Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Берегові діє отруйний завод

25 червня 2014 р., 10:48

Берегівчани продовжують боротися за усунення небезпеки

Чиновники кажуть «ні», а протестувальники – «так». Як уже писала наша газета, кілька місяців поспіль жителі Берегова вимагають припинити роботу чи навіть перенести завод з обробки деревини за межі міста. Нагадаємо, на підприємстві діє машина з подрібнювання сировини, яка створює постійний сильний шум. Також люди невдоволені забрудненням довкілля, адже постійні викиди шкідливого смогу в атмосферу залишають на городах берегівчан осад. У березні протестувальники навіть цілодобово чергували біля заводу, збудувавши там барикади з автомобільних шин, аби не пропускати вантажівки з сировиною. Тоді ситуацією зацікавилася обласна прокуратура, яка вирішила, що ТОВ «ІнтерСорс» повинен пристосувати виробництво до вимог чинного природоохоронного законодавства (зменшити рівень шуму та викиди в атмосферу). 

Підприємство відрапортувало, що модернізацію провели. Однак жителі залишилися невдоволеними, тож у травні сюди навідалися аж дві комісії – з Берегова на чолі з мером Золтаном Баб’яком, і з Мукачева. До складу обох увійшли екологи, МНС та санепідемстанція. СЕС провела заміри рівня шуму, викидів у повітря, після чого комісії винесли вердикт: усе в межах норми. 

Однак днями до нашої редакції надійшов лист від активістів. Наводимо з нього цитати: «Завод отримав один місяць для проведення модернізації, після чого всіх зацікавлених запросили на пробний запуск. Після тривалої перерви в роботі, включений не на повну потужність, він дійсно працював у межах допустимих норм. Однак комісія поїхала, дробилки увімкнули на повну потужність… і ми знову в такій же ситуації, як раніше. Робота припиняється о 23–24-ій – вікна не можемо відкрити навіть уночі, випрана білизна покривається при сушінні на вулиці товстим шаром пилу, із труб заводу від світанку до півночі валить чорний дим. Практично в усіх мешканців наших вулиць не проходить алергія. Лікарі допомогти не можуть – поки тут завод, медицина безсила. 

Наразі як до останньої інстанції плануємо звернутися до Президента, вже зібрали понад 200 підписів. Нашими основними аргументами є не тільки невідповідність екологічним та санітарним нормам, а й інші. По-перше, не дотриманий норматив віддаленості промислового підприємства від житлових будинків. По-друге, тут неодноразово виникали пожежі, а на території заводу – тисячі кубометрів дров, поруч проходить газова труба. 

До нашого міста приїздять тисячі туристів, аби оздоровитися на цілющих термальних водах. Чи сприятиме розвитку рекреаційної зони погана екологія?» Як вдалося з’ясувати, в ході перевірок дотримання вимог законодавства в галузі охорони атмосферного повітря, водних і земельних ресурсів щодо поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами від 14.02, 12.03 та 18.03 цього року встановили, що в заводу відсутній діючий дозвіл на викиди забруднюючих речовин в повітря стаціонарними джерелами, не розроблено та не погоджено в Держекоінспекції паспорти пилогазоочисного устаткування. За порушення вимог закону директора притягнули до адмінвідповідальності, оштрафувавши на 391 грн. 

Нині недоліки нібито усунено. Зокрема речник МНС Наталія Батир повідомила редакцію, що з боку їхньої служби претензій до підприємства нема. Але це лише одна служба! У ГУ Держсанепідемслужби у Закарпатській області «ЗП» відзначили: «Комісійно з участю голови міста, прокуратури району, екологічної служби області, Держсанепідслужби району та депутатів міськради проведений розгляд скарги на місці. Заміри рівнів шуму та запиленості атмосферного повітря відповідали санітарним вимогам. Протягом місяця на підприємстві облаштували шумоізоляцію дробилки, підняли на 6,5 м трубу (джерело викидів в атмосферу). Закарпатський обласний лабораторний центр силами мукачівської філії 15 квітня, в перший день роботи після реконструкції, здійснив додаткові заміри рівнів шуму та атмосферного повітря, санітарно-гігієнічні норми не перевищені». Отже, як бачимо, ситуація патова: з одного боку– все в нормі, з іншого – мешканці переконують, що «не все спокійно в королівстві Датському». Редакція й надалі спостерігатиме за перебігом подій.  

Людмила Орос,

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp