Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпаттті відбулися культурні обміни (ФОТО)

30 травня 2017 р., 17:20

Тривало все кілька днів

{g}

24-26 травня в Ужгороді відбувалася перша програмна зустріч в рамках Програми культурних обмінів : «Міжрегіональні соціокультурні форуми. Досвід і перспективи», що реалізується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

До Ужгорода завітали:

Харків’янки

Наталя Іванова – ЄрмиловЦентр http://yermilovcentre.org/

Анастасія Леонова – Галерея «Come.in» https://www.facebook.com/comeingallery/?fref=ts

Іванна Скиба-Якубова – PR-аґенція "Bagels & Letters" https://www.facebook.com/BagelsLetters/?fref=ts

Оксана Коклонська та Тетяна Новікова – Академія візуальних мистецтв https://www.facebook.com/AcademyVisualArts/?pnref=lhc

Тетяна Пилипчук – Харківський літературний музей https://www.facebook.com/groups/lit.museum/?fref=ts

Львів’янки

Наталя Космолінська – кураторка візуальної програми форуму «ГаліціяКульт», Культурно-мистецький центр «Палац мистецтв» http://lpm.com.ua/

Ірина Магдиш – кураторка програми мистецьких резиденцій форуму «ГаліціяКульт», Департамент культури міста Винники (Львівська область) http://vynnyky-rada.gov.ua/; https://www.facebook.com/imagdysz?fref=ts

Киянки

Оксана Баршинова – кураторка візуальної програми форумів «ДонКульт» і «ГаліціяКульт» , Національний художній музей України

Любов Якимчук – кураторка літературної програми форумів «ДонКульт» і «ГаліціяКульт», літераторка, засновниця фестивалю «Метро до Кибинець»Любов Морозова – кураторка музичної програми форумів «ДонКульт» і «ГаліціяКульт», музична критикиня, громадський діяч, блогерка https://www.facebook.com/lubasenok?fref=ts

Ольга Сагайдак та Юлія Грубріна – Dofa.fund

Закарпатську культурну спільноту представляли:

Ужгородці

Галина Танай (Nomen), Валентин Кузан (фестиваль «Березневі коти»), Банди Шолтес (літератор), Тетяна Колесник (ГО «Інститут міста Ужгорода), Тетяна Смріга (мистецький центр «Кубло»), Наталія Тарнай (ГО «ПораБуло»), Ерік Романець (стріт-арт), Михайло Маркович (Асамблея митців «Ротонда»), Наталія Шимон (галерея «Диптих»), Євгенія Напуда ( Закарпатська ОУНБ ім. Ф. Потушняка), Володимир Гуцул (історик), Ірина Бабунич (Sound of Poetry), Тудор Кілар (Тиса-FM, музичні фестивалі), Руслан Тремба (творча група «Кружка Есмарха»), Олексій Уманський (Кінозала ім. Стенлі Кубрика), Сергій Федака (літературознавеуь, УжНУ), Ольга Беца (музика, журналістика).

Мукачево

Денис Соболь, Віктор Віктор (ГО «Молодіжні ініціативи Закарпаття).

24 травня. Загалом 30 осіб взяли участь у Круглому столі «Регіональні соціокультурні форуми. Досвід і перспективи».

В рамках події всі учасники мали нагоду розказати про свій досвід, діяльність інституції, яку вони представляють, а також про мотивацію участі і нашому проекті.

Під час інтеграційної забави «Колаж стереотипів» закарпатці та гості створили колажі про своє бачення іншого регіону (закарпатці про Слобожанщину, харків’яни, львів’яни і кияни про Закарпаття). Ми плануємо у вересні, під час третьої міжрегіональної зустрічі порівняти ці колажі із баченням, яке з’явиться після візитів і співпраці.
25 травня. Другий день ми присвятили поїздці Закарпаттям:

- Відвідали Хуст, де мали екскурсію містом і піднімалися на гору з руїнами Хустського замку, з якої відкриваються мальовничі краєвиди.

- Відвідали село Іза – цент лозоплетіння.

- Завітали до Нижнього Селища, де познайомилися з виробництвом «Селиської сироварні». А також досвідом роботи в селі інтернаціональної комуни, яка опікується місцевим будинком культури, організовує дитячий театральний фестиваль «Птах», займається виробництвом органічних продуктів. У Нижньому Селищі нас гостинно приймала родина Пригар. Ми не лише мали нагоду продегустувати закарпатські страви, але й відвідати музей народних промислів, що організували власники садиби, а також потанцювати під запальні мелодії гурту «Гудаки». Спонтанно організувалася забава «Заручини Слобожанщини і Закарпаття». «Наречених» (ужгородця і харків’янку) вбрали у народні строї, закликали любити і поважати один одного і запросили до танцю.

26 травня. В першій половині дня харківські куратори мали змогу на запрошення ужгородських колег відвідати культурні інституції та локації, потенційно цікаві для проведення майбутнього форуму «СлободаКульт».

В другій половині дня, розбившись на групи по напрямкам: візуальне мистецтво, література, кіно, лекційно-дискусійна програма,- представники обох регіонів створювали перші начерки майбутніх програм. Важливою, в процесі роботи, була як міжрегіональна взаємодія, так і співпраця між напрямками.

Під час презентації ідей точилися дискусії, співавтори відповідали на провокативні запитання колег, слухали критичні зауваження і поради. Перші варіанти програм ми також плануємо зберегти і продемонструвати на зустрічі у вересні.

По результатам трьох днів спілкування ми бачимо, що утворилися міжрегіональні робочі групи, які будуть працювати над програмами майбутнього форуму «СлободаКульт».

В кінці червня в рамках Програми культурних обмінів : «Міжрегіональні соціокультурні форуми. Досвід і перспективи» закарпатці відвідають Харків і проїдуть Слобожанщиною (Чугуїв, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Святогірськ). Вони познайомляться з культурними інституціями і громадськими ініціативами, а також продовжать роботу над програмою форума «СлободаКульт».




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp