Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Що у четвер розглядатимуть обласні депутати на сесії

20 грудня 2016 р., 18:05

Сьогодні визначили перелік питань

Сьогодні, 20 грудня, під головуванням очільника облради Михайла Рівіса відбулося засідання президії. В її роботі також взяли участь перший заступник голови облради Йосип Борто, заступник голови облради Петро Грицик, голови постійних профільних комісій та уповноважені представники депутатських фракцій і політичних сил, що входять до складу обласної ради.

Йшлося про порядок денний п’ятої сесії та третього пленарного засідання п’ятої сесії облради та про розгляд висновків, рекомендацій, зауважень і пропозицій, висловлених депутатами на засіданнях постійних комісій обласної ради під час роботи п’ятої сесії облради.

Відкриваючи засідання, голова облради наголосив, що одне з найважливіших питань, яке виносяться на розгляд депутатів - бюджетне. Оскільки всі в очікуванні, що цими днями Верховна Рада України все ж прийме бюджет на 2017 рік. У разі, якщо це станеться пізніше, буде зізвано позачергову сесію для внесення відповідних корегувань до обласного бюджету на 2017 рік.

Далі депутати приступили до розгляду критичних зауважень і пропозицій, висловлених у ході роботи п’ятої сесії в постійних комісіях у процесі обговорення понад 50 проектів рішень.

Постійна комісія з питань агропромислового комплексу, розвитку села, адміністративно-територіального та земельного устрою, розглядаючи питання «Про роботу Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області упродовж 2015-2016 років та про стан виділення земельних ділянок учасникам АТО у розрізі адміністративно-територіальних одиниць», ініціювала провести виїзну нараду у с. Велика Добронь з участю представників Головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області, районної влади, що й було зроблено. То ж президія рекомендувала інформацію з цього питання заслухати на пленарному засіданні п’ятої сесії.

Активно, по-діловому пройшов розгляд і наступних проектів рішень про надра і майна, а також про внесення змін до діючих обласних програм та про нові обласні програми у галузі економіки, підприємництва,транскордонної співпраці, туризму, медицини, культури ,спорту та соціального захисту населення.

Коли зайшлося про програму Програму «Турбота» щодо посилення соціального захисту громадян на 2016 – 2018 р, то Йосип Борто вніс пропозицію тимчасовий порядок надання одноразової матеріальної допомоги важкохворим краянам на лікування, у тому числі і за межами України, продовжити не далі ніж до 1 квітня 2017 року та розробити остаточний порядок надання такої допомоги в новому форматі. Президія підтримала таку пропозицію.

Обговорюючи Обласну цільову соціальну програму протидії захворюванню на туберкульоз на 2017 - 2021 роки, де за рекомендацією постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізичної культури і спорту, національних меншин та інформаційної політики було подано перелік вакцин, у яких є необхідність на 2017 рік для Закарпатської області, голова комісії Ілько Орос інформувала, що Угорщина готова допомогти з такими вакцинами для краян.

Не менш уважно підійшли члени президії і до зауважень до Програми діяльності Закарпатського регіонального відділення Пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України», редакційно-видавничої групи обласної книги «Реабілітовані історією» і редколегії з підготовки та випуску «Зводу пам’яток історії та культури Закарпатської області» на 2017 рік. Тут постійна комісія обласної ради з питань транскордонного співробітництва, розвитку туризму та рекреації рекомендувала ОДА висвітлювати на офіційному сайті електронні версії книг, що видаються за рахунок зазначеної Програми.

А постійна комісія обласної ради з питань екології та використання природних ресурсів - для розширення можливостей доступу різних категорій населення, а також для зручності користуванням всім об'ємом матеріалів напрацьованих за роки існування програми, рекомендувала створити відповідний сайт з розміщенням всіх вже опублікованих матеріалів та з подальшим опублікуванням текстів нових досліджень. Така ініціатива за мінімальні кошти значно розширить можливості використання матеріалами що ввійшли чи ввійдуть до "Книги пам’яті". Для її реалізації необхідно внести зміни в програму, де передбачити створення такого інтернет-ресурсу, чи розділу на вже створеному сайті обласної ради чи ОДА. Оскільки обидві пропозиції враховані, то президія підтримала проект рішення в новій редакції.

Члени президії дали добро і на проекти рішень із фінансових питань. Зокрема, про внесення змін до обласного бюджету на 2016 рік та до проекту рішення про обласний бюджет на 2017 рік. В останньому пропонується зменшити по загальному фонду агропромислового розвитку ОДА по програмі «Обласна цільова програма «Власний дім» на 206-2020 рр.» в частині «надання державного пільгового кредиту індивідуальним сільським забудовникам» у сумі 2 млн грн. та збільшити департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА на реалізацію «Програми розвитку туризму та курортів в Закарпатській області на 2016-2020 рр» на суму 1 млн 245 тис.грн з метою популяризації краю, та у резервний фонд обласного бюджету на 755 тис.грн. Адже, як наголосив Михайло Рівіс, Закарпатська область найрезультативніше в Україні підтримує «Власний дім» і фінансова підтримка в новому році залишиться на рівні цього року.

Заслухавши інформацію начальника головного фінансового управління ОДА Петра Лазаря, свої думки стосовно головного документу, за яким житиме область у новому році, висловили Мирослав Білецький, Оксана Біров, Василь Губаль, Антон Ліврінц, Петро Добромільський, Василь Кошеля та Андрій Андріів. Останній вніс пропозицію збільшити в новому році фінансову підтримку суб’єктів підприємництва для реалізації інвестиційних проектів до трьох мільйонів, що допоможе поліпшити бізнес-клімат в області.

Відтак, члени президії ухвалили проект порядку денного третього пленарного засідання п’ятої сесії облради, яка відбудеться 22 грудня об 11 год в сесійній залі.
Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp