Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як закарпатські роми святкували

18 квітня 2017 р., 09:41

Було весело та гучно

День ромів в Ужгороді цьогоріч видався яскравим. Це і святковий концерт, і урочиста хода містом, і циганська кибитка, і традиційна ватра. А ще цього дня роми запалюють свічки та опускають на воду вінки.

«Це мить єднання поколінь, коли згадують і тих, кого вже з нами нема», – сказала організатор низки святкових заходів Світлана Адам під час брифінгу в ОДА. Своє мистецтво сьогодні, в суботу, роми презентують і на сцені Закарпатського обласного академічного українського музично-драматичного театру.

Начальник відділу національностей та релігій ОДА Йосип Резеш розповів, що сьогодні роми на Закарпатті живуть здебільшого компактно, в таборах, які знаходяться на околицях 79 населених пунктів. Не дивно, що вони вподобали в нашому краї сонячні низинні райони. Ця спільнота об’єднана також у 17 громадських організацій.
Щодо ромського питання недавно було створено громадську раду при Закарпатській ОДА. Її голова Борис Бучко каже, що створили свою сторінку в «Фейсбуці».

Питання, з якими звертаються до них, найрізноманітніші. Починаючи з побутових і завершуючи деколи доволі смішними. Як-от недавно зателефонували, що ромів у їхніх національних одежах не запускають до одного з ресторанів. А дзвонити починають деколи з третьої ранку. «Можете подивитися на мобілку, коли не вірите», – стверджує Борич Бучко.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp