Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ужгород: Влада опинилася під загрозою відставки, - ЗМІ

30 січня 2017 р., 13:13

Через події, які сколихнули місто

Днями.

Вперше над владою Ужгорода нависла така реальна загроза відставки

Скандал із хабарництвом в Ужгородській мерії став лише каталізатором розслідувань діянь мерії. Джерела в обласній прокуратурі розповідають, що їхнє керівництво мало неприємну розмову з Генпрокурором Юрієм Луценком, який на всю Україну заявив про втечу заступника мера Іштвана Цапа через звинувачення у вимозі хабара, а той нікуди не тікав і навіть сам прийшов у прокуратуру. Насправді, прокуратура навіть не домоглася від судуреальних запобіжних заходів щодо фігурантів справи.

Сам Іштван Цап також повідомив, що не має наміру мовчати і буде час від часу викривати справжніх корупціонерів.

Які справи можуть підняти правоохоронці проти влади Ужгорода? Підстав є достатньо. Безперечно, що опрацьовується вже і правочинність перерахунку 22 мільйонів на компенсацію перевізникам. На замітці в прокуратурі і витрати сотень мільйонів на ремонтах доріг та тротуарів. Ну і дуже реальні підстави для порушення справи щодо земельних питань. До прикладу, скандал із виділенням землі АТОшникам в центрі міста, які потім були перепродані деяким комунальним аферистам від влади.

Щодо останнього питання, то справу вже порушили. Принаймні, про це повідомив колишній голова Громадської ради при Ужгородській міськраді, керівник регіонального осередку «Демократичного Альянсу» Олександр Пересоляк.

«Справа 308/13566/16-ц від 27.12.2016- про скасування рішень Ужгородської міської ради щодо відведення земельної ділянки та витребування її на користь територіальної громади м.Ужгорода, розглядається суддею Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Дергачовою Наталією Володимирівною.

Виявляється, що роздача земель для учасників АТО здійснюється в особистих інтересах впливових бізнесменів міста Ужгород, а залишки ласих шматків землі розходяться по рукам. Актив міста Ужгорода та представники громадських організацій ретельно слідкують за ходом розслідування кримінальної справи щодо незаконного відчуження земель громади міста та подали відповідний запит до Прокуратури Закарпатської області. Чиновники – корупціонери повинні усвідомити, що викриті корупційні схеми, не вдасться спустити на гальма та уникнути відповідальності винним.

Законність дій службових осіб Ужгородської міської ради при виділенні у приватну власність земельних ділянок двом учасникам АТО площею в 20 соток викликає сумнів.

Два ласих шматка землі площею в 20 сотин у центрі Ужгорода по вулиці Руській в серпні 2016 року отримали учасники АТО – Хвуст Святослав Антонович (кадастровий номер ділянки 2110100000:10:001:0293) та Шевченко Сергій Миколайович (кадастровий номер ділянки 2110100000:10:001:0294). А вже 29.09.2016 р. ці ділянки перепродані громадянці Єфіменко Ользі Олександрівні (ймовірний «піджак» Анатолія Ковальського). Слід зазначити, що дані ділянки, згідно плану зонування, передбачені для багатоповерхової забудови і не могли виділятися учасникам АТО під індивідуальне будівництво.

Зрозуміло, що за даним питанням стоїть звичайний забудовник Ужгорода, а дана історія тягнеться вже не один рік, коли частина даної землі знаходилася в користуванні двох сімей. Однак, вони (тепер вже із зрозумілих для нас причин) не змогли відстояти своє право користування перед міською радою Ужгорода. Таким чином, мораторій в Ужгороді був ухвалений в грудні 2015 не для того, щоб провести повну інвентаризацію землі та навести у цій сфері лад, а для того, щоб грабувати міський бюджет і комунальну землю цинічно під прикриттям теми АТО та інших шпаринок у мораторії», - йдеться в повідомленні «Демальянсу».

Ну а згодом вже появилася заява «Демальянсу» щодо вимоги відставки влади Ужгорода.

«Громадськість Закарпаття сколихнули гучні корупційні скандали щодо топ чиновників Ужгородської міської ради, а саме: першого заступника Ужгородського міського голови Іштвана Цапа та Голови комісії з питань регулювання земельних відносин, містобудування та архітектури Ужгородської міської ради та одночасно керівника комунального підприємства «КАТП-072801» Пономарьова Станіслава.

Зрозуміло, що розслідування прокуратури є тільки «верхівкою айсбергу». В Ужгородській міській раді панує «розпилювання» бюджетних коштів і корупція у сфері закупівель, виділення земельних ділянок напряму депутатам та на піджаків в обхід мораторію, «дерибан» зелених зон для забудовників, корумповане надання дозволів та відмивання коштів через комунальні підприємства, міська рада є тотально корумпованим органом.

Вважаємо, що розпочаті прокуратурою Закарпатської області кримінальні провадження в найкоротші строки повинні бути передані до суду, що має стати першим кроком у боротьбі з корумпованими чиновниками обласного центру.

Ужгородська міська рада повинна негайно відсторонити від займаних посад підозрюваних у корупції топ-чиновників Ужгорода, до винесення судом кінцевого вироку.

У випадку притягнення топ чиновників Ужгородської міської ради до кримінальної відповідальності міський голова Ужгорода Богдан Андріїв та депутатська більшість має піти у відставку, оскільки виключно із їх мовчазної згоди і «дахування» в міській раді можуть відбуватися корупційні оборудки.

Дмитро Кириленко повинен публічно відзвітувати про стан розслідування кримінальних проваджень щодо чиновників Ужгородської міської ради. Тому, як саме його бездіяльність є прямою причиною тотальної корумпованості Ужгорода як обласного центру Закарпаття».



Доля Богдана Андріїва та його команди залежить від гнучкості. Андріїв хоч і прийшов до влади від партії «Відродження», але останнім часом між ним та керівництвом партії виникли явні проблеми. Часто ЗМІ, які перебувають під впливом головного куратора партії «Відродження» в Закарпатті Михайла Ланя, починають нещадно критикувати мера Ужгорода. У свої чергу ЗМІ Віктора Балоги стали на захист Іштвана Цапа і натякають, що головним винуватцем скандалу із хабарем є Андріїв і сааме він є головною ціллю центральної влади. Мовляв, Андріїв стоїть перед вибором – сісти за грати, або сісти під Порошенка, який наразі проводить «дезінфекцію» територій, готуючись до виборів. Але при цьому, БПП не має наміру брати відкрито Андріїва в команду, бо в обоймі партії президента та його оточенні і так вистачає екс-регіоналів, якими постійно дорікають опоненти.

Звичайно, що Богдан Андріїв у прийнятті всіх скандальних рішень вів себе доволі обережно. Адже він навіть утримався від голосування про виділення 22 мільйонів гривень пасажирським перевізникам, бо там є «конфлікт інтересів». Земельні питання також приймалися не одноосібно мером, а солідарно депутатами на сесії. Зачіпок ніби й немає.

Наразі депутатський склад в Ужгородській міськраді аж занадто жадібний до набивання власних кишень. Пономарьов-Ковальський-Чурило та інші їхні сателіти – це просто зразок бидлодепутатства, яке постійно моніторить місто на предмет того, що і як ще можна вигребти для власних інтересів.

А Богдан Андріїв потребує сильних адвокатів та юристів, які б прочесали зараз всю документацію в мерії і шукали, за що може бути покараний мер і як ці загрози нівелювати. Окрім того, мер повинен переглянути, наскільки компетентним є його пресове оточення, бо останнім часом весь піар Андріїва занадто прямолінійний. Потрібно якось вміло викручуватися. Смаженим пахне, як ніколи. Наш прогноз: дуже реально, що уже навесні буде оголошено про проведення нових виборів мера Ужгорода.

Степан Форкош для Prozak.info



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp