Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Про дороги, медицину, туризм та асфальтобетонний завод на Мукачівщині (ФОТО)

12 травня 2017 р., 15:01

Відбувся прес-тур Ужгородського прес-клубу на Мукачівщину, під час якого Сергій Гайдай, голова Мукачівської РДА розповів про деякі проблеми Мукачівщини і про те, що вже вдалося зробити.

 

«На Закарпатті протягом багатьох років практикувалося ручне управління і всі чиновники призначалися у ручному режимі. Коли говорять про те, що влада нічого не робить, аби зробити нормальні дороги, я питаю, коли був останній капітальний ремонт – десятки років назад. Дорожнє покриття майже по всій області потребує капітального ремонту, бо воно вже відпрацювало своє. Тому зараз ямкові ремонти не дають потрібного результату», – каже Сергій Гайдай.

За його словами, у районі 335 кілометрів доріг, для капітального ремонту яких потрібно близько 700 мільйонів гривень. «Це – космічна сум взагалі. У законодавстві є нюанси, які не дозволяють отримати нам трохи більше грошей і спрямувати їх на дороги. Але ми постійно шукаємо додаткові надходження, додаткові джерела фінансування. Це, поки що, єдиний вихід», – каже голова Мукачівської РДА. -- Близько 6 тисяч мешканців працюють у Мукачеві. Ми порахували, що якби ці податки спрямувати в район, це додало би до районного бюджету 20 мільйонів гривень. Повірте, це багато для району. Однак, домовитись із містом ми не змогли».

Наразі на Мукачівщині планують повністю зробити дорогу, яка з’єднуватиме Мукачівський та Перечиснький райони – Кольчино-Верхня Визниця-Позняківці з виїздом на Воєводино. Орієнтовна протяжність – 30 кілометрів. «Є тільки три кілометри лісової ділянки, які треба буде майже з нуля прокласти. Планування вже зроблено. Дорога є, але лісова. Вже проведені підготовчі роботи і джипом там уже можна проїхати. Коли буде асфальт – це буде чудова можливість як для мешканців району, так і для туристів, які раніше для того, аби з Мукачева потрапити у Воєводино робили непотрібний крюк через Ужгород. Ця дорога стане основним стратегічним туристичним напрямком для Мукачівщини. Тут дуже красиві місця. Єдина проблема – неможливо проїхати», – розповідає Сергій Гайдай.

Є проблеми і з медичним обслуговуванням в районі. «30 мільйонів гривень Мукачівська ЦРЛ отримала з районного бюджету. Але людей там не приймають. Якщо ви з району – вас відправлять додому, або скажуть -- «Їдьте в Ужгород». Величезна біда ще й у тому, що люди просто бояться писати скарги. На наші запити ЦРЛ не відповідає. Зверталися у МОЗ, чекаємо реакції. Подаємо в прокуратуру. Є один приклад, коли лікаря звільнили через відмову у наданні медичної допомоги онкохворому. Був ще випадок, коли завідуюча амбулаторії одного із сіл привезла людину із серцевим нападом. І її не прийняли, відправили в Ужгород.», – каже Сергій Гайдай.

За його словами, у минулому році районна рада планувала виділити для ЦРЛ 20 мільйонів гривень, але виділили 26. Цьогоріч більше – 30. «Це взагалі єдина районна лікарня в Україні, яка безпосередньо підпорядкована місту, а не району. Деякі корпуси будувалися за рахунок району, згодом лікарня підпорядковувалася місту», – зазначає Гайдай.

«Загалом лікарня розрахована на обслуговування 20 тисяч мешканців, Мукачево – 88, район – 102. Якщо район завтра, чисто гіпотетично, відмовиться від послуг, місто лікарню не потягне взагалі», – додає він. «Ну і питання знову до людей, які там працюють. Певно, ці лікарі, коли їхні колеги складали клятву Гіппократа, кудись виходили. Тому зараз дозволяють собі не приймати пацієнтів тільки тому, що вони з села», – додає він.

Голова РДА також розповів, що вже до кінця цього місяця у селі Страбичово буде новий асфальтобетонний завод: «Ідея виникла саме через те, що Закарпаття внесли у так званий «дорожний експеримент», тобто 50% від перевиконання плану на митницях залишатиметься в бюджеті області та спрямовуватиметься саме на ремонт доріг. Інвестори нам запропонували що, якщо є нормальна ділянка із залізничною колією, є можливість змонтувати у нас асфальтобетонний завод. Завод модульний. Він буде розміщуватися на території колишніх хімскладів. Потужна, нова техніка, сучасне підприємство, яке, до того ж, дасть і декілька десятків робочих місць».

На межі Мукачівського та Перечинського районів зараз ведеться будівництво величезного туристичного об’єкту. Голова РДА Сергій Гайдай каже, що це буде комплекс для всесезонного відпочинку. «Там буде все. І підйомник, і канатна переправа, і басейн… Все для відпочинку у будь-яку пору року. Цей комплекс стане повноцінним туристичним містечком», – розповідає Гайдай. «Тут дійсно дуже велика перспектива для туризму. Це – дуже цікаві напрямки. Нова дорога тільки посприяє розвитку», – додає він.

Що ж до першого Мукачівського районного фестивалю «Бобовищанське гроно», який теж викликав інтерес у туристів, Сергій Гайдай каже: «Цього року він внесений у перелік фестів обласного значення і стане інтернаціональним фестивалем». Організатори обіцяють неабиякі цікавинки на фесті, запевняють що це буде вперше на Закарпатті, але секретів не видають: кажуть, ближче до дати проведення. А заплановане «Бобовищанське гроно» на першу декаду жовтня.











Фото А. Семенюк

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp