Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді у міській раді непрозоро розділили ділянки комунальних підприємств

24 січня 2017 р., 11:20

Нині чимало комунальних підприємств України стають об’єктами корупційних діянь чи якихось інших дій на межі закону. В Ужгороді ж окремі КП у цьому плані цікаві просторами земель.

Вільної для забудови території. Це, звичайно, підвищує корупційні ризики у сфері управління земельним ресурсом. Адже одна справа - публічно продавати наділи на аукціоні, й зовсім інша - відщипувати шматки простору кулуарно і без проведення земельних торгів. В обласному центрі Закарпаття, схоже, відбувся саме останній варіант.

ЗЕМЛЯ - В АКТИВІ

Наприклад, в Ужгороді ніхто не чув про публічний конкурс продажу земель в районі “Комунального автотранспортного підприємства-072801” (КАТП), що на вул. Погоролева, 3. Водночас порівняно нещодавно на території, яка була десятиліттями у користуванні цього підприємства, почали зводити багатоповерхівки, побудували автозаправку. Кому належать ці об`єкти, як земля перестала бути муніципальною власністю та скільки бюджет заробив? І чи заробив взагалі?

В обласному центрі Закарпаття питання щодо непрозорості розподілу муніципальної землі, до слова, виникають й ще до одного комунального підприємства - «Агромікс», яке створено для озеленення міста і на території має, власне, теплиці та інші об`єкти для профільної роботи.

В Ужгороді “КАТП-072801” створено ще у далекі радянські часи. Раніше саме це підприємство займалося вивезенням сміття. Сьогодні, серед іншого, КАТП відповідальне за полігон побутових відходів, що за містом.

Ну, а в самому місті підприємство цікаве й розміром території, що раніше простягалась між двома вулицями - В.Погорєлова та М.Заньковецької й іще на початку 2000-х років саме так, по периметру, була огороджена.

Втім сьогодні, коли глянути на Публічну кадастрову карту України, можна помітити, що колишня територія, колись огороджена парканом, нині поділена на 5 ділянок, які фактично не належать ні КАТП, ні громаді Ужгорода.

Саме стільки землі було колись у користуванні “КАТП-072801”.

Дії, що нагадують дерибан міської землі, як вдалося нам з`ясувати, почалися ще у далекому 2006 році. Якраз перед виборами нового мера та міської ради.

Саме тоді депутати де-факто дали старт процесу відчуження ділянки із кадастровим номером №2110100000:21:001:0050, на якій сьогодні зведено кількаповерховий будинок, на першому поверсі якого - магазини, на інших, схоже, житлові квартири.

Ділянка розміром у 1 203 кв.м. як видно з рішення ради №846 2006 року, дісталася громадянину Антонію Белушаку. Він - як з’ясували журналісти, доводивсятестем тодішнього мера Ужгорода Віктора Погорелова.

Пану Белушаку міська рада надала ділянку в оренду на 6 років 28 лютого 2006-го року. Власне за два дні до виборів, на яких Віктор Погорелов програв, - а саме 24 березня, його тесть Антоній Белушак і підписав договір оренди. З доволі хорошою ціною - 5 тисяч 69 гривень в рік або 422 гривні в місяць. Для порівняння - у той час за такою ціною в Ужгороді можна було орендувати хіба що одну кімнату.

Лише 31 травня 2013-го року - час, коли Віктор Погорелов знову працював міським головою, міська рада рішенням сесії №924 припинила оренду. Відтак, формально, земля знову стала муніципальна.

“Зазначена вище земельна ділянка перебуває у комунальній власності територіальної громади міста”, - пояснив журналістам у відповіді на запит міський голова Ужгорода Богдан Андріїв.

Але, додамо, лише формально у комунальній власності, оскільки, як уже згадано, на ділянці зведено будинок.

Відтак бачимо “цікавий” результат: земля міська, проте бюджет не отримує гроші за оренду. Повернути місто землю не може, бо на ній зведений будинок. І чогось міська рада не поспішає зобов`язати власника нерухомості викупити ділянку. До якої, нагадаємо, мав відношення тесть попереднього міського голови.

Сам екс-градоначальник Віктор Погорелов у коментарі авторам (аудио) наголосив, що на той час - 2006 рік - законодавство не вимагало проводити конкурси щодо оренди землі. А відтак і порушень законів нема.

“Помилка буде, якщо акцентувати на відсутності конкурсу. Тоді не було такої вимоги у законодавстві”, - констатував Віктор Погорелов.

Також він додав, що на момент здачі землі в оренду на ній уже була зведена частина будинку.



Щодо акту розірвання договору оренди землі у 2013 році, то Віктор Погорелов зазначив:

“Наскільки я пам`ятаю, коли будинок житловий квартирний, загального користування, він передається місту, на той час місту, зараз - ОСББ”.

Тобто, зі слів екс-мера, не було вимоги закону викуповувати землю під житловим багатоквартирним будинком. І додав: наскільки він пам`ятає, його тесть продав будівлю.

Щодо другої ділянки - із кадастровим номером №2110100000:21:001:0060, то на ній також знаходиться нерухомість - уже згаданий будинок. Тобто, кількаповерхова будівля розміщена на двох сусідніх ділянках.

Рухи щодо цієї землі, розміром у 532 кв.м - почалися також у той же період, що й першої ділянки. Зокрема, 22 березня 2006-го року міська рада - за чотири дні до закінчення своєї каденції, рішенням №926 надала землю в оренду до 2012-го року - для будівництва торгово-офісного центру.

Орендатором став громадянин Сергій Дарманюк. Спочатку він платив всього 186 грн на місяць або 2 тисячі 241 гривню на рік. Потім ціна ще три рази змінювалася і у підсумку орендатор давав за комунальну землю аж…70 грн. в місяць або 843 грн. на рік.

29 березня 2013-го року договір, згідно рішення міської ради №875, оренди перестав діяти. Що цікаво, як повідомили в Ужгородській міській раді на запит, рішень щодо передачі цієї ділянки у приватну власність станом на грудень 2016-го не приймалося. Тим не менше, там є забудова. І, як бачимо, доходів бюджет від використання землі сьогодні немає.

ЕСТАФЕТУ РОЗПИЛУ ЗЕМЛІ ПРОДОВЖИЛА НОВООБРАНА ВЛАДАУ 2006 році - з приходом новообраної міської влади на чолі із мером Сергієм Ратушняком - прозоріше землею на території КАТП розпоряджатися не стали.

Одну з ділянок - №2110100000:21:001:0067 на 297 кв. м, що була за парканом комунального підприємства, 10 серпня 2007-го року Ужгородська міська рада віддала в оренду на два роки підприємцю Анатолію Посипанку.



Ще одна ділянка не зовсім прозорої приватизації земель КП.

Це зараз законодавство зобов`язує передавати вільну від нерухомості землю через торги. А тоді, як уже згадано, такої вимоги не було. Пан Посипанко після закінчення терміну оренди без проблем викупив цю ж ділянку - це дозволили депутати своїм рішенням №1662 2010 року . Тож сьогодні ділянка - приватна власність, втім наразі - вільна від забудови.

За каденції міського голови Ужгорода Сергія Ратушняка на території, що була огороджена, з`явилася і автозаправка.


Як повідомили нас в Ужгородській міській раді, ділянку в 0,4232 га віддали в оренду відомому підприємству з Луцька - ТОВ «Вест ойл груп». Це рішення №681 депутати міськради прийняли 4 квітня 2008-го року. Ну і зайве говорити, що жодних публічних торгів чи хоча б широких громадських обговорень щодо доцільності зведення заправки не проводилося.

Віддали цю ділянку на 5 років. При її нормативній оцінці землі, що фігурує в договорі оренди - 183 тис. 324 грн., для орендарів її за ціна склала 9 166 грн. на рік, або 763,85 грн. в місяць. За тодішнім курсом валют, це навіть не було 100 доларів.

Через 5 років у міській раді переуклали договір оренди вже на більш вигідніших для бюджету умовах. Плата за місяць тепер склала 11 182 грн на місяць.

Ще через два роки - у 2015-ому ціна знову виросла - до 34 тисяч 599 грн. у місяць. Згідно з договором від 20 жовтня 2014-го року, оренда землі, де працює заправка, діє до 11 квітня 2019 року. Якщо доти орендар її не викупить, на що він, згідно із Земельним кодексом України, має право. Уже точно без конкурсу, бо ж на ділянці - нерухомість у вигляді автозаправки.

ШМАТ ЗЕМЛІ ПЕРЕЙШОВ У ПРИВАТНІ РУКИ ВІД ДЕПАРТАМЕНТУ МІСЬКГОСПОДАРСТВАНещодавно на вул. Погорєлова серед колишнього подвір`я КАТП виріс 4-поверховий будинок.


Історія виділення землі під ним, можливо, варта уваги не лише громадськості, а й правоохоронних органів - адже квадратні метри, як з`ясували ми у процесі журналістського розстеження, без конкурсу і земельних торгів виділялися структурному підрозділу Ужгородської міської ради - департаменту міського господарства. А в підсумку ця земля стала належати приватній особі - Михайлу Росохі. Як же місто втратило ці квадратні метри?

14 березня 2014 року депутати Ужгородської міськради, якою на той час керував секретар ради, в.о. міського голови Віктор Щадей, прийняли рішення№1227 (п.5) , згідно з яким надано дозвіл департаменту міського господарства на розробку проектів відведення землі за 4 різними адресами.

А через місяць, 23 квітня, депутати голосуванням доповнюють це рішення, згідно з яким департамент міського господарства отримує дозвіл на розробку документів і 5-тої ділянки, розташованій на території КАТП.

І вже 12 вересня 2014-го року сесія міської ради прийняла рішення №1431 (п.1,66), згідно з яким ділянка площею 0,1 га (кадастровий номер 2110100000:21:001:0462) перейшла департаменту міського господарства - для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку по вул. Заньковецької-Погорєлова з наступною реєстрацією комунальної власності.

Проте довідка із Публічної кадастрової карти України стверджує - ділянка належить приватній особі - Михайлу Росохі.

Власне, на будівельному паспорті, що був розміщений на огорожі будмайданчику, саме ім’я М.Росоха зазначено, як одного із замовників 44-квартирного будинку.

Ми надіслали запит до міської ради із конкретним питанням - яким чином ця ділянка, де зведено новобудову, перейшла із комунальної у приватну власність? Втім відповіді по суті так і не отримали - нам надали документи лише ті, які регулювали передачу ділянки департаменту міського господарства.

До слова, екс-міський голова Віктор Погоролев щодо факту зведення цього будинку у розмові із журналістом зазначив - міська влада раніше запропонувала територію КАТП як альтернативу забудови подвір`я на ужгородській вулиці Достоєвського (там свого часу виник скандал щодо території двору між забудовником та мешканцями тутешніх багатоповерхівок).

Втім в офіційних рішеннях міськради, як бачимо, таких “домовленостей” не відображено. Тож чи все чисто із підготовкою ділянки для департаменту міського господарства, а потім малозрозумілої передачі у приватні руки - мабуть варто з`ясувати правоохоронцям.

У КАТП НЕМА ЗЕМЛІ. ПРИНАЙМНІ - НА КАДАСТРОВІЙ КАРТІ

Найцікавіше, що фактична територія комунального підприємства “КАТП-072801” нині взагалі не позначена на Кадастровій карті. Як повідомили в Ужгородській міській раді у відповіді на запит, звернень щодо оформлення вищезгаданої ділянки і, відповідно, позначень на Кадастровій карті, - не надходило.

Тож, теоретично, у стінах мерії лишається юридична можливість голосувати за виділення шматків муніципальної території.

“Ми знаємо, що ділянка не позначена на карті, - зізнався у коментарі журналістам керівник КП “КАТП-072801” Станіслав Пономарьов,

який, до слова, ось уже рік як депутат є керівником так званої земельної комісії міськради.

- На вищезгадану ділянку у нас на руках ще старі акти радянського зразка, треба все зібрати і нарешті зайнятися цим питанням. Планую це вирішити найближчим часом”.

Водночас пан Пономарьов додав, що відсутність позначки на Кадастровій карті не є підставою вважати, що землі КАТП готують до приватизації.

“Поки я на посаді, жодної ділянки від підприємства не буде віддано у чиїсь руки”, - заявив він.

А щодо інших згаданих ділянок, які вже чи то приватизовано, чи то забудовано, то Станіслав Пономарьов нас запевнив, що дозволу на їх відчуження він не давав і у майбутньому не дасть.



Ця територія ще у володінні КАТП. Чи надовго?



Гектари землі - для квітів чи для забудови?

Цікавою є ситуація щодо просторої земельної площі, де розташоване інше комунальне підприємство Ужгорода – КПЗГ «Агромікс». Його функція - озеленення та утримання насаджень.

З сервісу “Google-maps” видно ці землі, відведені ще за радянських часів для для зеленого господарства - в районі вулиці Загорської, біля офісу КП “Агромікс”.


Із цією ділянкою уже відбулися цікаві метаморфози. Так, ще у березні 2016-го року більша частина тутешньої землі - на вул. Загорській 51в - мала кадастровий номер 2110100000:51:001:0738 і розмір більше 6 га.

Як ми з`ясували, ще у березні 2013-го року міська рада рішенням №865 надала дозвіл КП “Агромікс” щодо розробки проекту на отримання землі в постійне користування для теплично-оранжерейного комплексу.

А 20 вересня того ж року у міській раді рішенням №1061 дали добро на проведення інвентаризації ділянки підприємства. Чим ця інвентаризація закінчилася - незрозуміло.

А ось вже цьогоріч згаданої ділянки - розміром в більше 6 га - на Публічній кадастровій карті України не знайти. Нині з мапи видно: територія поділена на щонайменше 4 великі шматки розміром у 2,69 га, 1,76 га, 1,18 га та 0,5 га.

З них лише найменша - на 0,5 га - належить, власне, комунальному підприємству “Агромікс”.

А що ж інші? Їхня доля, принаймні теоретична, стала відома лише наприкінці 2016-го року. Так, 22 грудня Ужгородська міська рада рішенням №547 вирішилаці три ділянки віднести “до земель житлової та громадської забудови”.

Для чого? Як стало відомо із ЗМІ, ділянки відчужили заради благородної мети - збудувати школу та дитячий садок. Те саме підтвердила нам і речник Ужгородської міської ради Алла Кохан.

Щоправда, чи дійсно на тій території для ужгородців зведуть обіцяні освітні заклади - ще питання. Адже ще у 2011-ому році, за каденції попереднього мераВіктора Погорелова, міська рада обіцяла звести школу та дитячий садок в районі мікрорайону Боздош. Проте обіцянка закінчилася не будівництвом, а лишерозмовами.

Тому гарантії, що на території “Агроміксу” дійсно буде школа та садок, а не приватна забудова, якщо глянути тверезо - відсутні. Втім, як то кажуть, таки варто сподіватися на краще.

ЗЕМЛЯ В ОРЕНДІ У… ОДНОФАМІЛЬЦЯ ЕКС-КЕРІВНИКА КПСаме комунальне підприємство “Агромікс” юридично зареєстровано та й знаходиться на одному з поверхів будівлі за адресою - вулиця Загорська, 51. Станом на березень 2016-го року на Публічній кадастровій карті ділянка під та навколо будівлі мала кадастровий номер №2110100000:51:001:0621 та розмір в 0,3 га. З довідки із карти стало відомо, що саме цей шмат землі в оренді у ТОВ “РТТВ”, яке також зареєстровано за тією ж адресою - вул.Загорська, 51.

Як ми з’ясували, в 2010-ому році, а саме - 27 серпня, міська рада рішенням №1537 надала дозвіл підприємству на підготовку проекту щодо відведення землі. А через три місяці, 27 жовтня, проект землеустрою рішенням міської ради №1637 затвердили. Відтак земля пішла в оренду для комерційної структури - згаданого ТОВ “РТТВ”. Але лише через два роки - 14 березня 2012 року - договір оренди підписано.

Згідно з відомостями у ЄДР, засновником цього ТОВ є Любов та Микола Харевичі. Дуже цікавий факт: саме людина з таким же прізвищем та й однаковим іменем по батькові була керівником «Агроміксу» з 18 жовтня 2002-го до 2012-го року. Щоправда, це був Петро Іванович, а не Микола Іванович, який керує ТОВ «РТТВ».

Доволі цікаве співпадіння. Правда, сам екс-очільник «Агроміксу» Петро Харевич в коментарі журналістам заявив, що не має ніякого відношення до «РТТВ» - ні він, ні його родина.

До речі, як ми вияснили, ТОВ “РТТВ” не завжди вчасно сплачувало оренду - в тому ж березні 2016-го року мало борг за оренду на 2 тисячі 708 грн. Як з’ясували ми з договору оренди, шматок землі на 0,3174 га в оренді до 27 жовтня 2020-го року.

Що цікаво, з цією ділянкою також відбулися метаморфози - її кадастровий номер на Публічній кадастровій карті також нині не відображається.

Натомість земля, де фактично розташована адмінбудівля, як видно з кадастрової карти має №2110100000:51:001:0769 та має розмір 0, 0707 га. Власність поки комунальна.

Ділянка, на якій знаходиться адмінбудівля

СКІЛЬКИ ВТРАТИВ БЮДЖЕТ?Звичайно, виділення згаданих у розслідуванні земельних ділянок без публічного аукціону може свідчити про можливі суттєві втрати доходів до міського бюджету. Звісно ж, точну суму таких втрат журналістам визначити неможливо, оскільки ціна за конкретну земельну ділянку може різнитися у різні періоди. На це впливають різні фактори: і місце розташування ділянки, і курс гривні, ну і, звісно ж, загальний стан економіки та купівельна спроможність потенційних землевласників. Втім, ми спробували приблизно порахувати можливі втрати бюджету.

Наприклад, дві ділянки колишньої території КАТП, на яких зараз зведено кількаповерховий будинок, у 2006 році, згідно з їх нормативною оцінкою, коштували 365,5 тисяч гривень, що на той час складало приблизно 73,1 тисячі доларів. Виходить забудовник не сплатив цих грошей до бюджету, оплачуючи значно меншу оренду, зводячи там приватну нерухомість на муніципальній землі.

Тобто, бюджет міста міг втратити до 73 тисяч доларів тільки на цих двох ділянках. Які, нагадаємо, наразі забудовані, хоча ще формально належать місту.

Не було влаштовано аукціону і щодо ділянки, яка в оренді у ТОВ “РТТВ” - 0,3 га землі. Її ціна, згідно з нормативною оцінкою, що фігурує в договорі оренди, - 192 тисячі 510 грн. або 24 тисячі доларів за тодішнім курсом. Місто цих грошей не отримало, бо продажу не відбулося.

Наголосимо, це - приблизні і доволі гіпотетичні цифри, оскільки точну ціну можуть і мають компетенцію визначати експерти-оцінювачі, а не журналісти. Втім і без експертизи ясно, що будь-який об`єкт, який продається на публічних торгах, особливо - муніципальна земля чи нерухомість, - може зрости.

Єдина ділянка, де місто, на перший погляд, не втрачає, це орендований шмат землі, де розміщена автозаправка ТОВ “Вест Ойл Груп”. Тут остання визначена ціна оренди, нагадаємо, становить майже 35 тисяч гривень у місяць. Звичайно ми, як журналісти, не можемо стверджувати - мала чи велика це сума саме за ту землю. Втім саме цифра у 35 тисяч впадає в око, оскільки вона явно більша, якщо порівняти із ціною оренди за місяць інших ділянок, згаданих у матеріалі.

Ми будемо і далі стежити за долею ділянок комунальних підприємств та повідомлятимемо про підозрілі факти не лише громадськості, а й правоохоронцям. Адже, як свідчить практика, окремі ділянки й досі є об’єктом бажань бізнесменів та можновладців. А ще більше видно бажання приватизувати ці землі без прозорості та суттєвої вигоди для бюджету міста. Тож про ці усі процеси варто знати, адже прозорість розпорядження землею забезпечує не тільки надходження грошей до міської казни, а й запобігає можливій появі на муніципальних землях недоречних об’єктів. Наприклад, автозапраки замість школи. Або ж багатоповерхівки замість скверу.

Варто ЗНАТИ


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp