Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Українці сьогодні святкують День Конституції

28 червня 2014 р., 11:18

Сьогодні, 28 червня, в Україні відзначають День Конституції. Перша Конституція суверенної держави була прийнята Верховною Радою в 1996 році.

За роки незалежності головний Документ України переніс деякі зміни. Над проектом Конституції депутати працювали у сесійній залі всю ніч. 

Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. Згідно з Конституцією, Україна - суверенна і незалежна, соціальна і правова держава (стаття 1). Україна - унітарна держава, її територія в рамках існуючого кордону є цілісною і недоторканною (стаття 2). Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю (стаття 3). 

Державною мовою в Україні є українська (стаття 10). Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Разом з тим Конституція за свою історію пережила кілька трансформацій.

У 2004-му при президенті Вікторі Ющенко взяли конституційну реформу. Її суть в парламентсько-президентської форми правління. У 2010-му Конституційний суд цю реформу скасував і тодішній президент Віктор Янукович отримав широкі повноваження.

На сьогоднішній день діє Конституція із змінами від 8 грудня 2004 року. Однак президент України Петро Порошенко розпочав нову конституційну реформу. У Верховній Раді був зареєстрований президентський законопроект № 4178а «Про внесення змін до Конституції України (щодо повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування)».

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp