Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Делегація з Пардубицького краю ділилася на Закарпатті цінним досвідом добровільних дружин, які існують 160 років

10 січня 2017 р., 16:08

Захід відбувся сьогодні

У вівторок, 10 січня, у депутатській залі Закарпатської облради відбувся «круглий стіл» з питань організації та діяльності добровільних пожежних дружин за участі делегації громад міст і сіл Пардубицького краю Чеської Республіки. Чеську сторону представляли поважні гості, окрема сенатор Чеського Парламенту Петр Шілар, голова комітету з питань безпеки та надзвичайних ситуацій Представництва Пардубицького краю Бідмон та інші. 

 

Заступник голови облради Петро Грицик від імені очільника та всього депутатського корпусу обласної ради привітав гостей на Закарпатській землі. - Як бачимо, підписаний два роки тому Меморандум про поглиблення співробітництва між Закарпатською обласною радою та Пардубицьким краєм, сприяє розвитку нових контактів між громадами наших міст і сіл, бізнесовими структурами, науковими та навчальними установами. Свідченням тому є теперішній візит делегацій міст і сіл Пардубицького краю до своїх партнерів для налагодження співпраці з територіальними громадами Закарпаття, - зазначив Петро Васильович. У ході круглого столу наголошувалося, що за чотири роки співпраці за фінансової підтримки Пардубицького краю уже реалізовано близько десяти спільних інфраструктурних проектів у соціальній сфері Ужгородського та Перечинського районів , кілька проектів ще реалізовується і їх введення у дію передбачається весною нинішнього року за участі гетьмана Пардубицького краю Мартіна Нетолицького. На реалізацію цих проектів чеська сторона з бюджету виділила близько 3,5 млн. крон. Це дало нам змогу здійснити реконструкцію котелень та інші заходи з енергозбереження у ряді загальноосвітніх шкіл, відремонтувати кілька дошкільних закладів. 

Окремі з них гості мали змогу побачити під час теперішнього візиту. Присутній під час круглого столу директор департаменту ЖКГ ОДА Едуард Маляр наголосив, що нині особливо гостро стоїть питання пожежної безпеки в контексті забезпечення діяльності комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Ужгород», якому потрібен аеродромний пожежний автомобіль. І тут допомога чеських колег і партнерів була б надзвичайно важливою. А начальник управління ДСНС України у Закарпатській області Роман Гудак підкреслив, що співпраця є дуже важливо для закарпатських рятувальників, які торік відвідали Пардубіцький край і ознайомились з роботою державної пожежної охорони та добровільних пожежних формувань сільського населення. 

Сенатор Парламенту Чеської Республіки Петр Шілар зауважив, що налагоджена співпраця між краями – це велика, добра справа, «бо нас пов’язують глибокі культурні, історичні зв’язки і ми потребуємо знати, як ви живете, які проблеми тривожать вас і як вам допомогти в питаннях, де ми попереду». Відтак він запросив присутніх представників сільських громад, депутатів облради з приїхати з робочим візитом у Пардубіце. Про формування, становлення та роль добровільних пожежних об’єднань у системі протипожежного захисту Пардубіцького краю розповів Йозеф Бідмон, голова Комітету з питань безпеки і надзвичайних ситуацій Представництва Пардубіцького краю. Він наголосив, що рух добровільних дружин у Чехії налічує 160 років. На Закарпатті цей рух лише відновлюється. Тому досвід чехів є дуже цінним, особливо у створенні масових добровільних пожежних дружин, в яких бере участь понад 350 тисяч чехів. Насамкінець приймаюча сторона підкреслила, що досвід органів самоврядування Чеської Республіки у організації суспільного життя є дуже важливим для громад Закарпаття, зокрема в організації добровільних пожежних дружин, організації служби порятунку на місцях. А старости міст і сіл Пардубіцького краю подякували за достойний прийом та змогу ознайомитися з колоритним життям закарпатців. 
Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp