Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ужгород: "Совине гніздо" пліснявіє (ФОТО)

24 квітня 2017 р., 16:41

Не минуло і півроку

Стіни вже - у плісняві.

{g}

Минуло рівно 7 місяців з дня урочистого відкриття комплексу «Совине гніздо», або ж «Богольвар»,що на вулиці Ракоці в Ужгороді.

Його презентували після реставрації у рамках «Тур’євроцентру» 23 вересня 2016 року. Реконструкція пам’ятки архітектури відбувалася у рамках грантового проекту, спільного з Польщею та Білоруссю коштом ЄС. Під час виконання проекту були певні затримки та непорозуміння (у березні 201-го справу навіть розглядав Господарський суд області), але, врешті, привабливий об’єкт відкрили для громадськості й туристів. Нині тут регулярно відбуваються різноманітні заходи – фестивалі, виставки, презентації і лекторії, тощо. А власне підвали «Совиного гнізда» ще до реконструкції стали основним місцем проведення фестивалів вина, й продовжили роль «штаб-квартири» для гастрономічних свят.

Ще під час тільки обговорення проекту та підготовчих робіт небайдужі ужгородці цікавилися, як житиме пам’ятка архітектури в новій якості, а також запитували про те, який вигляд матиме. Під час відкриття чимало хто зауважив, що суттєвому оновленню піддали і підвали – власне історичний винний льох. Дехто і нарікав: там унікальне кам’яне мурування, а його – заштукатурили й пофарбували, позбавивши автентичності та докорінно змінивши вигляд цього місця, а ще ж тепер камінь не «дихатиме». Конденсат і патьоки води з-під шару штукатурки були помітні уже під час перших фестивалів у підвалах, де-не-де в кутах приміщення навіть збиралися невеликі калюжі.

Зараз же підвали просто «зацвіли»: в багатьох місцях льоху на стінах і стелі, а особливо в нішах – не лише конденсат, а й прояви плісняви. Десь це лише плямки, а де-не-де цвіль уже відчутно псує вигляд стін…

Прикро. Особливо як врахувати, що на проект з реконструкції комплексу витратили майже … мільйон євро. Ці кошти пішли як на самі будівельні роботи, так і на підготовку проектної документації, а також оплату фахівцям за супровід та нагляд над виконанням проекту. У тому числі і в площині збереження якості історичної будівлі та рівня робіт з реконструкції. Тим не менше, побоювання городян щодо проблем із штукатуренням підвалів справдилися…

Варто зазначити, що підвали, які у XVIII столітті використовувалися для зберігання вина та харчів, через специфіку будівлі, погано провітрюються та не опалюються. Утім, певно, варто було врахувати особливості приміщення при роботах з реконструкції.

От про що розповідали журналістам у липні 2016 року, під час підготовки до відкриття «Богольвару».

Чекаємо коментарів залучених до проекту експертів, будівельників, фахівців та міської влади. А також, звісно, що проблема не пошириться і підвалам «Совиного гнізда» не знадобиться новий ремонт.

Для довідки: 8 липня 2015 року виконавчий комітет Ужгородської міської ради уклав угоду з ТОВ «Будівельна компанія Трансбуд» на реставрацію пам’ятки архітектури національного значення «Амбар та винний льох XVIII ст.». Вартість ужгородських робіт склала 928 тисяч євро. Реставрація відбулася в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна за кошти міжнародної технічної допомоги Європейського Союзу.

Ужгород.ін

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp