого закону», сказано у зверненні.

Нагадаємо, що цієї середи, 7 грудня, відбудеться друге пленарне засідання 5-ої сесії облради. Початок о 10 год.



Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp