Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті хліб дорожчий, ніж у Дніпрі

4 березня 2017 р., 10:02

Ціна - захмарна

Соціального хліба в Закарпатті немає, адже вартість буханця тут у чотири рази дорожча, ніж у більшості інших областей.

Недарма кажуть, що не хлібом єдиним живе людина… А й справді, закарпатці повинні отримувати життєву енергію ще й із повітря, адже ціни на хлібобулочні вироби у нас у середньому на 4 гривні вищі, ніж у інших куточках держави. Закарпатська хлібина вартує приблизно 12,30, тоді як у окремих областях можна придбати буханець за 3-5 гривень.

Хоч статисти запевняють, що протягом останніх кількох місяців у нас ніякого підвищення вартості борошняної продукції не відбулося, хліб подорожчав приблизно на 50 копійок.

І це при тому, що заробітні плати в нашій області одні з найнижчих у державі.

Можна, звичайно, посилатися на збільшення розміру мінімалки. Але як же бути пенсіонерам, які на ту хлібину щоразу відраховують копійки і заощаджують на чому тільки можуть.

Єдиний позитивний аспект, який останнім часом почав набувати популярності, це добровільні ініціативи окремих власників крамниць, які встановлюють для покупців спеціальні полички. Отже, хто має змогу, купує «зайву» хлібину і залишає її у магазині… Нужденні ж можуть взяти звідти буханець безкоштовно.

Утім такі поодинокі жести доброї волі поки що виявили лише в кількох населених пунктах області… і то не завдяки старанням чиновників.

Та повернемось до соціального хліба.

Насамперед зауважимо, що соціальний хліб – це хліб, виготовлений з суміші борошна першого та другого ґатунку, дріжджів, солі та води, який виробляється в обсягах, визначених замовленнями обласних, районних, міських державних адміністрацій…

Утім Закарпаття – це чомусь у ціновій політиці окрема республіка…Тут свої порядки…

Адже наприклад, у Дніпрі батон «Пшеничний» можна купити за 3,06 грн. У Харківській області покупці можуть придбати хліб «Дарницький» за 4,4 грн, або «Орильський» за 3,8 грн. В Одеській області «Чорноморський» коштує 5,75 грн, а «Новосільський» 6 грн. У Маріуполі знайти соціальний хліб можна від 5,10 до 6,20 грн.

У сусідньому Львові соціальний «Спасівський» буханець можна придбати за 6, 90. У Закарпатті така хлібина вартує від 8,50. Там же звичні сорти… обходяться в 7,50, 8,25, 9,50, максимум у 10 гривень. Закарпатські ж цінники на аналогічний крам коливаються в межах 11-14 гривень.

Тож у чому причина такої різниці у вартості?

Скоріш за все у тому, що держава не контролює ціноутворчі процеси, от і встановлює кожен товаровиробник, кожен реалізатор собі таку вартість продукції, яку бажає… а страждає від цього звісно ж, покупець…

Та й, до речі, як уже писав zakarpatpost.net, громадський транспорт у Львові коштує всього 2 гривні… в Ужгороді ж проїзд обходиться удвічі дорожче.

Володимир ЗАКАРПАТСЬКИЙ, zakarpatpost.net



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp