Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Роми святкують

4 квітня 2017 р., 12:21

Гучно відзначають своє свято

Сьогодні, 4-го квітня, в Ужгороді розповіли, як буде проходити Міжнародний день ромів в обласному центрі, який цьогоріч святкуватимуть особливо масштабно.

Як зауважив Йосип Резеш – начальник відділу національностей та релігій Закарпатської ОДА, свято відзначають у світі вже 40 років. 8-го квітня роми разом запалюють свічки на знак єдності та спускають вінки на воду, як символ нелегкої долі без історичної батьківщини.

"Уже з 1993-го року ми проводимо день ромів у місця з компактного проживання ромів. Цьогоріч локація буде біля обласного музично-драматичного театру. На місці буде кибитка, шатер, багаття, на якому буде варитися бограш, яким будуть пригощати гостей заходу. Також буде піша хода вулицями міста, яка почнеться 8-го квітня о 14.00 та пройде центром міста. Далі у приміщенні драмтеатру відбудеться великий концерт. На заході буде дуже багато музики, пісень, танців. Ми, зокрема, хочемо, аби й роми дізналися про цей день, позаяк багато хто про нього не знає", – відзначила організатор святкових заходів Світлана Адам.

Згідно даних Всеукраїнського перепису населення в області проживають понад 14 тисяч ромів. Однак медпрацівники, які здійснюють обходи домогосподарств у ромських поселеннях, наводять і інші цифри – 48,5 тисяч осіб. Роми компактно розселені поблизу та безпосередньо в 79 населених пунктах області. Ромська громада об'єднана у 18 громадських організаціях, одній асоціації та одному конгресі.

Окрім того, при Закарпатській обласній державній адміністрації створено міжвідомчу групу з питань виконання плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020-го року.

Борис Бучко голова громадської ради ромів при Закарпатський ОДА відзначив, що їх завдання – допомагати вирішувати проблеми, які є сьогодні в районах: "Пройшло тільки 8 місяців, але вже є певні результати нашої роботи. Щонайменше роми на місцях вже знають до кого вони можуть звернутися у разі потреби".

"Про Захід"


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp