Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Усі подробиці провокацій на Закарпатті (ФОТО, ВІДЕО)

20 травня 2017 р., 19:41

У нашому краї.

Провокаційними були написи.

{g}

Майже відразу ж ці конструкції були загадковим чином демонтовані, а про їхнє встановлення наразі відомо лише з численних повідомлень у мережі інтернет, які були вкинуті в інформаційний простір підозріло синхронно з маніпулятивними формулюваннями та заголовками про чергові вимоги угорців Закарпаття надати їм автономію.

Редакція Mukachevo.net зібрала до купи усі подробиці інциденту, однак наразі є дуже мало офіційної інформації, бо як не дивно інцидент досі не коментують компетентні органи влади – ні адміністративні (зокрема місцеві адміністрації), ні правоохоронці.

Що сталося: хронологіяХоча у прес-службі обласної поліції Mukachevo.net повідомили, що протягом останніх днів у них не зареєстровано жодних звернень або випадків щодо незаконного встановлення або демонтажу будь яких конструкцій на території Берегівського та Виноградівського районів.

І це при тому, що ряд закарпатських сайтів з сумнівною репутацією, а також низка всеукраїнських ЗМІ з чималою аудиторію відучора інформують про встановлення на Закарпатті 4-х стел з угорськими написами.

Ці повідомлення розміщені зокрема на сайтах Golos UA, From-UA, Багнет. Довідково зауважимо, що йдеться не про маргінальні сайти, а про видання з щоденною аудиторією близько 100 000 відвідувачів.

У цих повідомленнях йдеться, що ініціаторами встановлення стел є перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто, якого у публікації називають також лідером КМКС, а також Михайло Товт, якого називають у публікації лідером іншої угорської організації УМДС. Усі видання наводять їхню пряму мову.

Насправді, Йосип Борто є лише заступником голови КМКС, і як уточнили Mukachevo.net у КМКС, з минулої середи і до найближчого понеділка Йосип Борто перебуває у відрядженні за межами України, тобто він фізично не міг дати коментар згаданим ЗМІ. У офісі КМКС порадили Mukachevo.net звернутися за його особистим коментарем у понеділок, але запевнили, що їхня організація та її члени не мають жодного відношення до встановлення цих стел.

Щодо згаданого у публікаціях Михайла Товта, то він вже кілька останніх років працює юристом у Києві, свого часу був навіть народним депутатом (обраний у 1994 році). Разом з тим, варто зауважити, що Михайла Товта називають одним із співавторів закону про мови Ківалова-Колесніченка, ухваленого в 2012 році. Видається, що саме це є мотивом згадки його у цих публікаціях.

Щодо власне стел, то як з’ясував Mukachevo.net вони дійсно були встановлені у кількох місцях, ймовірно у середу-четвер, тобто 17-18 травня: попередньо це було зроблено у 3-х місцях – на межі Мукачівського та Берегівського районів, при в’їзді до останнього між селами Дерцен і Гать, у селі Велика Копаня при в’їзді у Виноградівський район, а також у селі Батьово. Хоча у згаданих розтиражованих публікаціях йдеться про 4 стели.
Ось так виглядала одна із встановлених стел, на бетонній подушці й навіть квітами

5 доказів на користь того, що це чітко спланована провокаціяУ п’ятницю, 19 травня відшукати ці стели вже не вдалося. Власне, як і слідів їхнього встановлення. Тобто ці стели не просто зруйнували, а професійно демонтували, так само як і встановили: жодних сумнівів за участі спецтехніки та транспорту. Це по-перше.

По-друге: також насторожують фото та відео, які були вкинуті разом з публікаціями про встановлення стел: деякі матеріали були відзняті за допомогою дрону з кількох ракурсів та вкинуті через свіжо створені аканти в соціальних мережах.

Зведене відео на основі тих, які були вкинуті в мережу інтернет через нашвидкоруч створені профілі

Один з таких профілів має лише одне завантажене відео, власне зі згаданими стелами та угорською символікою

Назва "Hírek Ukrajna" перекладається як Новини України

По-третє: угорські написи на стелах – «Берегівський район: земля угорської мови», «Берегівський район: угорці вітають вас», «Виноградівський район: угорці вітають вас» – написані з численними помилками, зокрема відсутні позначки наголосів у словах та деякі слова вказані хибному відмінку, що є типовою помилкою для тих, для кого угорська мова не є рідною.

По-четверте: синхронно з повідомленням про встановлення стел з угорськими написами ті ж сайти розмістили новини від 19 травня про те, що закарпатські депутати вимагають від Києва автономії. І в цих новинах згадується звернення Берегівської районної ради з приводу збереження за угорською мовою статусу регіональної, яке було ухвалене ще наприкінці лютого цього року.

По-п’яте: усі всеукраїнські сайти як то Golos UA, From-UA, Багнет, які розмістили інформацію про стелу та вимоги автономії з боку угорців, посилаються або один на одного, або на місцеві ЗМІ. Ланцю приводить до маловідомого сайту з історією вкиду сепаратистських шейків – zakarpatye com ua як першоджерело. Інший місцевий сайт, який був використаний у цій провокації – voloshyna org ua, який і раніше публікував подібні новини про автономію, а цього разу додав власні відео з місця встановлення стел.

Це маловідоме видання, домен якого був зареєстрований тільки 6 місяців тому, раптово стало першоджерелом для низки видань як-то Golos UA, From-UA, Багнет, які розмістили публікацію одночасно

Кілька риторичних питань від редакції Mukachevo.netПерше: вкрай дивно виглядає ситуація із встановленням щонайменше у 2-х районах області щонайменше 3-х стел розміром близько 3х6 м, деякі з них – на бетонну подушку, особливо, коли це роблять невідомі люди. А також дуже дивно, що ці стели раптово зникають безслідно після того, як їх відзняли з усіх ракурсів.

Друге: вкрай дивно виглядає те, що цю ситуацію ніяк не коментують офіційні органи та посадовці, бодай керівники районів або правоохоронці, хоча ті заявили, що нічого про це не знають.

Третє: вкрай дивно виглядає мовчанка офіційних органів на тлі повноцінної інформаційної кампанії з сепаратистським шлейфом, яка розганяється в українському інформаційному просторі.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp