Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Фінансова відповідальність за порушення законодавства про працю

21 лютого 2017 р., 09:20

За порушення законодавства про працю ст. 265 КЗпП передбачено фінансову відповідальність.

Так, юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (у 2017 р. – 96000 грн.) за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення у разі:

- фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту);

- оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві;

- виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов´язкове державне соціальне страхування та податків.

У разі порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплати їх не в повному обсязі сума штрафу становитиме три мінімальні заробітні плати, встановлені законом на момент виявлення порушення (у 2017 р. – 9600 грн.).

Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці тягне за собою штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (у 2017 р. – 32000 грн.), за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

За недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов´язків, передбачених Законами України від 25.03.1992 № 2232 – XII «Про військовий обов´язок і військову службу», від 12.12.1991 №1975 – XII «Про альтернативну (невійськову) службу», від 21.10.1993 № 3543 – XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», розмір штрафу становитиме десять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (у 2017 р. – 32000 грн.), за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

За інші порушення вимог законодавства про працю – штраф у розмірі мінімальної заробітної плати (у 2017 р. – 3200 грн.).

Якщо проведення перевірки пов´язане з виявленням фактів фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту),

Оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов´язкове державне соціальне страхування та податків, і якщо інспектора праці не допущено до перевірки, то розмір штрафу значно збільшується і становить 100 мінімальних заробітних плат за кожен факт недопущення до про проведення перевірки (у 2017 р. – 320000 грн.).



За матеріалами Хустської ОДПІ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp