Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Москаль запрошує Уляну Супрун на Закарпаття

2 березня 2017 р., 12:08

Заява голови ОДА про ініціативу Мінздоров’я України з реформування екстреної меддопомоги

Ініціативи Мінздоров’я України про реформування екстреної медичної допомоги, заяви про ліквідацію станцій швидкої медичної допомоги та створення на їх базі так званих парамедиків викликають украй негативний резонанс і збурюють на Закарпатті як медичних працівників, так і населення, особливо у високогірних районах.

– Закарпатська область не ліквідовує, а збільшує кількість станцій швидкої допомоги, – заявляє Геннадій Москаль. – Адже в нас фіксується постійний природний приріст населення. Тільки в минулому, 2016 році ми відкрили п’ять нових станцій швидкої допомоги. Не можна сліпо переносити досвід США в українські реалії, як це намагається робити в.о. міністра охорони здоров’я пані Супрун.

Та навіть у США парамедики є не у всіх штатах. Я стажувався в цій країні й бачив роботу парамедиків на практиці. Якщо висловлюватися спрощено, то це вантажники, які забирають хворого з дому чи місця події й везуть у лікарню. У США функції парамедиків виконують у тому числі пожежники й поліцейські, котрих учать елементарним навичкам, як довезти пацієнта живим до лікарні. В українських реаліях це неможливо і недоцільно. По-перше, далеко не всі пацієнти, до яких викликають швидку допомогу, потребують госпіталізації, багатьом медичну допомогу можна надати на місці. По-друге, в США людину, яку парамедики доставили в лікарню, обстежують від голови до п’яток. І якщо виявлять у неї якесь захворювання, госпіталізують, а не виписують додому, оскільки несуть за це відповідальність. Хто цим займатиметься в нас?

Перед тим, як ініціювати реформи «по-американськи», може краще забезпечити країну каретами швидкої допомоги, які є в США, американськими дорогами, американськими лікарнями з їх діагностичним і лабораторним обладнанням? Якщо пані Супрун досі живе американськими категоріями, то хай приїде на Закарпаття у високогірний район і побачить справжні реалії української медицини.

Місцеві лісоруби швидко продемонструють їй «парамедицину» в дії! Для чого закидати в суспільство ненормальні ідеї реформаторства, які неможливо втілити на практиці, і які тільки провокують людей на ненормативну лексику відносно уряду?

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp