Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Що можна використовувати на Закарпатті замість газу?

24 червня 2014 р., 18:20

Сонячна енергія, щепка і ще багато того, що потрібно вивчити.

У вівторок, 24 червня, у селі Пилипець Міжгірського району відбувся круглий стіл на тему «Використання відновлювальної енергії у Карпатському регіоні» та презентація фільму «Біомаса – енергія Карпат». На зустрічі були присутні представники з усіх районів Закарпаття. 

В умовах, коли в Україну припинено постачання газу з Російської Федерації, на часі реалізація проектів з переведення якомога більшої кількості державних та комунальних об’єктів, населення, на альтернативні джерела енергії. 


Один із таких проектів і способи реалізації було показано у фільмі «Біомаса – енергія Карпат». Знімали фільм у Міжгірському районі та Німеччині. За словами голови Міжгірської РДА Андрія Шекети, проектом почав займатися ще до призначення на посаду керівника району. Робота тривала кілька місяців. У фільмі на прикладі населених пунктів Німеччини показано, як можна зекономити, використовуючи котли, що працюють на щепці. Використання такого виду відновлювальної енергії є найоптимальнішим для Карпатського регіону, зокрема, Закарпаття – йшлося під час зустрічі. В області для щепки можна використовувати відходи від лісозаготівлі, залишки промислової рубки, тощо. 



Заступник голови Закарпатської обласної адміністрації Михайло Рівіс зазначив, такі зустрічі – лише початок, у кожному районі потрібно підібрати найбільш оптимальний варіант з використання відновлювальної енергії: 

- Сьогодні ми оглянули одну з відпочинкових баз у селі Ізки. Туристичний комплекс використовує енергію сонячних батарей, які встановлені на дахах. Лише взимку додатково використовують електрику. Наше головне завдання – максимально зменшити використання газу, перейти на більш вигідні та ефективні джерела енергії. 

Також цього дня директор Департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури облдержадміністрації Віктор Лукеча презентував Концепцію енергетичної незалежності Закарпатської області. Основні завдання - поширення енергоефективних засобів серед населення, заміщення традиційних джерел енергії альтернативними видами палива, характерних для регіону. За результатами зустрічі було доручено у кожному районі провести аналіз і визначити ті об’єкти, які будуть переведені на альтернативне паливо. 
Прес-центр ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp