Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В ужгородських школах з'являться соціальні педагоги

9 березня 2014 р., 16:53

Прокуратура міста Ужгорода провела перевірку в Управлінні освіти Ужгородської міської ради з питань дотримання вимог законодавства, спрямованого на попередження правопорушень серед дітей, а також встановлення причин та умов, які цьому сприяли.

«Проведенню перевірки передував той факт, що протягом тільки 2013 року в загальноосвітніх навчальних закладах Ужгорода було вчинено 48 кримінальних правопорушень. З них – у 15 правопорушеннях неповнолітнім в навчальних закладах завдано значних тілесних ушкоджень та вчинено 33 крадіжки», – пояснила ювенальний прокурор прокуратури міста Ужгорода Ірина Клименко. Крім того, у 2013 році зафіксовано 51 нещасний випадок з учнями навчальних закладів Ужгорода. Всі нещасні випадки трапилися під час навчального процесу та призвели до травмувань дітей. 

Торік також мали місце випадки вчинення в освітніх закладах насильницьких дій щодо неповнолітніх. Наприклад, в одній з шкіл Ужгорода десятикласник намагався задушити восьмикласника. У цій самій школі чотирнадцятирічний учень завдав тілесних ушкоджень середньої тяжкості тринадцятирічному малолітньому. 

Вчиняються школярами і крадіжки. Зокрема, протягом минулого року ученицею однієї зі шкіл в Ужгороді, під час навчального процесу скоєно 6 крадіжок, поєднаних з проникненням у житло. Однак не зважаючи на згадані випадки правопорушень у школах не проводилися службові перевірки та відсутня індивідуальна робота шкільного психолога з юними правопорушниками, які, до того ж, не перебувають на внутрішньому шкільному обліку.

Наведені факти свідчать про те, що посадові особи управління освіти Ужгородської міської ради неналежно та неефективно виконують накази щодо спільних заходів, спрямованих на профілактику правопорушень та запобігання бездоглядності, злочинності й попередження насильства серед неповнолітніх. 

«Оскільки неповнолітні навчаються у час, наповнений суспільними змінами та проблемами, необхідно звести до мінімуму негативні впливи оточуючого середовища на дітей. Ці питання мають вирішувати соціальні педагоги», – зазначає ювенальний прокурор, «Однак не зважаючи на таку необхідність, сьогодні в Ужгородських школах немає жодного соціального педагога». 

У ході перевірки прокуратура Ужгорода встановила, що управління освіти міськради на вкрай низькому рівні взаємодіє зі службою у справах дітей та відповідним відділом кримінальної міліції. У зв’язку з цим, прокуратура направила до міської ради подання з вимогою вжити заходи щодо забезпечення загальноосвітніх закладів міста соціальними педагогами та притягнути до дисциплінарної відповідальності головного спеціаліста відділу шкіл і дошкільних закладів управління освіти за неналежне виконання своїх службових обов’язків. 

Прес-служба прокуратури міста Ужгорода

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp