Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Виставку львівських 100-річних рушників покажуть у Палаці Потоцьких в Червонограді

28 червня 2014 р., 15:02

З 29 червня у Палаці Потоцьких (Червоноградська філія Львівського музею історії релігії) працюватиме виставка «Рушники Львівщини кінця XIX – першої половини XX століть», присвячена дню міста.

У свідомості українського народу рушник наділявся широким спектром знакових властивостей і саме тому є непересічним явищем духовної культури. Показати його, як український символ й оберіг, як неодмінний атрибут народного побуту, весільної та святкової обрядовості – основна мета організаторів виставки.

В експозиції представлено 143 рушники. Переважають роботи майстрів Сокальського, Радехівського, Буського районів Львівщини. На них зображені легкі геометричні узори, букети різнорідних квітів. Є роботи з елементами національної символіки, датовані 1929 і 1939 роками. Привертає увагу авторський рушник Анни Павлюк, виготовлений 1935 року. Майстриня зобразила герби України і Львова, вишила на полотні рядки з вірша Т.Г.Шевченка.

Представлені на виставці рушники виконані хрестиком, стебнівкою, гладдю, низинкою, лиштвою.

Окрім рушників, із фондів музею покажуть експонати українського ужиткового побуту Західної України XIX – XX століть. Це – глечики, прялка, маслобійка, фляги, постоли, тарілки.

Помилуватися художніми шедеврами і отримати гарний настрій відвідувачі й гості Червонограду зможуть вже з 29 червня на виставці «Рушники Львівщини кінця XIX – першої половини XX століть», що у Палаці Потоцьких.



Олена Малюга, Руслана Зарічна – співробітники ЛМІР
Тел. (03249) 3 90 35, 3 97 43; (032) 261 48 22, 235 61 00


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp