Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Депутатський корпус Закарпатської облради наполягатиме на недопущенні скасування мораторію на експорт необробленої деревини

5 грудня 2016 р., 12:41

Мораторій повинен стати першим кроком до стрімкого розвитку лісопромислового комплексу України

У середу, 7 грудня, депутати Закарпатської облради під час другого пленарного засідання 5-ої сесії планують звернутися до Президента України Петра Порошенка, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо недопущення скасування мораторію на експорт необробленої деревини.

Текст даного звернення оприлюднено на сайті облради. Там сказано: «На сьогодні в Україні є складною економічна ситуація: експорт товарів зменшився, а зовнішній борг постійно збільшується. За останні роки нас привчають жити в кредит, забуваючи про розвиток власної економіки.

У той час Польща, площа лісів якої майже така, як в Україні, ефективно використовує власні ресурси. Глибока переробка деревини дозволяє нашим сусідам отримувати щорічно 24, 7 млрд. дол. США від реалізації продукції меблевої, паперової та деревообробної промисловості, що в 10 разів більше, ніж в Україні.

Останнім часом в Україні спостерігається суттєвий дефіцит деревини, особливо ділової. Деревообробні підприємства України потерпають через нестачу сировини. Наразі потужності підприємств завантажені не більше ніж на 50 відсотків від потреби. В Україні в 2015 році було заготовлено 19,3 млн. куб. м деревини, з яких близько 25 відсотків було відправлено на експорт. І якщо вітчизняні підприємства конфліктують на аукціонах за кожен кубометр, то експортні контрактні постійні лісокористувачі укладають угоди поза аукціонами, як правило, з фірмами-посередниками на гарантовані обсяги поставок.

Вважаємо, що ідея про відміну мораторію спровокована лобіюванням інтересів міжнародних корпорацій, для яких Україна є або ж має бути сировинним придатком. Твердження, що це є вимогою Угоди про асоціацію з ЄС, на нашу думку, є безпідставним, оскільки громадськість не одержала до цього часу відповідних офіційних роз'яснень. Як наслідок такої практики - перетворення України з імпортера в найбільшого експортера деревини в Європі. Ще 25 років тому ми задовольняли потреби промисловості власною сировиною не більше ніж на 40 відсотків. Сьогодні Польща, Румунія, Туреччина і навіть Китай за рахунок української сировини створили десятки тисяч робочих місць і підняли власну економіку.

Шанс змінити ситуацію з'явився після ухвалення мораторію на експорт деревини. За останній рік почалось відродження деревообробної галузі: будуються деревообробні підприємства, відбувається технічне переоснащення виробництва та розвиток альтернативної енергетики. Мораторій повинен стати першим кроком до стрімкого розвитку лісопромислового комплексу України. Зважаючи на викладене, просимо не допустити скасування мораторію на експорт необробленої деревини», йдеться у зверненні депутатів.

Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp