Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

СБУ в облраді "економічний" сепаратизм шукала (ФОТО, ВІДЕО)

25 лютого 2017 р., 15:00

Кілька днів тому

У четвер, 23 лютого, Служба безпеки України провела обшук в Закарпатській обласній раді.Про це ексклюзивно повідомляють джерела Закарпаття онлайн в правоохоронних органах.

За інформацією джерела, предметом зацікавлення працівників СБУ стали "прояви сепаратизму, що відстежуються за матеріалами однієї із сесій, що відбулася наприкінці осені, де порушувалося питання вільних економічних зон і економічної самостійності Закарпаття".

При цьому, як інформується, вилучалися стенограми сесії, матеріали про перебіг засідань депутатських комісій тощо.

Утім, як інформує інше джерело Закарпаття онлайн, предметом зацікавлення спецслужби стали, ймовірно, певні ініціативи, озвучені, зокрема, під час засідання робочої групи з підготовки внесення змін до Закону України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття» (від 22.03.2001 № 2322-ІІІ)», що відбулося в Закарпатській облраді 28 листопада. Керував роботою засідання виконуючий повноваження голови облради Йосип Борто (очільник Закарпатської обласної організації "КМКС" - Партії угорців України", активним в його ході був голова комісії з питань законності, правопорядку, майна та приватизації, регламенту, представник політичної партії "Опозиційний блок" Віктор Русин.

Як йдеться в інформації з цього приводу на офіційному сайті Закарпатської ОДА, за підсумком того засідання, було визнано за необхідне "відновлення функціонування СЕЗ "Закарпаття" через внесення змін до чинного законодавства, зокрема, змін до Закону України "Про спеціальну економічну зону "Закарпаття".

При цьому, "як підкреслювали учасники зібрання, коли депутати та науковці почали говорити про це відкрито, то окремі блогери , журналісти і навіть політики взялися звинувачувати їх в сепаратизмі. Хоча істина – прописна: де є інтереси економіки, її ділова складова, там сепаратизм відсутній".

"Наголошувалось також на необхідності зосередити зусилля і робочої групи, і депутатів обласної ради, і облдержадміністрації, і експертів, і науковців, і парламентарів від Закарпаття на єдиному документі щодо внесення змін до закону і лобіювати його на всіх рівнях. У т.ч. й у відповідних міністерствах та профільному комітеті ВР України".

Також в ході засідання було "обговорено ще одну ініціативу: про необхідність створення регіональних податкового і митного центрів на Закарпатті, які б дбали про те, аби і податки, і збори залишалися в області на її розвиток".

За інформацією Закарпаття онлайн, до цих ініціатив в облраді долучився, окрім вже вказаних Й.Борто і В.Русина, також кум останнього і швагро Віктора Медведчука Іван Чубирко.

Цікавою в цьому контексті є і діяльність голови Закарпатської облради Михайла Рівіса, відомого прийнятим під його керівництвом резонансним “самоврядним” зверненнмя облради і власною "сепаратистської" заяви на телеканалі “Тиса-1”, від якої потім довелося публічно відмежовуватися.

Вказаний інтерес СБУ до діяльності Закарпатської облради цілком респондується з заявою під час вівторкового брифінгу голови СБУ Василя Грицака, де йшлося про фінансування Росією регіональних сепаратистських проектів, серед яких і "Закарпатський край".

Як повідомив В.Грицак, "вони отримували вказівки та фінансування від російських кураторів з метою впливу на обласні ради, аби ті зверталися до президента й інший керівників держави з проханням надати особливий статус регіонам, створити вільні економічні зони, укласти договори про розподіл повноважень, зробити посаду губернатора вибірною". Йшлося про просування сепаратистських ініціатив через органи регіональної влади шляхом підкупу високопосдовців і депутатів.

Як інформувало Закарпаття онлайн, громадська організація "Закарпатський край" пропагує ідеологію проросійського "русинства", розробила проект Закону України "Про надання Закарпатській області спеціального економічного статусу" і ініціювала ряд публічних акцій на цю тему, зокрема "круглий стіл" в Берегові.





Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp