Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатський режисер здобув дві важливі кіновідзнаки на Міжнародному кінофестивалі в Дніпрі

11 грудня 2016 р., 12:00

Вітаємо

З відзнаками.

Фільми В'ячеслава Бігуна здобули визнання експертів і глядачів в Дніпрі. 7-9 грудня в місті відбувався ХІ Міжнародний фестиваль екранних мистецтв ім. Данила Сахненка «Дніпро-Сінема», чия програма включала 126 стрічок із 9 країн та 23 міст України. Фестиваль номінував дев’ять фільмів режисера, а на додаткових показах він представив ще один фільм. Журі присудило режисеру дві важливі кіновідзнаки: стрічка «Найближчі до Бога» здобула спеціальну нагороду за режисуру, а «Пенальті правосуддя» визнана найкращим документальним фільмом фестивалю, повідомляють його організатори.

Крім того, 8-9 грудня В'ячеслав Бігун на запрошення провів три творчі зустрічі в університетах міста. Так, уНаціональному гірничому університеті в межах фестивальної програми відбувся показ документальних стрічок режисера «Найближчі до Бога» та «Між пеклом і раєм». Допрем’єрну версію останнього доречно переглянули в Гірничому університеті, адже її створено за матеріалами першої української екологічної справи в Європейському суді з прав людини (заява № 30499/03 «Дубецька та інші проти України»). У фільмі розповідається як боротьба за права дітей доводить батьків до Страсбурзького суду (трейлер фільму: https://www.youtube.com/watch?v=JfaNfN3m9fA). Прем’єра стрічки запланована на 2017 рік.

Режисер також зустрівся зі студентами-юристами в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара. Він розповів про український аспект діяльності Європейського суду, де працював, показавши стрічку «Пенальті правосуддя», створену за матеріалами справи «Савіцький проти України» (заява № 38773/05). Важливо, що ця подія відбулася в унісон із проведенням в Україні Всеукраїнського тижня права, який з 2008 році ініціював В’ячеслав Бігун разом із колегами з Координаційної ради молодих юристів.

Важливою подією став прем’єрний показ фільму «Найближчі до Бога» в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара, де навчався герой фільму. Ця стрічка — зворушлива кінокартина сімейного жертвоприношення нової європейської війни на прикладі двох сімей з Дніпра. Юрист Олексій Тищик, який щойно створив сім’ю, йде добровольцем на фронт і під час так званого «перемир’я» гине в пеклі Донецького аеропорту. Не витримує і серце мами, яка покидає цей світ за сином. Режисер створив кіномистецьке полотно людської історії, представив глядачу життя героїв, їхню мотивацію, причини, які спонукали Олексія стати добровольцем (попри можливість самоусунутися), духовний зв'язок батьків і сина (трейлер: https://youtu.be/rzaMRSF222w).

Фільм, який вже здобув низку престижних кінофестивальних нагород, уперше демонструвався в Дніпрі. Родина Олексія Тищика, зокрема його батько, дружина та донька Настя, як і глядачі, були зворушені фільмом. Присутні висловили їм слова пошани та подяки. Високо оцінило фільм і журі фестивалю «Дніпро-сінема»: присудило спеціальний диплом за режисерське рішення: представити історію через образ зв’язку людини та природи, а також зв’язку поколінь: внучки та дідуся.

Крім того, журі визнало найкращим документальним фільмом стрічку В’ячеслава Бігуна «Пенальті правосуддя». Вони відзначило оригінальність режисерського рішення і в цій картині, яка розповідає про боротьбу звичайного українця за справедливість у Європейському суді з прав людини.

До складу журі кінофестивалю увійшли такі експерти кіно, як відомий український кінорежисер, народний артист України Ярослав Лупій, заслужений діяч мистецтв Володимир Мазур, кінорежисер і кінооператор, лауреат Мистецьких премій імені В. Чорновола та І. Франка, лауреат відзнаки ЮНЕСКО — медаль Фелліні Дмитро Старіков, член НСКУ, Національної спілки письменників України, лауреат Міжнародного конкурсу «Коронація слова», Мистецьких премій імені І. Франка та імені В. Стефаника Марія Вайно, секретар Правління НСКУ, голова Координаційної ради відділень і осередків НСКУ та директор Дніпропетровського Будинку мистецтв.

В’ячеслав Бігун — кіномитець і вчений-юрист, родом із Закарпаття. Народився в Тячеві, навчався й працював у провідних університетах і наукових установах світу (Львівський університет, Інститут держави і права НАН України, Гейдельберг, Сорбонна та ін.), юристом — в Європейському суді з прав людини. Кандидат юридичних наук, магістр кіномистецтв (режисер ігрового кіно). Автор більше 500 публікацій й більше 10 фільмів, які за останні три роки мали більше ста показів у 29 країнах і удостоєні 18 нагород станом на грудень 2016 року. Йдеться передусім про такі сімстрічок, як «Мати. В ім’я мільйонів», «Її хліб насущний», «Страсті», «Лист Тарковському», «Шевченко живе. Зізнання Лесі», «Пенальті правосуддя» та «Найближчі до Бога».



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp