Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Діти – в школу, бджоли – в зиму

31 грудня 2016 р., 18:01

Такий вислів часто можна почути від бджолярів.

Саме з вересня настає період, коли бджолині сім’ї потребують особливого догляду, а саме: наявність кормів у їхніх сім’ях, проведення профілактичного лікування від різних захворювань (їх на даний час у бджільництві нараховується понад два десятки), скорочення та утеплення бджолиного гнізда тощо.

З настанням перших місяців осені в бджолиному гнізді виводиться остання генерація молодих бджіл. Вони не беруть участь у процесі збору та переробці нектару, будуванні стільників, виховуванні та годуванні молодого покоління. Така нагода у них буде навесні. Наразі ж йде інтенсивне накопичення життєвої енергії, бо в подальшому на них чекає період зимівлі, який у наших умовах триває від 6-ти до 8-ми місяців.

Готуючись до зимівлі, бджоли безжально виганяють трутнів – самців бджолиної сім’ї зі своєї домівки, чим прирікають їх на голодну і холодну смерть.

З настанням перших холодних днів бджолина сім’я переходить у так званий стан спокою. Бджолина матка майже перестає відкладати яйця, скоротивши свою яйцекладку від 2 тис. до 150-200 яєць за добу, а з часом і зовсім припиняє процес розмноження. При зниженні температури повітря до 8-10°С бджоли майже перестають покидати гніздо.

Щільно групуючись одна до одної, утворюють так званий зимовий клуб сферичної форми. Це допомагає підтримувати і заощаджувати потрібну температуру клуба, яка коливається від 14 до 27°С.

За весь період зимівлі бджоли не мають змоги покинути свою домівку, а отже, позбутися калових мас, які накопичилися в процесі їхньої життєдіяльності. Лише з настанням перших теплих днів весни будуть мати змогу провести очисний обліт.

На науково-дослідній пасіці НПП «Синевир» теж настала непроста пора, адже це перша зимівля двадцяти бджолиних сімей, які ми розмістили в спеціальному павільйоні на основі переобладнаного автобуса ЛАЗ, створивши більш комфортні умови зимівлі. Василь Беца.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp