Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді провели дебатний турнір (Фото)

6 квітня 2017 р., 08:30

Серед молоді

8 команд-«двійок» в Ужгороді взяли участь у дебатному молодіжному турнірі “Активна громада: право вибору”, який провели в історико-культурному центрі «Совине гніздо» у так званому британському парламентському форматі. Модератор турніру, викладач УжНУ Ганна Мелеганич повідомила, що студенти Ужгородського національного університету вже шостий рік беруть участь у дебатах, а віднедавна турнір вийшов на загальноміський рівень. Сьогодні змагалися команди «Жінки при владі», «Чітка позиція», «Молода ініціатива», «Мажоритарщики», Be_FRI, Greencat, Time4true, Estuans ex Prospero.

У вітальному слові учасникам начальник управління юстиції Закарпатської ОДА Руслана Натуркач відзначила, що за вмінням переконати людей, владу – майбутнє, тому молоді дуже важливо у студентські роки опанувати ораторське мистецтво, а його, до речі, дуже ґрунтовно викладають в УжНУ.

Перемоги тим, хто найкраще може подати свою точку зору і переконати інших у своїй правоті – побажав заступник міського голови Ужгорода Олександр Білак. Він запевнив, що турнір надалі в Ужгороді буде традиційним і проходитиме кілька разів на рік. Олександру Павловичу надали також право обрати із запропонованих тему сьогоднішніх дебатів. Папірець, який він витягнув, як лотерею, засвідчив, що висловлювати свої аргументи «за» і «проти» учасники повинні на тему: «Влада вважає, що молодь має балотуватися у депутати місцевих рад».

Члени журі, виставляючи бали кожному учаснику, визначили у першому турі 4 кращі команди, які змагалися між собою у фіналі. За його підсумками розповіли про свої враження і дали поради учасникам, зокрема, побажали більше читати українською мовою, щоб відточувати ораторське мистецтво; у перспективі вийти на міжнародні дебати, а тому вдосконалювати англійську; викристалізовувати аргументи; зважувати коректність спілкування; вірити в те, що говорять і вміти доносити свої аргументи до аудиторії; раціонально використовувати час.

У фіналі змагалися команди «Чітка позиція», «Молода ініціатива», «Мажоритарщики», Estuans ex Prospero. Тема, яка їм випала – «Влада вводить електронне голосування на місцевих виборах». Як наголосив заступник міського голови Олександр Білак, ця тема дуже актуальна і не лише в українському суспільстві, аргументи «за» і «проти» дискутуються в усіх країнах світу. За результатами оцінок журі перше місце здобули студенти юридичного факультету – команда Мажоритарщики» – Павло Величко та Василь Дьордь. Василя визнано також кращим гравцем турніру. До речі, «Мажоритарщики» здобули перемогу і в першому загальноміському турнірі наприкінці листопада минулого року.

{g}

«Срібло» виборола «Чітка позиція», а депутат обласної ради, керівник департаменту економічного розвитку і торгівлі Закарпатської ОДА Денис Ман також запропонував дівчині з команди «Чітка позиція» Дар’ї Жмаченко стати його помічником як депутата Закарпатської облради.

Окремим гравцям від Закарпатської обласної організації “Союз юристів України” керівник управління правового забезпечення Ужгородської міської ради Олена Жулінська вручила свідоцтво і значок «Кращого студента-юриста», від Інституту “Республіка” відзнаки вручив Микола Яцков, а Ганна Мелеганич презентувала учасникам команд-переможців – книги. Команда «Мажоритарщики» представлятиме Закарпаття на Всеукраїнському дебатному турнірі, як резерв готуватиметься і «Чітка позиція».

Організатори турніру – Інститут “Республіка” у партнерстві із Закарпатською обласною організацією “Союз юристів України”, Молодіжною радою Ужгородської міської ради, ГО «Об’єднання Самопоміч”, Координаційною радою молодих юристів при Головному територіальному управлінні юстиції у Закарпатській області, Ресурсним центром зі сталого розвитку УжНУ, Ужгородською міською радою та юридичним факультетом Ужгородського національного університету при підтримці Національного Демократичного Інституту Міжнародних Відносин. Проект “Активна Громада: право вибору” впроваджується за підтримки National Democratic Institute (NDI) за фінансової підтримки американського народу, наданої через USAID – US Agency for International Development (USAID).
Прес-служба Ужгородської міської ради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp