Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Академік Василь Німчук презентував в УжНУ «Товариство шанувальників і захисників говорів української мови» (ФОТО)

20 квітня 2017 р., 19:54

Захід відбувся сьогодні в УжНУ.

Сьогодні, 20 квітня, на філологічному факультеті Ужгородського національного університету, відбулася науково-практична конференція студентських робіт, поважним гостем якої став видатний випускник нашого університету, член-кореспондент НАНУ, доктор філологічних наук, професор Василь Німчук.

Студентська конференція цього року присвячена пам’яті закарпатських письменників Петра Скунця і Івана Чендея, лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка. Петрові Миколайовичу цьогоріч виповнилося б 75 років, а Іванові Михайловичу – 95.

Відкриваючи конференцію, проректор УжНУ з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел відзначила: «Якщо б формувати своєрідну ТОП-сотню випускників нашого університету, то серед них було б дуже багато філологів. Я закликаю студентів бути патріотами свого факультету і свого університету. Бо якщо в нас є такі випускники, як Німчук, Скунць і Чендей, нам є чим пишатися». До слова, з шести закарпатців-лауреатів премії Тараса Шевченка, п’ятеро - випускники філологічного факультету Ужгородського університету.

Академік Василь Німчук, виступаючи перед студентами і викладачами філологічного факультету, який славиться потужною діалектологічною школою, наголосив, що любов до української мови починається із любові до діалекту, до рідної батьківської говірки.

«Я все життя із земляками - чи тут, чи в Києві, чи в Полтаві, чи в Москві – говорив по-закарпатськи. Люди, які звикли до свого діалекту, але не вживають його, відчувають дискомфорт. Щоб цього дискомфорту не було – треба щось робити» - підвів до важливої новини Василь Німчук.

А новина в тому, що з ініціативи Василя Васильовича і стараннями насамперед заступника декана філологічного факультету УжНУ Наталії Венжинович, якій академік висловив велику вдячність, створено Всеукраїнську громадську організацію «Товариство шанувальників і захисників говорів української мови», яка базуватиметься в нашому місті.

«Відрадно, що перші установчі збори нашого Товариства відбуваються саме на Закарпатті і саме в Ужгородському університеті. Десь діалекти шанують більше, десь менше, а десь взагалі не шанують. Знаменно, що презентація Товариства проходить в Ужгороді. Ми виявилися на висоті і будемо серед тих перших, хто захищає українську мову і її говори» - тішиться академік Німчук.

Попри те, що створення «Товариства шанувальників і захисників говорів української мови» почалося зовсім недавно – на початку 2017-го року, його учасниками вже є представники 19-ти регіонів України, а осередки наразі офіційно зареєстровані в 15 областях. Ба більше – у перспективі планується створення відокремлених підрозділів у інших країнах, бо вже зараз у рядах шанувальників і захисників говорів української мови є науковці з Польщі і Молдови. Подали заявки на вступ і участь у роботі Товариства і колеги з Угорщини, з Будапештського університету імені Лоранда Етвеша.

Від нинішнього дня розпочне роботу і Закарпатський осередок «Товариства шанувальників і захисників говорів української мови», який очолила кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови філологічного факультету УжНУ Ольга Пискач. Долучитися до роботи Товариства можуть не тільки університетські науковці, а кожен, хто любить діалекти і хотів би допомогти у збереженні материнської мови.

Додамо, що метою Товариства буде прищеплення любові і поваги до діалектів, заохочення до використання говірок як престижного засобу спілкування, застерігання від створення якихось нових мов. Крім того – ініціатива запровадження української діалектології як обов’язкового предмета на всіх факультетах філологічного спрямування, а також підтримка молодих дослідників, формування спільної думки науковців щодо мовної політики в Україні.

Ярослав Світлик,

Інформаційно-видавничий центр УжНУ



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp