Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Карпатський біосферний заповідник отримає нову назву?

2 травня 2017 р., 17:45

У четвер, 11 травня, о 12 годині відбудеться громадське обговорення

У вигляді засідання за круглим столом з питання присвоєння назви «Долина нарцисів імені професора Василя Комендаря» природоохоронному науково-дослідному відділенню «Долина нарцисів».

Гомадське обговорення цього питання проходитиме у приміщенні еколого-освітнього центру «Музей нарцису», що на територій ПНДВ «Долина нарцисів» Карпатського біосферного заповідника, м. Хуст, ур. Кіреші.

Долина нарцисів є одним з унікальних найкрасивіших куточків Закарпаття. Тисячі відвідувачів щороку приїжджають сюди у першій половині травня місяця, щоб помилуватися дивом природи – цвітінням нарцису вузьколистого. Назва «Долина нарцисів» закріпилась за цією місциною ще наприкінці 70-х років ХХ століття, з легкої руки відомого вченого Ужгородського університету, природолюба, професора Василя Комендаря (1926-2015). Саме завдяки його багаторічним зусиллям було збережено це заповідне урочище. Справа у тім, що ще за часів Радянського Союзу ці землі належали місцевому колгоспу. Голова колгоспу вирішив розширити орні землі за рахунок осушення та розорювання заплавних вологих лук, де росли осередки нарцису вузьколистого. Професору Василю Комендару вдалося довести важливість збереження Долини нарцисів, припинити її розорювання і тим самим зберегти це унікальне урочище. Стараннями Василя Комендаря з 1979 року Долина нарцисів, площею 256,5 га, увійшла до складу Карпатського заповідника. Крім нарцису вузьколистого тут ростуть ще понад двадцять рідкісних червонокнижних видів рослин.

Багато зробив Василь Іванович Комендар для створення та збереження інших об’єктів природно-заповідного фонду Закарпаття – Карпатського біосферного заповідника, Національних природних парків «Синевир», «Ужанський», «Зачарований край». За вагомий внесок у збереження природи краю, одна з вулиць міста Ужгорода вже носить ім’я Василя Комендаря.

Запрошуємо до обговорення всіх охочих. Отримання та реєстрація пропозицій (зауважень) учасників громадського обговорення подаються у письмовій чи усній формі або надсилаються на адресу електронної пошти (cbr-rakhiv@ukr.net) Карпатського біосферного заповідника протягом 30 днів з дати опублікування повідомлення.
Адміністрація Карпатського біосферного заповідника

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp