Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Крайові парламентарі закликають продовжити термін дії мораторію на заборону відчуження сільськогосподарських земель

30 березня 2017 р., 16:41

Такі питання порушують

Скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення в умовах тотального зубожіння населення та нестабільної соціально-економічної ситуації в країні може призвести до цілковитого занепаду сільських місцевостей та краху багатьох фермерських господарств.

Враховуючи рекомендації постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, розвитку села, адміністративно-територіального та земельного устрою, на розгляд сьомої сесії облради вноситься проект рішення «Про Звернення депутатів Закарпатської обласної ради щодо необхідностізбереження мораторію на купівлю-продаж землі сільськогоспо-дарського призначення» та пропонується скерувати його до Верховної Ради України та народним депутатам України від Закарпатської області для реагування в межах повноважень, наданих їм законодавством України.

У документі зазначається: «Починаючи з 2004 року Верховна Рада України систематично ухвалює зміни до Розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України стосовно продовження дії заборони на купівлю-продаж або відчуження іншим способом земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Наприкінці 2016 року дія цього мораторію в черговий раз була продовжена до набрання чинності закону про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2018 року.

Разом з тим, у Верховній Раді України наприкінці 2016 року було зареєстровано два законопроекти, суть яких полягає у достроковому скасуванні мораторію на відчуження сільськогосподарських земель. Також групою народних депутатів було внесено подання до Конституційного Суду України щодо визнання неконституційним мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення.

Однак такі кроки окремих народних обранців можуть призвести до непрогнозованих наслідків, адже для нормального функціонування в Україні ринку землі спершу необхідно провести комплексну земельну реформу та вирішити низку фундаментальних питань, зокрема щодо забезпечення економічно-ефективного та екологічно обґрунтованого використання земель, гарантування прав власників земельних паїв, державної підтримки сімейних фермерських господарств, створення ефективного та прозорого механізму управління землями, які належать до державної та комунальної власності, можливості залучення іноземних інвестицій у розвиток сільського господарства.

Земля – це головне багатство та надбання Українського народу, надбання, яке є запорукою незалежності нашої держави та її економічного процвітання, а також основою продовольчої безпеки.

Скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення в умовах тотального зубожіння населення та нестабільної соціально-економічної ситуації в країні може призвести до цілковитого занепаду сільських місцевостей та краху багатьох фермерських господарств.

Враховуючи викладене, депутатський корпус Закарпатської обласної ради звертається з проханням захистити продовольчу безпеку України та майнові права власників земельних ділянок сільськогосподарського призначення і закликає продовжити термін дії мораторію на заборону відчуження сільськогосподарських земель до моменту повної стабілізації соціально-економічної ситуації в країні, мінімально – до 1 січня 2020 року».


Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp