Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Гаряча «військова» сесія Закарпатської облради. Як це було (ФОТО)

27 червня 2014 р., 08:47

Депутати дали армії 6,4 мільйона гривень, допомогли родинам, що втратили солдатів, і написали звернення у Міноборони

Позачергова сесія Закарпатської обласної ради, присвячена головній темі – забезпечення закарпатських воїнів необхідними засобами захисту та гігієни, медикаментами, харчами і водою, пройшла дуже гаряче. Депутатам довелося працювати під шквалом критики родичів військових, котрі служать на Сході і в місцевому батальйоні територіальної оборони. 

Батьки, матері і дружини солдатів з плакатами «Наші хлопці -- не гарматне м'ясо» і «Якщо АТО -- тоді специ» прийшли до зали засідань облради і вимагали справедливості та належного забезпечення своїх рідних-солдатів. Від емоційних і схвильованих жінок дісталося не тільки військовому комісару Закарпаття Іванові Васильцюну, а й усім депутатам, що прийшли на сесію.

Родичі військових вимагали насамперед належного забезпечення своїх рідних, що захищають Україну від агресора. Мова і про екіпіровку (шоломи, бронежилети), і про забезпечення якісними продуктами харчування та питною водою (мати одного з солдатів розповіла, що синові доводиться пити дощову воду, бо іншої нема), і про ліки – у багатьох військових немає навіть аптечок.

Крім того, батьки і дружини солдатів вимагали провести ротацію і дати відпочити хлопцям, котрі служать в зоні АТО вже 4 місяці. Ще одна вимога матерів – визнати їхніх синів учасниками бойових дій і застрахувати їхнє життя і здоров’я коштом держави.

 

«Моя дитина 4-ий місяць в зоні АТО. Чому діти не мають статусу учасника бойових дій? Діти нічим не забезпечені, голодні, обідрані, стомлені. Нема навіть елементарної медичної допомоги, нема медикаментів. Нащо ви відчитуєтесь, що в дітей все є?!» -- так емоційно зі сльозами на очах виступала мати одного з солдатів, котрий воює на Сході.

 Вимагали обурені батьки і ще одного: щоб усіх міліціонерів і СБУшників, котрі раптово масово похворіли і лежать у шпиталях, щоб не їхати воювати, перевірили, і тих, хто «косить» від служби звільнили, а на їхнє місце взяли патріотів, які будуть готові захищати свою країну. Для чого було роками витрачати державні кошти на підготовку спецпідрозділів МВС і СБУ, які, як показав час, у випадку військового протистояння ховаються у лікарнях, а воюють непідготовлені хлопці?

Депутати проголосували за те, щоб дати протокольне доручення керівництву місцевого УМВС та УСБУ з тим, щоб начальники силовиків провели перевірки, хто з їхніх працівників за час проведення АТО ховався в на лікарняних, і на наступній сесії, яка відбудеться 10 липня, доповіли депутатам про результати перевірки.

Також депутати затвердили Програму матеріально-технічного забезпечення 4-го батальйону територіальної оборони, військових підрозділів та інших учасників антитерористичної операції, розташованих на території Закарпатської області.

За відповідне рішення проголосували 74 депутатів. Вони пропонують виділити на виконання програми 6,4 мільйона гривень. Фінансуватимуть заходи програми відповідно до заявок командирів військових підрозділів та керівників підрозділів інших учасників антитерористичної операції, затверджених військовим комісаром Закарпатської області та погоджених комісією облради з питань бюджету. Ці кошти пропонують направити на забезпечення закарпатських військових засобами індивідуального захисту, зв’язку та предметами речового майна і спорядження для підтримання боєготовності та ефективного виконання поставлених завдань.

Депутати також рекомендували районним та міським радам області затвердити відповідні програми та передбачити кошти на їх виконання.

Казначейству доручено проводити платежі протягом трьох днів з дня отримання платіжок на фінансування цієї програми. Також запропоновано дозволити закупляти військомату необхідні засоби без проведення тендерних процедур, адже проведення тендерів можу суттєво затягнути час на виконання програми.

Підтримали депутати і сім’ї тих краян-солдатів, які загинули на Сході. 


Напередодні сесії ряд депутатів звернулися до колег із пропозицією про виділення цим родинам з обласного бюджету по 100 тисяч гривень. Йдеться про надання фінансової допомоги родинам сімей військовослужбовців із Закарпаття які загинули в зоні антитерористичної кампанії (наразі в зоні АТО вже загинуло четверо закарпатських військовослужбовців).

Депутати внесли відповідні зміни і доповнення до програми «Турбота» щодо посилення соціального захисту громадян на 2014 рік. Остання, нагадаємо, передбачає виділення 1,8 мільйона гривень на забезпечення транспортування, харчування та розміщення в санаторіях, готелях та інших закладах області сімей військовослужбовців та осіб, які прибули в область з Автономної Республіки Крим, м.Севастополя та регіонів України, де триває антитерористична операція, а також надання їм одноразової матеріальної допомоги у розмірі не більше, ніж одна мінімальна заробітна плата.

Крім того, 100 тисяч передбачено виділити з обласного бюджету на власне організаційно-технічне забезпечення роботи обласного штабу з питань розміщення сімей військовослужбовців, які прибудуть на територію Закарпатської області з Автономної Республіки Крим та м. Севастополя. Таким чином тепер під дію цієї програми потрапляють і біженці зі східних регіонів України. Раніше їм банально не могли допомогти, адже цього не передбачав закон.

Багато на сесії говорилося і про батальйон територіальної оборони, який мав бути сформований із добровольців для захисту стратегічно важливих об’єктів на Закарпатті. Як з’ясувалося, насправді добровольців у батальйоні дуже мало – солдатів, за словами батьків, забирали обманом і ледь не силою. Крім того, батьки скаржилися, що їхні діти також дуже погано забезпечені. І вимагали у влади гарантій, що батальйон не буде відправлений на Схід, а виконуватиме завдання на території Закарпаття.



Губернатор Валерій Лунченко, присутній на сесії, пообіцяв родичам солдатів, що цей батальйон «добровольців» не відправлять у зону АТО. І що з наступного тижня він буде направлений на захист конкретних стратегічних об’єктів, перелік яких губернатор пообіцяв оприлюднити дещо згодом. \

Визнав голова ОДА, що з цим батальйоном і справді багато проблем: «Щодо Закарпатського батальйону територіальної оборони, маємо багато проблем: забезпечення побутових умов для проживання, екіпірування. Ми звернулись до добровольців, спонсорів, меценатів, щоб забезпечити особовий склад усім необхідним. Багато хто відгукнувся. Також звернулись до голів РДА з проханням підтримати армію. Звітую: станом на сьогодні зібрали 1 млн. 66 тис. грн. та 181 бронежилет. Створимо комісію для розподілу коштів, закупки оснащення, можливо, частину буде виділено на першочергові кроки для покращення умов проживання батальйону».

Крім того Валерій Лунченко похвалився, що раніше він із військовим комісаром Іваном Васильцюном звернулись до тодішнього в. о. Президента України Олександра Турчинова, Секретаря РНБО України Андрія Парубія та в.о. Міністра оборони України з проханням відтермінувати призов із Закарпатської області. У результаті 2200 хлопців, які мали у травні їхати на Схід, не відправлено.

Час Закарпаття

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp