Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

«Архітектура модернізму: Ужгород у світовому контексті»

30 січня 2017 р., 10:24

Платформа Nomen продовжує цикл публічних розмов та освітніх зустрічей у місті Ужгород.

В суботу, 4 лютого, о 14:00 Nomen запрошує на публічну розмову «Архітектура модернізму: Ужгород у світовому контексті» з художницею та урбаністкою Ліною Дегтярьовою. Подія відбудеться в культурно-історичному центрі «Совине гніздо».

Будівлі міжвоєнного періоду (1919-1939) говорять більше, ніж ми звикли помічати. Саме в цей час поступово відбулася революція в підході до забудови, заклалися основи сучасної архітектури – бездоганно лаконічної для фахівців і незрозуміло простої для більшості містян. Поєднання нових технологій і матеріалів, відмова від надмірного прикрашання, авангардність мислення архітекторів стали передумовою виникнення архітектури модернізму. «Менше означає більше» – цей вислів німецького архітектора Людвіга Міса ван дер Рое якнайкраще ілюструє зосередженість на призначенні забудови.

У міжвоєнний період Ужгород і решта Закарпаття опинилися у складі Чехословацької республіки, а, отже, і у контексті світового модернізму. Власним баченням особливостей архітектури модернізму в Ужгороді з нами поділиться художниця й урбаністка Ліна Дегтярьова.

Протягом публічної розмови з Ліною Дегтярьовою ми розглянемо економічні й політичні передумови виникнення архітектури модернізму в світі на прикладі кількох держав – Третьої французької, Чехословацької, Турецької і Польської Республік, Німецької держави, США та інших;

Дізнаємося про особливості втілення нових архітектурних стилів на території Чехословацької республіки, до якої входив Ужгород у міжвоєнний період;

Проаналізуємо споруди ужгородського модернізму з точки зору функційності.

«Архітектура для мене є предметом самоосвіти, і через усвідомлене захоплення я можу займатись цим більш глибоко, аналізуючи те, що вдалося побачити у численних мандрах і відрядженнях. Я розповідатиму про архітектуру модернізму через призму сприйняття візуала, художника. Це не буде гід по архітектурних стилях чи суцільне порівняння нашої забудови з закордонними взірцями. Розповідатиму про архітектуру модернізму передусім через логіку її появи та функційне призначення», – говорить Ліна Дегтярьова.

Ліна Дегтярьова – художниця, урбаністка, дослідниця архітектури модернізму.

Дата: 4 лютого 2017 року

Час: 14:00

Місце: культурно-історичний центр «Совине гніздо»

Тривалість: 2 години

Вхід: 55 грн


Квитки доступні тут: https://2event.com/uk/events/799688

Освітня платформа Nomen – організація, що проводить лекції, публічні розмови, прогулянки, освітні подорожі та культурно-туристичні корпоративні програми. Спікерами Nomen є українські митці, мистецтвознавці, критики, дослідники, підприємці, менеджери культурних та освітніх проектів.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp