Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У краї за першість змагалися творчі люди (ФОТО)

19 червня 2014 р., 09:40

У рамках спартакіади з культурним присмаком.

 

Спартакіада працівників закладів та установ культури Закарпаття вирізняється від інших галузевих спартакіад. Адже крім масовості, традиційного спортивного суперництва, боротьби за перемогу в кожному виді, ця спартакіада має своєрідний культурно – мистецький присмак, оскільки усі її дійові особи – люди творчі, а тому галузевий спортивний захід є для них яскравим культурно – спортивним дійством, в якому задіяні як самі учасники, так і організатори спартакіади та численні глядачі. Саме такою була ІІ-а обласна спартакіада закладів та установ культури, яка відбулася в місті Мукачеві. На старт змагань вийшло 30 команд - усього понад 300 учасників. 

У її проведенні організаторам – обкому профспілки працівників культури та управлінню культури облдержадміністрації - допомагала обласна рада ФСТ «Україна» (голова Владислав Кушнірчук). На марш – параді відкриття спартакіади, яким керував президент Федерації легкої атлетики Закарпаття, майстер спорту Анатолій Коломоєць, перед центральною трибуною під оплески уболівальників пройшли усі команди - учасниці – представники сфери культури міст і районів, обласних театрів, бібліотек, музеїв, філармонії, навчальних закладів культури і мистецтва. У складі команд – керівники закладів та установ культури, профспілкові активісти. 

Очолювали команди голови міськрайних, первинних профспілкових організацій галузі. Вражала розмаїттям кольорова гама спортивної форми (близько 20 кольорів), в якій вийшли на парад учасники. Тепло привітали усіх присутніх на спартакіаді голова оргкомітету – голова обласної профспілкової організації працівників культури, заслужений працівник культури України Наталія Товтин, начальник управління культури ОДА, заслужений працівник культури України Юрій Глеба, заступник голови обласної ради профспілок Василь Захарець. Під звуки Гімну України капітани команд підняли прапор спартакіади. 

Головний суддя змагань – суддя Національної категорії, майстер спорту Анатолій Плєханов, який, до речі, є членом президії обкому профспілки працівників культури, ознайомив учасників та гостей спартакіади з програмою змагань. Першими на біговій доріжці розпочали боротьбу легкоатлети. Вони змагалися у легкоатлетичному двоборстві: бігу на 60 метрів для жінок і 100 метрів – для чоловіків та стрибках у довжину. У жінок в цьому виді перші три місця зайняли: Наталія Лєндел (Ужгородська дитяча школа мистецтв), Сільвія Роспопа (Виноградівський район), Світлана Кривда (обласний театр ляльок), а у чоловіків – Михайло Василевський (Міжгірській район), Юрій Олень (Великоберезнянський район), Микола Боїшко (Іршавський район). Видовищними були змагання із сімейних стартів. Свій статус фаворита змагань підтвердила родина Мазур з Хуста, яка у минулому році, захищаючи честь профспілки працівників культури, зайняла перше місце на обласній міжгалузевій спартакіаді профспілок Закарпаття у цьому виді спорту. 

Цього року Денис, Ірина та Юрій Мазур перемогли і на галузевій спартакіаді. На другому місці - родина Перегинець – Ілля, Наталія та Олександр (Ужгородська музична школа №1 ім. П.І. Чайковського), на третьому – сім’я Костю – батько і син – обидва Степани та Ангела з Берегівського району. Якщо б під час спартакіади проводився конкурс на кращу групу підтримки, то перемогу в ньому, безперечно, отримали б уболівальники команди обласного російського драматичного театру (директор Юрій Шутюк, голова профкому Євген Тищук). Вони розмістилися на центральній трибуні стадіону з яскравими плакатами, підготували віршовані речівки на підтримку своєї команди. Як кажуть, усюди відчувалася режисерська рука. 

Дуже оригінальною була і спортивна форма, в якій виступали мукачівські театрали, над дизайном якої попрацювали професіонали. Призерами турніру з настільного тенісу стали: у жінок - Світлана Аванесова (Мукачівський район), Надія Марущак (Рахівський район), Наталія Перегинець (Ужгородська музична школа №1 ім. П.І. Чайковського), у чоловіків – Віктор Гейчик (місто Мукачево), Олександр Лизанець (музей архітектури та побуту), Іван Талабіра (Виноградівський район). У змагань з шашок перше місце зайняв Анатолій Беца (Воловецький район), друге - Валерій Савинець (Міжгірській район), третє - Альберт Хазітарханов (Ужгородське музичне училища ім. Д. Задора). 

У турнірі з шахів першу трійку склали: Володимир Сейкель (Берегівський район), Юлій Шелепа (Мукачівський район), Віктор Добряк (обласний російський драматичний театр). Завершилася спартакіада змаганнями з більярду, де переміг минулорічний чемпіон Олександр Семак (Іршавський район). На другому місці - Олександр Тимчик (Ужгородська ДМШ №1 ім. П.І. Чайковського), на третьому - Василь Донець (Ужгородське музичне училище ім. Д. Задора). За підсумками усіх видів спартакіади перше місце завоювала команда працівників культури міста Хуста (начальник управління культури, молоді і спорту міськвиконкому Володимир Власюк, голова райкому профспілки Зореслава Грицко). Друге загальнокомандне місце зайняли минулорічні переможці спартакіади – спортсмени Виноградівського району (начальник відділу культури РДА Василь Югас, голова райкому профспілки Тетяна Гудачок), на третьому – музею народної архітектури та побуту (директор Габріела Андял, голова профкому Квітослава Денищич). До числа шести кращих команд-учасниць у загальнокомандному заліку також увійшли спортсмени Ужгородського державного музичного училища ім. Д. Задора, Великоберезнянського та Міжгірського районів. Як завжди, гарно пройшла урочиста церемонія нагородження переможців спартакіади. Команди – призери в загальнокомандному заліку нагороджені кубками та почесними грамотами організаторів, а призери в окремих видах та індивідуальному заліку – дипломами та пам’ятними медалями. Усі діти – учасники змагань із сімейних стартів отримали спеціальні призи галузевої профспілки. Нагороди вручили голова обласної профспілкової організації працівників культури Наталія Товтин та начальник управління культури ОДА Юрій Глеба. Отже, спартакіада закладів та установ культури Закарпаття, яка вдруге відбулася у Мукачеві, ще раз підтвердила високий імідж працівників культури та мистецтва нашого краю. Сергій Баранчиков, завідуючий відділом організаційно-гуманітарної роботи Закарпатської облпрофради - See more at: http://karpatnews.in.ua/news/83914-cpartakiada-pratsivnykiv-zakladiv-ta-ustanov-kultury-vidbulasia-na-zakarpatti-foto.htm#sthash.iQYpu64g.dpuf

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp