Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Віце-прем'єр Угорщини: "Автономія – мета та майбутнє закордонних угорських меншин"

21 березня 2017 р., 18:34

Заявив політик під час презентації книги

Виживання закордонних етнічних угорських громад залежить від їх здатності досягти прогресу в справі автономії у складі держави, де вони мешкають. Про це заявив у понеділок віце-прем'єр-міністр Угорщини Жолт Шем'єн під час презентації книги під заголовком «Права меншин. Представлення інтересів. Автономність».

Шем'єн зазначив, що автономія є метою і баченням майбутнього для всіх етнічних угорців, які мешкають за кордоном Угорщини.
Він додав, що ці угорці за жодних обставин не повинні відмовлятися від своїх вимог щодо автономії.

– А здатність етнічних угорців забезпечити дотримання їхніх інтересів залежить від успіхів етнічних угорських політичних партій, – сказав Шем'єн.

Урядовець вважає, що угорські партії для захисту інтересів угорського населення повинні мати представництво не лише на рівні місцевих органів влади, а й у парламентах цих країн.

Шем'єн каже, що угорці повинні мати єдність. І це особливо важливо під час парламентських виборів. Якщо є єдність, буде успіх, сказав Шем'єн.

За його словами етнічні угорські партії не лише мають дбати про представлення інтересів місцевої угорської спільноти, але також несуть відповідальність перед усією нацією. І згадав «Союз угорців Воєводини» у Сербії – як приклад етнічної угорської партії, яка повністю відповідає цьому критерію.

Угорський політик ще у 2014 році зазначав, що «кожна нація має виробити власну концепцію автономії. Жителі Воєводини, Закарпатської України повинні діяти у такому ж напрямку».

Зауважимо, що угорці Закарпаття мають широку культурну автономію, в області активно діють осередки громадсько-політичних організацій угорців (КМКС та УМДС), які на час виборів стають партіями. Водночас, щодо політичної автономії угорців Закарпаття, то досі точаться дискусії, зокрема навколо відновлення в межах Закарпатської області так званого угорського або Притисянського виборчого округу, який існував на парламентських виборах 1998 року.

Водночас, тема угорської автономії на Закарпатті часто використовується для інформаційних провокацій, які запускають періодично. Остання – на початку грудня минулого року.

Довідково:

У Закарпатській області проживає близько 100 тисяч етнічних угорців. Переважно у Берегівському та Виноградівському районах, а також Мукачівському та Ужгородському.

Жолт Шем'єн хоч і працює в уряді Віктора Орбана, але представляє не урядову партію Фідес, а Християнсько-демократичну народну партію Угорщини.

Mukachevo.net за матеріалами угорських ЗМІ, фото з особистого сайту політика

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp