Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді представили кліп на народну пісню "Під дубиною"

1 квітня 2017 р., 10:20

У виконанні Мирослави Копинець

В обласному музеї народної архітектури та побуту відбулася презентація кліпу на народну пісню "Під дубиною" у виконанні відомої закарпатської етно-співачки Мрослави Копинець.

Першими глядачами відеороботи стали всі причетні до її створення, працівники музею, на території якого, власне, знімали кліп, а також шанувальники творчості Мирослави Копинець, журналісти.

Присутнім представили направду унікальний проект, який об'єднав багатьох талановитих і небайдужих до популяризації традицій та культури Закарпаття людей – починаючи з обдарованої виконавиці, залюбленої у пісенну автентику краю Мирослави Копинець, автора сучасного музичного аранжування до пісні Олександра Соліча, професійної режисерсько-знімальної групи на чолі з В’ячеславом Єгоровим і артистів, які знялися в кліпі, та закінчуючи численними сприятелями.

Зокрема, Вікторія Фролова – начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації, яке також підтримало проект, відзначила: саме завдяки подібному синтезу – пісенного й акторського мистецтв, народної атрибутики, що зберігається на території ужгородського скансену – маємо якісний продукт, який різнобічно і, водночас, цілісно презентує культуру нашого краю. "Закарпаттю безперечно є що показати, та нам усе ще бракує саме таких чудових, автентичних і, заразом, сучасних культурних візитівок. Залишається побажати цій відеороботі численних та прихильних глядачів, а творчій групі – натхнення для подальших звершень".

Директор музею Василь Коцан розповів, що кліп знімали впродовж майже двох місяців на території ужгородського скансену, в епіцентрі – хата з села Тибава Свалявського району, що є однією з перлин експозиції. За його словами, співробітники музею теж певною мірою долучилися до знімального процесу, приміром, надавали консультації режисерам щодо традиційних народних костюмів і деяких обрядових дій, притаманних для відповідного регіону. Результат порадував – музейне "старе село" ожило й наче повернулося в часи своєї молодості, первозданності.

Саме такого ефекту досягти було доволі складно, – зізналися режисер В’ячеслав Єгоров і відеооператори Олексій Артем'єв та Тимофій Шмайда. По-перше, на території скансену розташовано немало "свідчень сучасності" – технічних пристроїв, туристичних вказівників тощо, які не повинні були потрапити до об'єктиву. По-друге, довелося докласти зусиль, аби втілити у кількох хвилинах отой невловимий дух "старого села", передати весь ліризм сюжету і підкреслити красу самої пісні. "Я дуже люблю етнічну музику, тож коли вперше почув цю пісню – вона здалася мені цікавою, драматичною, про справжні, вартісні життєві істини. Захотілося попрацювати як режисер саме з таким матеріалом, адже, як бачимо, кліпмейкерів, котрі цікавляться розважальними піснями, нині більш ніж достатньо".

{g}

Переконливо вжилися в ролі провідні актори Закарпатського академічного обласного театру ляльок Микола Карпенко та Дмитро Малий, чарівна ужгородка Катерина Левкулич, а також артисти заслуженого академічного Закарпатського народного хору, солісткою якого є Мирослава Копинець. Співачка, до слова, теж присутня у відеороботі.

"Після перегляду кліпу я дуже схвильована, здається, режисерові таки вдалося передати щось невимовно щире, щемливе. Вважаю, що дуже потрібно народну пісню нести, насамперед, до молоді, адже наш народ настільки мудрий, душа його – настільки глибока в цих піснях, кожна з них чомусь навчає: робити добро, любити життя, насолоджуватися нашою казковою природою, шанувати вікові традиції, без яких ми сьогодні не були б собою. Сподіваюся, що це не остання наша спроба по-сучасному звеличити красу народної пісні", – поділилася Мирослава Копинець.

Друга, масштабніша прем'єра кліпу відбудеться 5 квітня в рамках концерту Мирослави Копинець "Neo-автентика", що розпочнеться о 18.30 у Закарпатській обласній філармонії. А вже після відеороботу можна буде побачити і в телеефірі та мережі Інтернет.
Управління культури Закарпатської ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp