Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Посол Латвії поговорив зі студентами УжНУ про проблеми України, кризу в Європі і труднощі в стосунках зі США

18 березня 2017 р., 10:42

Після перемоги Трампа

17 березня високого гостя зустрічали на факультеті міжнародних економічних відносин. Надзвичайний і повноважний посол Латвійської республіки в Україні Юріс Пойканс завітав до Ужгорода і зустрівся зі студентами-міжнародниками. Як запевнив пан Юріс, він завжди радий подискутувати з молоддю, а оскільки багато їздить Україною, то така нагода випадає доволі часто.

Проректор з наукової роботи УжНУ Мирослава Лендьел, яка модерувала дискусію, представляючи гостя, розповіла, що він на дипломатичній службі – вже майже двадцять років, із 1998-го. Є магістром соціальних наук, пройшов навчальну програму для дипломатичної служби в Оксфордському університеті, завершив курс дипломатії в Академії дипломатичної служби, навчався в Європейському центрі імені Джорджа Маршала і в університеті Умео (Швеція).



Юріс Пойканс працював на різних посадах у МЗС Латвії, в тому числі у посольствах Латвії у Росії, в Білорусі, на Балканах (у Словенії, Косово, Боснії та Герцеговині) і у США. З кінця 2015 року є Надзвичайним та повноважним послом Латвійської республіки в Україні та Молдові (з резиденцією у Києві).

Пан посол розповів, що зараз уся Європа переживає дуже важкі часи. І перед Україною, і перед Латвією, і перед Євросоюзом загалом стоїть низка серйозних викликів. Перший – це Росія і її агресивна зовнішня політика, жертвою якої вже стала Україна. Другий – внутрішня криза в ЄС. «Слабкість Євросоюзу використовують і Росія, і США, і Китай» - визнав пан посол. І третій виклик: після обрання президентом США Дональда Трампа виникла зона нестабільних стосунків Брюсселя і Вашингтона.

В контексті цих найголовніших викликів, артикульованих паном Пойкансом, і розгорнулася дискусія. Студенти цікавилися, чи потрібна (і для чого потрібна) Україна Європі, якщо остання ледве-ледве справляється зі своєю внутрішньо кризою. Або ж – чому країни Бенілюксу не дуже зацікавлені в інтеграції нашої держави до євроспільноти. Чи, до прикладу, де гарантії того, що Євросоюз із часом не стане другим СРСР?

Надзвичайний і повноважний посол Латвії в Україні переконаний, що в умовах подальшої регіоналізації, яка відбувається у світі, для Європи важливо нарощувати свою присутність і свій вплив в усіх регіонах, в тому числі в Україні. Але Росія й далі заважатиме рухові нашої держави до Євросоюзу. На думку Юріса Пойнкаса, нині Київ має підтримку у країнах Східної та Північної Європи, але в деяких південно-європейських (Італії, Іспанії) та західноєвропейських (Франції) державах українські дипломати могли б працювати більш активно.



«Вам треба утвердитися в свідомості західних європейців як країна, гра заради якої вартує свічок» - резюмував Юріс Пойнкас.

У той же час він неодноразово наголосив, що Києву слід вирішувати внутрішні проблеми: продовжувати реформи, боротися з корупцією, сконцентруватися на вирішенні соціальних питань у контрольованих українською владою регіонах Донбасу. І найголовніше – провести судову реформу. Бо, на думку пана посла, сучасна судова система – це проблема номер один в Україні. Лише тоді, коли суди будуть справедливими, можна сподіватися на інтерес європейського бізнесу до нашої держави і на суттєвий притік іноземних інвестицій.

Наостанок Юріс Пойнкас наголосив, що нині на хід реформ в Україні головним чином впливають два фактори: тиск західних партнерів (ЄС і США) та вимоги нашого громадянського суспільства. «Ви маєте розуміти, що дуже багато залежить від вас» - резюмував Надзвичайний і повноважний посол Латвії в Україні.
Ярослав Світлик, інформаційно-видавничий центр УжНУ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp