Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Виноградів топиться у смітті (ВІДЕО)

19 червня 2014 р., 11:00

Як з цим боротимуться в місті.

 

У попередньому номері газети Голос Карпат наше видання розповідало про «сміттєву кризу», яка назріває на Виноградівщині. Ми зосередили увагу на непростій проблемі будівництва нового полігону для утилізації побутових відходів, оскільки міське сміттєзвалище уже вичерпало свій ресурс.

На тижні районна влада ініціювала зустріч із міськими депутатамита представниками компаній групи AVE, щоб випросити можливість ще на півроку звозити відходи з усього району на окраїну Виноградова. Однак міські депутати залишились непохитними.

У круглому столі взяли участь голова Виноградівської РДА Віталій Любка, голова райради Олег Любімов, керівники товариств АВЕ-Україна та АВЕ-Виноградово, міські депутати і мер Виноградова Степан Бочкай. Дискусія була вельми цікавою та пізнавальною. Майже повний її виклад можна переглянути у форматі відео.

УВАГА:

Якщо ж коротко передати зміст зустрічі, то районне керівництво мало намір переконати міського голову і депутатів продовжити угоду про дозвіл на утилізацію побутових відходів з усього району на сміттєзвалищі на окраїні Виноградова. Мовляв, зараз австрійський інвестор продав сміттєзбиральні потужності потужній чеській компанії, змінилося керівництво. Та й на районному рівні молодий голова РДА Віталій Любка лише входить у курс справи. Продовження досі існуючої системи поводження з ТПВ у районі на півроку дало б можливість вирішити організаційні питання зі сторони інвесторів та провести переговори із зацікавленими сторонами. Зокрема, як повідомив Віталій Любка, вирішити «сміттєві» проблеми району пропонують й інші інвестори.

Гостро розкритикував позицію Олега Любімова активіст з Широкого Юрій Ліхтей.

Правоохоронець за фахом розповів свою версію шокуючих подробиць протистояння громади села щодо планів збудувати біля їх села «могильник». Широчанин доводив, що начебто інвестори мали намір щомісяця звозити у село 500 тон відходів з Європи, що має висновок науковця про можливі проблеми з водою та розповів про слова Івана Балоги щодо випадку, коли в знак протесту люди в Широкому заблокували дорогу.
«Він сказав, що якби знав, що люди будуть бастувати, то він би тих людей бульдозерами згріб», — процитував нібито слова голови облради Юрій Ліхтей.


Про жодні відходи з Європи не було й мови, апелював Олег Любімов. Про 35, а не 120 гектарів йшлося, а власником земельної ділянки є райрада, а не Міноборони, запевнив О.Любімов. Про важливість доброї репутації для компаній групи AVE та неможливості подальшого розвитку без вирішення земельних питань районною владою наголосили представники АВЕ Виноградово Адальберт Жидик і Юліус Краснай. А керівник АВЕ Україна підрахував, що відмова від послуг АВЕ коштуватиме району непосильних 40 мільйонів гривень (для будівництва малих сміттєзвалищ у кожному селі). Дивіться аргументи усіх сторін дискусії на першому відео у цій публікації.

Окремо варто зупинитися на словах міського активіста Михайла Магочі. Він нагадав про можливість для міста самотужки організовувати збір, сортування та утилізацію твердих побутових відходів. Михайло Магочі сказав, що не бачить якогось особливого рішення від АВЕ Виноградово, яке б не можна було реалізувати силами місцевих підприємців та ВУЖКГ. Адже основа проблема не в зборі, а в захороненні відходів.

Вислухавши сторони, міські депутати рішення не змінили. Кажуть, що чують доводи з кабінетів районної верхівки не вперше. Щороку районне керівництво обіцяє знайти місце для побудови нового полігону для сміттєзвалища, однак жодних результатів не видно.
«Дайте хоч якусь конкретику, покажіть хоч якийсь рух у вирішенні цього питання», — просили депутати.
Однак, схоже, районне керівництво, окрім обіцянок працювати, нічого дати не могло.

Круглий стіл завершився нічим. 1 липня набуде чинності рішення сесії Виноградівської міської ради: сміття з сіл району не дозволять звозити до міста. І навіть якщо до цього часу районна влада таки спроможеться хоч чогось досягти, то це буде лише один крок на довгому шляху до вирішення проблеми, яка нависала десятиліттями.

Голос Карпат

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp