Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Зацвіли червонокнижні крокуси і первоцвіти (Фото)

30 березня 2017 р., 10:32

На полонині Апецька

Мабуть, ніякі інші рослини не викликають стільки емоцій, як перші весняні квіти. Весна дражнить першими по-справжньому теплими променями сонця, першою зеленню трави і боязкими струмками, ось-ось з’являться первоцвіти, саме ці маленькі, але дуже сміливі рослини говорять про остаточний прихід весни.

Над верхів’ям річки Апшиця, що на Рахiвщинi, красується полонина Апецька, висота якої 1511 метрів над рівнем моря. Назва гори походить від румунської мови й означає «водяна» (румунською apă — вода). Названа Апецька так недаремно, адже на її схилах є чимало джерел, які дають початок потічкам — притокам таких річок, як Тересва, Великий Плаюць, Крайня Ріка та інших. До висоти приблизно 1400 м гора вкрита хвойними та старими буковими лісами, вище — полонини з чорничниками.

На Апецьку працівники Великобичківського лісомисливгоспу проклали у 2007 році лісову дорогу, якою можна дістатись на її вершини навіть легковим автомобілем чи мотоциклом. Саме цією дорогою в рамках прес-туру Рахівщиною прибули захисники зелених Карпат разом із журналістами аби побачити ніжні весняні провісники - крокуси та первоцвіти, вершини, з яких відкриваються нескінченні горизонти Тячівщини та Рахівщини, включаючи красивий хребет Свидовець i відчути себе, як птах у небі, також природно, як і на землі.

Окрім весняних лілових крокусів, які стеляться безкрайніми полями під час танення снігів, це невеликий едельвейс і первоцвіт. Зараз на полонині сотні тисяч крокусів буяють цвітом ніжні весняні квіти, які перетворили полонину у справжню казку.

Для багатьох комашок перші квіти весни є джерелом живлення. Неважко здогадатися, що буде з метеликами, бджілками, іншими комашками, коли зникнуть первоцвіти. Чимало з них захищають ліс від шкідників, і якщо їх не стане, нікому буде «лікувати» дерева.

Більшість первоцвітів Закарпаття занесено до Червоної книги. Це означає, що їх ні в якому разі не можна зривати.

{g}


Білоцвітник весняний


Цей рідкісний вид флори — білоцвітник весняний — дуже подібний до первістка: квітка схожа на дзвіночок, але повніша. Якщо у первістка пелюстки різних розмірів, то у білоцвітника — однакові. А от колір квітки і форма листочків майже не відрізняються: і у первістка, і у білоцвітника молочно-білі пелюстки та вузькі листочки.


Шафран Гейфеля (крокус)

Легенда розповідає, що якось бог Гермес метав диск — у Греції це було популярне заняття. Та під час останнього кидка він помилився – і диск випадково вдарив його найліпшого друга Крокуса. Гермесу було настільки важко з цим змиритися, що він благав богів якимось чином зберегти пам'ять про друга. Тоді ж на місці загибелі Крокуса виросли квіти, такі ж красиві, як і воїн.


Любка дволиста

Давним-давно існував звичай: аби дівчат любили парубки, їм давали бульби любки дволистої. Козаки висушували бульби і носили їх у якості амулета на шиї. А от коли були втомлені, досить було пожувати бульбу - і сили до них поверталися.

Ось таку от красу можна побачити на Апецькій ні сніг, ні спека їм не перешкода, проліски цвітуть, а це значить і справжнє тепло не за горами.
Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp